Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.09.2023 г.

За и против обработката на почвата

Втора част
За и против обработката на почвата

sinor.bg

По започнатата в Синор.бг тема за обработката на почвата като земеделска практика беше посочена нейната полезност предвид нарушаването на условията за развитието и възпроизводството на вредителите по културните растения. В продължението ще бъдат посочени още изменения в почвата, която трябва да разглеждаме не като инертна маса, а като място за развитие на сложна биосистема, която обуславя състоянието на отглеждания културен вид.

България се отличава с голямо почвено разнообразие. Отделните почви (черноземи, черноземни смолници, горски почви и др.) имат различен състав, строеж и свойства. Човешката намеса води до съответните промени в тях според дълбочината и честотата на намесата и по-конкретно почвообработката.

Обичайната система за обработка на почвата, прилагана в развитото земеделие, разполагащо с механизация, включва оран с лемежен плуг с отметателна дъска. Провеждани са и редица плитки обработки, чиято крайна цел е почвата да стане в подходящо за сеитба състояние.

Тази система създава дълбок обработваем почвен пласт, където органичните вещества преминават по-усвояема форма за отгежданите култури. При това не бива да бъдат подминавани и недостатъците. На първо място трябва да бъде посочен разходът на енергия и труд, натоварващ себестойността на растителната продукция.

Честото преминаване на техниката уплътнява почвата и влошава нейните физични свойства. Продължителното оставяне на угар и липсата на посеви улеснява ветровата и водната ерозия. Посочените недостатъци налагат търсенето на начини   за най-подходящото обработване, при което почвата запазва плодородието, докато  разходите намаляват.

Намаляването (минимизирането) на почвообработката включва мероприятия, осъществявани в зависимост от климатичните особености на района, свойствата и състоянието на почвата, изискванията на културата и др. Минимизирането е във връзка с растителната защита и най-вече с прилагането на хербициди преди или след сеитбата за спестяване на вътрередовите и междуредовите обработки. Ранното третиране с хербициди през пролетта позволява да отпаднат пролетните предсеитбени обработки.

В съвременната земеделска механизация навлизат агрегатите за едновременно провеждане на няколко обработки. Възможно е и съчетаването с други дейности като торене, сеитба и т. н. Намаляването на влизанията в обработваемите площи намалява  разхода на енергия и вредното въздействие върху почвата.

Пряката сеитба става със специални сеялки без предсеитбена обработка. Приложима е на площи, където почвата е по-рохка и не е заплевелена с многогодишни видове. В вашата страна е прилагана най-вече при вторите култури.

Възможно ли е земеделие без почвена обработка ? За даден период може да няма основна обработка, да отпаднат също междуредовите и предсеитбените обработки. Остава сеитбата с комбинирани сеялки, които могат да внасят торове и хербициди. Въможно е и поливане. Прибирането на реколтата е механизирано. Т. нар. нулевата обработка също е възможна там, където няма заплевеляване с многогодишни плевели. Трябва да бъде отбелязано, че тя не е даденост завинаги. След време може да се наложи дълбока оран за подобряване на физичните свойства на почвата.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

За и против обработката на почвата
6037
 

Последни материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Износът на пчелен мед от Украйна скочи почти двойно при ръст на приходите под 40 на сто
Зърнопроизводителите очакват слаби добиви, надяват се на качество
Жътвата на пшеницата и ечемика ще започне с месец по-рано заради жегите
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
БАБХ поддържа публичен регистър на търговците с храни от разстояние
Купувайте козунаци по интернет само от регистрирани търговци
С акцент върху необходимите мерки за устойчиво развитие
Одобриха резултатите от неофициалното заседание на Съвета на ЕС за сектор рибарство
С приветствия за предложенията на ЕК и обсъждане на състоянието на пазарите
Одобриха резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Свързани материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Крайностите в метеорологичната обстановка в ЕС се запазват
Валежите в България от началото на годината са едва половината от обичайните
Още практика
Действието на минералните торове зависи и от почвата
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезно и практично
Сладкият картоф като алтернатива за фермерите
Тънкости
Кога дървесната пепел може да е безполезна за растенията?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини