Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2023 г.

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?

Сезонът вече е към своя край и наближава времето не само да приберем реколтата, но и да анализираме грешките си, за да ги предотвратим догодина. За да получим добра реколта от кореноплоди при морковите, а не листна маса – необходими са правилни грижи, включително и поливане.

Много производители погрешно приемат, че обилното поливане на кореноплодните култури гарантира добра реколта. Всъщност това е една голяма заблуда, която не само намалява добивите, но влошава и качеството.

Обилното поливане на морковите води до факта, че кореноплодите забавят развитието си и остават малки по размер, докато листната маса нараства бурно и неограничено.

Факт е, че при недостиг на влага морковите започват да растат активно, устремявайки се дълбоко в почвата, в резултат на което кореноплодите увеличават значително размера си, но не и листната маса.

Поради тази причина си заслужава да се регулира поливането.

Ако морковите растат обилно на листа, а кореноплодите са малки – основните причини трябва да се търсят в поливането и подхранването.

По време на формиране на кореноплодите морковите се нуждаят основно от фосфор, калий и много малки количества азот, защото излишъкът от този елемент ще стимулира прекомерното развитие на надземните части на растенията. Бурното развитие на листната маса затормозява развитието на подземните частии, а като резултат – морковите забавят развитието си и остават дребни и уродливи. По време на нарастване на кореноплодите трябва да преустановим използването на азот, а наличието му в комплексните торове се отразява негативно на реколтата.

Потребностите на растенията от калий в този период са високи – при дефицит кореноплодите са слабо оформени, а листата растат твърде активно.

В този случай можем да използваме дървесна пепел за кореново подхранване, като правим настойка (1 чаша дървесна пепел на 10 литра вода), а след това поливаме в междуредията.

Важно е да знаем, че:

1. Морковите не се страхуват от суша и се нуждаят от добро поливане само през първия месец след поникване. В останалото време засушаването не създава проблеми.

2. Излишъкът от азот в почвата няма благоприятен ефект върху формирането и нарастването на кореноплодите при морковите. Добре е органичните торове да се заменят с дървесна пепел, която съдържа основно калий, фосфор и калций, но няма азот. Има различни неорганични торове, съдържащи само фосфор и калий, но без азот. Те оказват благоприятно влияние върху кореновата система и в частност върху кореноплодите.

3. Подхранването трябва да бъде съобразвено не само с вида на хранителните вещества, но също със сорта и времето за подхранване.

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
21587
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини