Европейският винен сектор отбелязва леко възстановяване през 2025 г. с прогнозно производство от 145,5 милиона хектолитра (Mhl) — увеличение с 1% спрямо предходната година. Въпреки този ръст, обемите остават 7,5% под средното за последните пет години и с над 40 милиона хектолитра по-малко от рекордната реколта през 2018 г.
Трите водещи производители в Европейския съюз - Италия, Франция и Испания, които заедно осигуряват 80% от общото количество вино, са намалили съвкупното си производство с 1,5% спрямо 2024 г.
Италия запазва лидерската позиция с около 47 млн. хектолитра,
Франция е на второ място с 37 млн. хектолитра,
Испания пада на трето с приблизително 31,5 млн. хектолитра.
Сред основните производители спадове са отчетени в:
Испания (-15%),
Германия (-8%),
Португалия (-11%).
За разлика от тях, Италия регистрира ръст от 8%, а Франция — леко увеличение от 2,3%, макар че остава 12% под петгодишната средна стойност.
2025 г. донесе екстремни климатични явления - горещи вълни, суши и наводнения, които попречиха на сектора да се възстанови до нивата отпреди 2020 г. През август пожари в Южна Франция унищожиха над 1000 хектара лозови масиви, като косвено засегнаха до 16 000 хектара.
Въпреки ограниченото предлагане, търсенето на вино остава слабо. Продължаващите митнически тарифи от САЩ върху европейските вина натискат износа, а инфлацията и несигурността на пазара на труда свиват вътрешното потребление. Наред с това се наблюдава и промяна в потребителските предпочитания.
Лука Риготи, председател на работната група по вино към Copa-Cogeca, коментира:
„Реколтата от 2025 г. показва колко трудни остават условията. Въпреки това, в много региони производителите успяват да обърнат негативната тенденция. Европейските лозари демонстрират изключителна отдаденост и устойчивост, създавайки вина с високо качество.“
Източници: Copa-Cogeca, OIV, Евростат, Европейска комисия, национални министерства.




