Докато триалогът се фокусира върху допълнителни изисквания за продуктите, получени чрез нови геномни техники (НГТ / New Genomic Techniques – NGT), 26 европейски агрохранителни организации призовават Европейския парламент да не налага допълнителни ограничения върху бизнеса и да подкрепи окончателно споразумение със Съвета и Комисията относно новите геномни техники (НГТ).
След осем месеца обсъждания в триалога преговорите за новите геномни техники (НГТ) все още не са финализирани, въпреки че европейската селекция на растения, земеделието и производството на храни са изправени пред спешни и нарастващи предизвикателства. Промяната на климата, нови вредители и болести, както и намаляващият набор от налични възможности за растителна защита застрашават производството и конкурентоспособността. В същото време търсенето на висококачествени храни и биомаса продължава да расте, а близо 30 държави по света вече приемат новите геномни техники (НГТ) като методи за селекция, подобни на конвенционалните. НГТ могат да подпомогнат по-бързото внедряване на иновации чрез по-конкурентоспособни, устойчиви и ресурсно ефективни култури. Но ЕС трябва най-накрая да действа, като осигури ясна и благоприятстваща законодателна рамка, която да освободи техния потенциал и да постави Европа на равни условия с основните ѝ конкуренти.
Подписалите този документ европейски асоциации представляват огромното мнозинство от операторите в агрохранителния сектор в ЕС — от индустриите за фермерите, преработвателите и крайните производители. Заедно изразяваме дълбоката си загриженост, че така необходимият напредък, който новите геномни техники (НГТ) може да донесат, сякаш е блокиран от политически искания, излизащи извън обхвата на първоначалното предложение на Комисията. То имаше за цел да установи регулаторна процедура за удостоверяване на еквивалентността на растения, подобни на конвенционалните, получени чрез нови геномни техники (НГТ), с тези, създавани чрез класически селекционни методи или чрез естествени мутации.
Подлагането на такива продукти на допълнителни изисквания за устойчивост, правила за проследяване и етикетиране или обширни планове за мониторинг подкопава научната основа на предложението, ограничава потенциала и ефективността на технологиите и получените продукти и поставя подхода на ЕС в противоречие с този на всички други държави, които вече имат съответно законодателство. Това също така създава риск от ненужни конфликти с ключови търговски партньори по света.
Както многократно е подчертавано, опростяването и конкурентоспособността трябва да бъдат в основата на вземането на политически решения в ЕС. Въпреки това допълнителните условия за продукти от категория НГТ1, които са подобни на конвенционалните, все още настоявани от делегацията на ЕП, добавят нови слоеве бюрокрация за държавите членки и операторите, увеличават разходите и създават ненужна административна сложност и тежест — подкопавайки ефективността и яснота, които законодателството трябва да предостави.
Ние напълно подкрепяме целта да се повиши икономическата, екологичната и социалната устойчивост на агрохранителния сектор в Европа. Това включва подкрепа за политики и регулации, които стимулират и защитават инвестициите — включително подходящи разпоредби за интелектуална собственост, осигуряващи максимален достъп и използване на иновациите, правна сигурност за фермерските привилегии и агрохранителните оператори, както и ползи за европейската икономика и общество. В същото време е важно да се подчертае, че новото регулиране за новите геномни техники (НГТ) има конкретен обхват и цел — да разрешава растения, подобни на конвенционалните, при сходни условия. То не трябва да бъде претоварвано с допълнителни елементи, които вече са част от други, специализирани законодателства на ЕС.
Затова въпросът е едновременно прост и фундаментален: ще създаде ли ЕС правила, които дават на селекционерите достъп до пълния набор от съвременни методи за селекция и съответно пълен достъп на фермерите и агрохранителната верига към нови растителни сортове, необходими за осигуряване на висококачествено производство при по-предизвикателни климатични условия, или не?
Приемането на законодателството за новите геномни техники (НГТ) без повече забавяне е от ключово значение за насърчаване на стратегическата автономия на Европа. Селекционери и фермери в други части на света вече използват продукти, подобни на конвенционалните, получени чрез НГТ. Всъщност много трети държави вече актуализират своето законодателство, за да засилят използването на тези технологии и положителното им въздействие върху продуктивността и конкурентоспособността. Европа не бива да изостава. Допълнителните забавяния само увеличават разликата в конкурентоспособността между ЕС и глобалните му партньори.
Затова още веднъж призоваваме съзаконодателите да премахнат ненужните допълнителни изисквания за разрешаване на продукти, получени чрез нови геномни техники (НГТ), да приключат преговорите сега и да приемат научно базирано, ориентирано към бъдещето законодателство, което е в съответствие и подкрепя основните политически цели — конкурентоспособност, опростяване и улесняване на търговията.
Писмото публикувано от Копа и Коджека и изпратено до институциите са подписали:
Marie-Christine Ribera, Генерален директор, European Association of Sugar Manufacturers
Céline Duroc, Генерален директор, MAIZ’EUROP’
Elisabeth Lacoste, Директор, C.I.B.E. – International Confederation of European Beet Growers
Iliana Axiotiades, Генерален секретар, European Association of Cereals, Rice, Feedstuffs, Oil Seeds, Olive Oil, Oils and Fats and Agrosupply Trade
Vincent Saingier, Президент, Confederation of European Yeast Producers
Elli Tsiforou, Генерален секретар, Copa and Cogeca
Olivier de Matos, Генерален директор, CropLife Europe
Catherine Entzminger, Генерален директор, European Cocoa Association
Jakub Rusek, Генерален секретар, European Food & Fermentation Culture Association
Ana Granados Chapatte, Директор, European Forum of Farm Animal Breeders
Jurgen Tack, Генерален секретар
Nuria Moreno, Генерален секретар, European Potato Processors’ Association
Francesco Vacondio, Президент, European Flour Milling Association
Claire Skentelbery, Генерален директор, EuropaBio – The European Association for Bioindustries
Berta Redondo Benito, Генерален секретар, European Potato Trade Association
Garlich von Essen, Генерален секретар, Euroseeds
Marco Baldoli, Генерален секретар, Federation of European Rice Millers
Jörg Seifert, Генерален секретар, FEFANA – EU Association of Specialty Feed Ingredients and their Mixtures
Nathalie Lecocq, Генерален директор, FEDIOL – EU Vegetable Oil and Protein Meal Industry Association
Alexander Döring, Генерален секретар, European Feed Manufacturers' Federation
Dirk Jacobs, Генерален директор, FoodDrinkEurope
Philippe Binard, Генерален делегат, Freshfel Europe – The European Fresh Produce Association
Giovanni Tamburini, Президент, Primary Food Processors
Germán Vighi, Изпълнителен директор, Plants for the Future ETP
Nelli Hajdu, Управляващ директор, Starch Europe
Marco Baldoli, Генерален секретар, Tomato Europe




