Начало » Новини » Страната
20.12.2023 г.

България води по спад в цените на аграрната продукция в ЕС

Евростат за 3-то тримесечие на 2023 г.
България води по спад в цените на аграрната продукция в ЕС

sinor.bg

Цените на селскостопанската продукция в ЕС – както на продукцията, така и на суровините (които не са свързани с инвестиции), се понижиха през третото тримесечие на 2023 г., потвърждавайки обрата от силния ръст на цените през 2021 и 2022 г. Тези последни данни предполагат по-нататъшно успокояване на световните селскостопански пазари след период на сътресения, сочат актуалните данни на Евростат.

Средната цена на селскостопанските продукти, които земеделските стопани получават на изхода на стопанството, се е понижила средно с 9% през третото тримесечие на 2023 г. в сравнение със същото тримесечие на 2022 г. Наблюдава се и ускоряване на темпа на спад на цените на селскостопанските производствени ресурси, които не са свързани с инвестиции, от -5% през второто тримесечие на 2023 г. до -11% през третото тримесечие, се посочва в доклада.

Сравнението на цените в 21 от 27-те държави членки на ЕС показва, че България води с най-голямо поскъпване. Най-рязкото понижение на цените за третото тримесечие на тази година  регистрирано в страните с висока специализация в производството на зърнени култури и/или мляко, т.е. България (-28%), Унгария (-26%), Литва и Латвия (и двете -24%) и Словакия (-20%).

За разлика от тях цените се покачват в 6-те южни държави Гърция (+22%), Кипър (+11%), Португалия (8%), Испания и Малта (и двете +5%) и Ит алия (+1%). Един от факторите за тези повишения беше рязкото увеличение на цените на зехтина, включително +103% в Испания, +101% в Гърция, +99% в Португалия и +31% в Италия.

Повишаването на цените на селскостопанската продукция достигна своя връх през третото тримесечие на 2022 г. (+30% спрямо същото тримесечие на 2021 г.). След това се наблюдава значително забавяне на ценовите повишения до спада през третото тримесечие на 2023 г: +26% през четвъртото тримесечие на 2022 г., +17% през първото тримесечие на 2023 г. и +2% през второто тримесечие на тази година.

Общият спад на цените на селскостопанската продукция през третото тримесечие на 2023 г. отразява ярки контрасти между отделните продукти. Средната цена на зърнените култури се понижи с около една трета (-32%, в рамките на което имаше силен спад при ръжта, пшеницата и лимеца, ечемика и др.) Цената на млякото също се понижи рязко (-15%), а сред другите продукти имаше по-умерени спадове при плодовете (-5%) и птичето месо (-3%).

За разлика от тях през третото тримесечие на 2023 г. се наблюдава и известно рязко увеличение на цените: най-рязко е поскъпването на маслиновото масло (+73% спрямо същото тримесечие на 2022 г.), картофите (други картофи +48%, картофи, включително семена, и картофи за консумация, и двете +30%) и захарното цвекло (+44%).

Сред входящите ресурси, които не са свързани с инвестиции, най-рязко намаляват цените на торовете и почвените подобрители (-36%), енергията и смазочните материали (-18%) и фуражите за животни (-12%).

България води по спад в цените на аграрната продукция в ЕС
3199
 

Последни материали
Виж
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Данните на Евростат са публикувани днес
Българските пасища са най-евтините в ЕС, в Словакия ни бият с най-ниските ренти
Ръстът на производството на мляко в ЕС спира през 2022 г.
Доклад на Евростат за 2022 г.
Седем държави в ЕС осигуряват 75% от аграрната продукция в ЕС
Дамите в ЕС са много по-дълголетни от господата
Евростат
Предстои уебинар за европейската хранителна верига
20-кратни разлики в цените на обработваемата земя в ЕС
Хектар пасища в България струва 1 423 евро, в Нидерландия – 59 065 евро
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини