Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.09.2023 г.

За и против обработката на почвата

Втора част
За и против обработката на почвата

sinor.bg

По започнатата в Синор.бг тема за обработката на почвата като земеделска практика беше посочена нейната полезност предвид нарушаването на условията за развитието и възпроизводството на вредителите по културните растения. В продължението ще бъдат посочени още изменения в почвата, която трябва да разглеждаме не като инертна маса, а като място за развитие на сложна биосистема, която обуславя състоянието на отглеждания културен вид.

България се отличава с голямо почвено разнообразие. Отделните почви (черноземи, черноземни смолници, горски почви и др.) имат различен състав, строеж и свойства. Човешката намеса води до съответните промени в тях според дълбочината и честотата на намесата и по-конкретно почвообработката.

Обичайната система за обработка на почвата, прилагана в развитото земеделие, разполагащо с механизация, включва оран с лемежен плуг с отметателна дъска. Провеждани са и редица плитки обработки, чиято крайна цел е почвата да стане в подходящо за сеитба състояние.

Тази система създава дълбок обработваем почвен пласт, където органичните вещества преминават по-усвояема форма за отгежданите култури. При това не бива да бъдат подминавани и недостатъците. На първо място трябва да бъде посочен разходът на енергия и труд, натоварващ себестойността на растителната продукция.

Честото преминаване на техниката уплътнява почвата и влошава нейните физични свойства. Продължителното оставяне на угар и липсата на посеви улеснява ветровата и водната ерозия. Посочените недостатъци налагат търсенето на начини   за най-подходящото обработване, при което почвата запазва плодородието, докато  разходите намаляват.

Намаляването (минимизирането) на почвообработката включва мероприятия, осъществявани в зависимост от климатичните особености на района, свойствата и състоянието на почвата, изискванията на културата и др. Минимизирането е във връзка с растителната защита и най-вече с прилагането на хербициди преди или след сеитбата за спестяване на вътрередовите и междуредовите обработки. Ранното третиране с хербициди през пролетта позволява да отпаднат пролетните предсеитбени обработки.

В съвременната земеделска механизация навлизат агрегатите за едновременно провеждане на няколко обработки. Възможно е и съчетаването с други дейности като торене, сеитба и т. н. Намаляването на влизанията в обработваемите площи намалява  разхода на енергия и вредното въздействие върху почвата.

Пряката сеитба става със специални сеялки без предсеитбена обработка. Приложима е на площи, където почвата е по-рохка и не е заплевелена с многогодишни видове. В вашата страна е прилагана най-вече при вторите култури.

Възможно ли е земеделие без почвена обработка ? За даден период може да няма основна обработка, да отпаднат също междуредовите и предсеитбените обработки. Остава сеитбата с комбинирани сеялки, които могат да внасят торове и хербициди. Въможно е и поливане. Прибирането на реколтата е механизирано. Т. нар. нулевата обработка също е възможна там, където няма заплевеляване с многогодишни плевели. Трябва да бъде отбелязано, че тя не е даденост завинаги. След време може да се наложи дълбока оран за подобряване на физичните свойства на почвата.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

За и против обработката на почвата
6912
 

Последни материали
Виж
Обсъждат се възможности за подкрепа на физически лица, които не са регистрирани като фермери
160 заявления за обезщетения заради пожарите са подали стопаните в община Свиленград
Преговори по време на суша
Държавници преговарят с Турция за изпускане на вода от българските язовири
На декар трябва да се отпускат по 130 лв. за презасаждане
Градинари и овощари искат помощ заради изгорялата от горещините реколта
БАК подкрепя искането за оставка на зам. министър Георгиева
Костадинов: Социалната условност влиза в сила от 2025 г., а с бранша не е проведена и една среща
Съвети за градинря
Особености при използването на калиеви торове за доматите
Супа от фасул и коприва
Свързани материали
Виж
Съвети за градинря
Ползите от земните червеи – „миньорите“ в почвата
Реколта
Основни причини да има повече мъжки цветове при тиквичките
Жътвата на есенниците започна 2-3 седмици по-рано с очаквания за добра реколта
Дъждовете през юни в Украйна попълниха запасите от влага в почвата
104,56 лв. на ха е ставката по еко схемата за запазване и възстановяване на почвения потенциал
Градушки в северните области унищожиха посеви с царевица и слънчоглед
Почвената суша в южна и източна Украйна вече се характеризира като силна
Почвени подобрители ПН-98 и ПП-76 за неутрализиране на кисели почви от Свилоза
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини