Начало » Новини » Коментари
14.12.2023 г.

Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването

Първи стъпки към промени
Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването

sinor.bg

До 10 януари 2024 г. ще се обсъждат важни промени в структурата на Министерството на земеделието и храните, с които се създава нова дирекция „Хидромелиорации”. Тя ще замени досегашната „Хидромелиорации, инвестиционна политика и концесии“, като досегашният отдел „Инвестиции, концесии и хидромелиорации“ ще бъде закрит. Това гласи проектопостановлението на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, което ще влезе в сила от следващата година.

Целта на промените са да се въведат важни политики, свързани с експлоатацията, изграждането, реконструкцията и модернизацията на водностопанските системи и съоръжения, за хидромелиоративни системи и съоръжения и за предпазване от вредното въздействие на водите извън границите на населените места, която се осъществява от министъра на земеделието и храните, четем в мотивите към проекта.

Към момента според Закона за водите структурите към Министерството на земеделието и храните стопанисват цели 629 язовира. От тях 19 са значимите комплексни язовира, други 6 са резервните (ретензионни). „Напоителни системи“ поддържа 155 язовира; а цели 432 се стопанисват от „Земинвест“ ЕАД. Други 17 язовира са към горските предприятия. Язовирите имат изключително значение в извънредни ситуации. Очакваните продължителни периоди на засушаване обаче, в съчетание с все по-честите и по-тежки наводнения, ще доведат до нарастваща несигурност на селскостопанската дейност в България. Затова и целта на министерството ще бъде да въведе промени в начина на управление на тези язовири, така че хидромелиоративният сектор да генерира значителни ползи както за селскостопанската общност, така и за по-широки кръгове от обществото, четем в мотивите към постановлението.

Досегашният анализ на административната структура показва, че от 2010 г., когато с постановление 95 на Министерския съвет беше закрита Изпълнителната агенция по хидромелиорации към министъра на земеделието и храните, в която работеха 84 експерти, и беше създадена дирекция „Хидромелиорации“ само с 11 щатни бройки.

През 2014 г. страната ни подписва с Международната банка за възстановяване и развитие Споразумение за предоставяне на консултантски услуги за укрепване на конкурентоспособността на селското стопанство и изготвяне на проектостратегии за устойчиво управление в хидромелиоративния сектор. Ангажимент на банката е да изготви документи за преструктуриране и повишаване на ефективността в напояването. Още тогава е подготвен проект на Обща стратегия за управление и развитие на хидромелиорациите и защита от вредното въздействие на водите до 2030 г.

От 2014 г. до 2020 г. обаче никой от властта не прави съществени промени в посока за възстановяване на хидромелиоративната структура. Колкото до администрацията, в МЗХ непрекъснато се правят козметични промени в дирекцията, отговаряща за напояването, като последно щатните бройки са били 28. В Националната програма за развитие БЪЛГАРИЯ 2030, приета с Протокол № 67 на Министерския съвет от 02.12.2020 г. (т. 25) се предвижда чрез комплекс от дейности, насочени към инвестиции в хидромелиорациите, да се подобрят и развият системите за напояване и отводняване на земеделските земи във връзка с адаптирането на земеделието към климатичните промени. Всички сме свидетели как ковид пандемията и последвалата политицеска криза смаза и последните надежди на земеделските производители за реални промени.

Към настоящия момент, от съществуващата дирекция „Хидромелиорации“, в отдел „Инвестиции, концесии и хидромелиорации“ са останали едва двама експерти, като настоящата численост и професионална квалификация на служителите в отдела е крайно недостатъчна за изпълнение на дейностите ефективно, качествено и в срок, се посочва в мотивите за новото преструктуриране. С цел повишаване административния капацитет и предвид спецификата на дейността и компетентностите, които следва да притежават служителите за изпълнение на основните дейности, е необходимо да се привлекат необходимия брой експерти с образование по хидромелиоративно и хидротехническо строителство, геодезия и земеустройство.

В новата дирекция „Хидромелиорации“, която ще бъде създадена, се планира числеността на персонала да бъде от 15 щатни бройки. Осем от тях и сега работят в отдел „Инвестиции, концесии и хидромелиорации“, който ще бъде закрит. За да се попълни капацитетът, от МЗХ предлагат прехвърляне на щатни бройки от Националната служба за съвети в земеделието и от дирекциите „Идентификация на земеделските парцели“ и „Правни дейности и законодателство на Европейския съюз“ в министерството.

От администрацията на Министерския съвет обаче дават следното становище по исканото преструктуриране. Публикуваме го без съкращения.

„Напомняме, че при промени в щатната численост, във функциите и организацията на дейността на конкретни структури следва изрично да се посочи и да се изясни извършен ли е функционален анализ на структурите, както и какъв е подходът, който ще бъде възприет при извършване на промените и обезпечаване на дейността на структурите, за да бъдат спазени и изискванията на Закона за администрацията, Закона за държавния служител, специалните закони и т.н.

За целта могат да се използват следните насоки:

1. При определяне на числеността е необходимо да бъдат съобразени разпоредбите на §16 от Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията (обн. ДВ, бр. 15 от 2012г.) и Механизма за извършване на компенсирани промени в рамките на числеността на персонала на администрацията на изпълнителната власт, одобрен с решението по т.3 от Протокол № 66 от заседанието на Съвета за административната реформа на 6 декември 2021 г.

2. При структурирането на общата администрация да бъдат съобразени разпоредбите на чл. 7 от Закона за администрацията.

3. При вътрешното структуриране да бъдат съобразени нормативите за численост, предвидено в Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията.

4. Да бъде установено разпределението на работното време съгласно чл. 51 и чл. 52 от Закона за държавния служител.

5. Да бъдат спазени указанията съгласно писмо № 02.04-231 от 14 юли 2023 г. на главния секретар на Министерския съвет до главните секретари на министерствата и др.  

Нова дирекция “Хидромелиорации” поема проблемите с напояването
5673
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Твръде закъсняло
В края на мандата се опитват да довършат наредбата за язовирите
Експерти на МЗХ прецизират условията и начина на стопанисване на държавните язовири
Създават изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”
Важни предложения на НАЗ
Мачуганов: С напояване ще получим уникалното предимство да сме първи с реколта на пазарите
ИАРА
Поредните нарушения, разкрити при акции по Дунав, Черно море и язовирите
ИАРА
Поредни проверки за бракониери по язовири в Търговищко и Бургаско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини