Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.09.2023 г.

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?

Сезонът вече е към своя край и наближава времето не само да приберем реколтата, но и да анализираме грешките си, за да ги предотвратим догодина. За да получим добра реколта от кореноплоди при морковите, а не листна маса – необходими са правилни грижи, включително и поливане.

Много производители погрешно приемат, че обилното поливане на кореноплодните култури гарантира добра реколта. Всъщност това е една голяма заблуда, която не само намалява добивите, но влошава и качеството.

Обилното поливане на морковите води до факта, че кореноплодите забавят развитието си и остават малки по размер, докато листната маса нараства бурно и неограничено.

Факт е, че при недостиг на влага морковите започват да растат активно, устремявайки се дълбоко в почвата, в резултат на което кореноплодите увеличават значително размера си, но не и листната маса.

Поради тази причина си заслужава да се регулира поливането.

Ако морковите растат обилно на листа, а кореноплодите са малки – основните причини трябва да се търсят в поливането и подхранването.

По време на формиране на кореноплодите морковите се нуждаят основно от фосфор, калий и много малки количества азот, защото излишъкът от този елемент ще стимулира прекомерното развитие на надземните части на растенията. Бурното развитие на листната маса затормозява развитието на подземните частии, а като резултат – морковите забавят развитието си и остават дребни и уродливи. По време на нарастване на кореноплодите трябва да преустановим използването на азот, а наличието му в комплексните торове се отразява негативно на реколтата.

Потребностите на растенията от калий в този период са високи – при дефицит кореноплодите са слабо оформени, а листата растат твърде активно.

В този случай можем да използваме дървесна пепел за кореново подхранване, като правим настойка (1 чаша дървесна пепел на 10 литра вода), а след това поливаме в междуредията.

Важно е да знаем, че:

1. Морковите не се страхуват от суша и се нуждаят от добро поливане само през първия месец след поникване. В останалото време засушаването не създава проблеми.

2. Излишъкът от азот в почвата няма благоприятен ефект върху формирането и нарастването на кореноплодите при морковите. Добре е органичните торове да се заменят с дървесна пепел, която съдържа основно калий, фосфор и калций, но няма азот. Има различни неорганични торове, съдържащи само фосфор и калий, но без азот. Те оказват благоприятно влияние върху кореновата система и в частност върху кореноплодите.

3. Подхранването трябва да бъде съобразвено не само с вида на хранителните вещества, но също със сорта и времето за подхранване.

Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
20716
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да познаем, че късните моркови са готови за прибиране?
Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини