Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.09.2023 г.

За и против обработката на почвата

Втора част
За и против обработката на почвата

sinor.bg

По започнатата в Синор.бг тема за обработката на почвата като земеделска практика беше посочена нейната полезност предвид нарушаването на условията за развитието и възпроизводството на вредителите по културните растения. В продължението ще бъдат посочени още изменения в почвата, която трябва да разглеждаме не като инертна маса, а като място за развитие на сложна биосистема, която обуславя състоянието на отглеждания културен вид.

България се отличава с голямо почвено разнообразие. Отделните почви (черноземи, черноземни смолници, горски почви и др.) имат различен състав, строеж и свойства. Човешката намеса води до съответните промени в тях според дълбочината и честотата на намесата и по-конкретно почвообработката.

Обичайната система за обработка на почвата, прилагана в развитото земеделие, разполагащо с механизация, включва оран с лемежен плуг с отметателна дъска. Провеждани са и редица плитки обработки, чиято крайна цел е почвата да стане в подходящо за сеитба състояние.

Тази система създава дълбок обработваем почвен пласт, където органичните вещества преминават по-усвояема форма за отгежданите култури. При това не бива да бъдат подминавани и недостатъците. На първо място трябва да бъде посочен разходът на енергия и труд, натоварващ себестойността на растителната продукция.

Честото преминаване на техниката уплътнява почвата и влошава нейните физични свойства. Продължителното оставяне на угар и липсата на посеви улеснява ветровата и водната ерозия. Посочените недостатъци налагат търсенето на начини   за най-подходящото обработване, при което почвата запазва плодородието, докато  разходите намаляват.

Намаляването (минимизирането) на почвообработката включва мероприятия, осъществявани в зависимост от климатичните особености на района, свойствата и състоянието на почвата, изискванията на културата и др. Минимизирането е във връзка с растителната защита и най-вече с прилагането на хербициди преди или след сеитбата за спестяване на вътрередовите и междуредовите обработки. Ранното третиране с хербициди през пролетта позволява да отпаднат пролетните предсеитбени обработки.

В съвременната земеделска механизация навлизат агрегатите за едновременно провеждане на няколко обработки. Възможно е и съчетаването с други дейности като торене, сеитба и т. н. Намаляването на влизанията в обработваемите площи намалява  разхода на енергия и вредното въздействие върху почвата.

Пряката сеитба става със специални сеялки без предсеитбена обработка. Приложима е на площи, където почвата е по-рохка и не е заплевелена с многогодишни видове. В вашата страна е прилагана най-вече при вторите култури.

Възможно ли е земеделие без почвена обработка ? За даден период може да няма основна обработка, да отпаднат също междуредовите и предсеитбените обработки. Остава сеитбата с комбинирани сеялки, които могат да внасят торове и хербициди. Въможно е и поливане. Прибирането на реколтата е механизирано. Т. нар. нулевата обработка също е възможна там, където няма заплевеляване с многогодишни плевели. Трябва да бъде отбелязано, че тя не е даденост завинаги. След време може да се наложи дълбока оран за подобряване на физичните свойства на почвата.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

За и против обработката на почвата
6109
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини