Неблагоприятните метеорологични условия по цялата планета най-вероятно ще свалят производството на вино в света до над 60-годишно дъно, съобщи „БиБиСи”, като се позова на изявление на Световната организация за лозата и виното. От браншовата асоциация уточняват, че през тази година производството на вино ще намалее със 7% спрямо миналата. Резултатът се очертава най-слабият от 1961 г. заради лошото време, докарало ненавременни студове и валежи в основни производствени региони, както и суша в други. „Най-лошата възможна обстановка в северното и южното полукълбо доведе до това катастрофално положение”, заяви Джорджо Делгросо, ръководител на статистическия отдел в организацията.
Анализът е направен въз основа на информация от страните, в които се произвежда 94% от виното в света. В Европейския съюз, чийто общ дял в световното производство е 60%, се отчита спад в почти всяка държава-членка. Реколтата от винено грозде е намаляла с 14% в Испания и с 12% в Италия. Във Франция обаче тя е на нивото от миналата година, което може да изведе страната на първо място по производство на вино в света, измествайки Италия. Положението с реколтата е особено тежко в южното полукълбо - пожарите и сушата в Чили, най-големият винопроизводител в тази част на света, я свиха с 20%, а в Австралия спадът е още по-значителен – с 25% спрямо миналата година. Изключението е Северна Америка, където е отчетен ръст от 12%.
Освен обезкуражителните данни за производството, и цените радват само почитателите и потребителите на виното. От световната организация изтъкват продължаващия спад в търсенето на напитката в световен мащаб, което балансира пазара и оставя цените на досегашните им нива.
„Откакто през 2018 г. икономическият растеж в Китай започна да се забавя, станахме свидетели на значителен спад в потреблението и вноса на вино. Спадът в производството не е добра новина, но по-слабото потребление може да помогне за запазване на нивото на цените”, коментира Делгросо.
От британската медия припомнят, че правителството на Франция обяви през август инвестиция от 200 млн. евро за унищожаване на запаси от вино, след като производителите не успяха да се нагодят към намаляващото търсене.