България е произвела през 2024 г. малко над 527 000 тона зеленчуци, което е под 1% от годишното производство в Европейския съюз. Данни на Евростат сочат, че общата зеленчукова реколта на ЕС възлиза на 62,2 млн. това и е с 6% повече спрямо 2023 г.
Най-големият производител е Испания с 14,8 млн. тона, следвана от Италия с 13,9 млн. и Франция 5,8 млн. тона.
През 2024 г. производството от домати е увеличено с 5% до 16,8 млн. тона, моркови плюс 6% до 4,7 млн. тона и лук плюс 11% до 7 млн. тона.
Най-големият производител на домати е Италия, която осигурява 36% от европейската продукция, следвана от Испания и Португалия.
Германия е лидер в отглеждането на моркови, като немските фермери осигуряват 18% от общоевропейското производство. След нея се нареджат Франция и Полша.
Нидерландия е била водещият производител на лук в ЕС през 2024 г., като на нея се пада около една четвърт (26 процента) от събрания в ЕС лук, следвана от Испания (20 на сто) и Германия (12 на сто).
Плодове
Европейската продукция на плодове, ягодоплодни и черупкови в ЕС (без цитруси, грозде и ягоди) е 24,3 млн. тона през миналата година. И тук България участва с под 1%, тъй като нашето производство е изчислено на 205 000 тона. Като цяло годишното количество на произведените плодове намалява с 2% на годишна база.
Основните производители на плодове, ягодоплодни култури и черупкови плодове в ЕС през 2024 г. са били Италия с 5,4 милиона тона, Испания с 4,3 милиона тона и Полша с 4,1 милиона тона.
Полша е безспорен лидер в производството на ябълки с дял от 29%, следвана от Италия и Франция.
При крушите №1 е Италия с 24% дял, след нея са Нидерландия и Белгия.
Испания държи първо място в отглеждането на круши с 37% от общоевропейското, следвана от Италия и Гърция.