Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.10.2023 г.

Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване

Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване

След прибиране на реколтата предстоят важни и отговорни дейности в овощната градина, свързани с подготовката на дърветата за зимуване. След период на активен растеж и плододаване, овошките се нуждаят от достатъчно сили не само за справяне със зимните условия, но и за бъдещата реколта. Началото на тези дейности зависи от вида на овощната култура, региона и конкретните условия.

Какви дейности включва подготовката за зимни условия?

Най-важното при подготовката за зимни условия е следното:

1. Почистване на падналите листа, защото те осигуряват подходяща зимна среда за оцеляване на вредители и болестни патогени.

2. Аериране на почвата, което включва изораване на междуредията и разрохкване на почвата около стволовете на дърветата и храстите. Това ще осигури на корените на растенията повече кислород, ще подобри водопропускливостта и дренажа, а освен това – ще даде възможност на птиците по-лесно да откриват и унищожават зимуващите вредители.

Какво, кога и как да сеем предзимно?

3. Подхранване на градинските дървета и храсти, което се прави по време на обработката на почвата или след това. Хранителните вещества се внасят в междуредията или в пространството на околостволовите кръгове, които са приблизително равни на диаметъра на короната.

При това подхранване е важно да знаем, че не е желателно да се внасят торове, съдържащи азот. Те се внасят в края на зимата или в началото на пролетта. Подходящи са фосфорните и калиевите торове, като двойният и тройният суперфосфат съдържат повече фосфор и по-малко гипс от обикновения. За предпочитане е да се използва калиев сулфат пред калиев хлорид, защото хлорът може да се натрупва в растенията и да потиска развитието им – особено плодните храсти. За подхранване на овощните култури, имащи по-ниска зимоустойчивост е добре да се използват фосфорно-калиеви торове, които се усвояват напълно – РК или РК+Микро. Те се разтварят по-бавно и се усвояват постепенно. Дълбочината на внасяне и количествата се определят от вида на овощната култура. Поради извънредно слабата подвижност на фосфорния йон, плиткото внасяне на фосфорните торове обогатява само повърхностния почвен слой, където подвижният фосфор остава позиционно недостъпен за по-голямата част от кореновата система. Младите дървета не се нуждаят от много хранителни вещества до встъпване  в пероид на плододаване.

Периодично или ежегодно може да се внася и оборски тор, като се разпределя правилно.

Не трябва да забравяме, че неправилното торене води до дефицити.

4. Есенната резитба на широколистните листопадни дървета има за цел премахване на повредените и изсъхнали клони, както и на излишните, за да се оформи правилно короната. Това насърчава здравословния растеж на овощните дървета и храсти през следващия сезон.

5. Защитата от болести и вредители прави наложително есенното пръскане поради повсеместното им разпространение. Времето за третиране зависи от листопада и метеорологичните условия, като най-често се използва карбамид или меден сулфат. За да се предотврати презимуването на голяма част от вредителите е необходимо да се премахне мъртвата кора от стволовете и скелетните клони, както и да се покрият с вар.

6. Есенното зарядно поливане е необходимо и се прави преди настъпване на зимните условия. То е особено необходимо, ако лятото е било сухо и горещо. Поливането трябва да бъде съобразено с наличната влага в почвата и да не се допуска преполиване, което също ще има негативно отражение за презимуването на овощните дървета и храсти.

7. Използване на покривни материали за защита на младите дървета и храсти. Те ще ги предпазят от замръзване и ще осигурят оцеляването им в неблагоприятните зимни условия.

Всички тези есенни дейности ще помогнат да запазим градината здрава и да  подготвим овощните дървета и храсти за зимуване. То ще даде положително отражение върху развитието и плододаването през следващата година.

Есенни грижи за овошките и подготовка за зимуване
43784
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини