Начало » Новини » Страната
05.09.2023 г.

Еврорегламент ще забрани 5 вида опаковки за плодове и зеленчуци

Нови европейски правила влизат в сила през 2024 и 2025 г.
Еврорегламент ще забрани 5 вида опаковки за плодове и зеленчуци

sinor.bg

Най-късно до есента на 2024 г. се очаква Европейският парламенвт да приеме нови правила за рециклиране на опаковките, така че от 2030 г. всички опаковки, които се пускат на пазара на ЕС, да бъдат за многократна употреба или да са рециклируеми. Това предвиждат поправките в регламента на Европейския парламент и на Съвета на ЕС, фокусиран в сектора на пластмасите и зискванията за рециклирано съдържание и забрана на определени видове опаковки, съобщиха от Българската търговскопромишлена палата.

До 2025 г. всяка страна трябва да рециклира 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба, като всяка нова бутилка да съдържа 25% материал от рециклирана пластмаса. До 2030 г. трябва да рециклираме 90% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба и всяка нова бутилка да съдържа 30% рециклирана пластмаса.

Всички видове опаковки трябва да преминат през процедура за оценка на рециклируемостта. Така ще се определи в кой клас попадат, за да се гарантира че отговарят на критерия проектиран за рециклиране (DfR – Design for recycling). Опаковките попадат в класове от А до Е. От 2030 само опаковките, попадащи в групите A – D, ще могат да се пускат на пазара.

И още за еврозаконодателството

Изключение се прави за иновативни опаковки (максимум 5 години), за определени опаковки за фармацевтичната индустрия и медицински изделия (максимум до 2035) Таксите за разширена отговорност на производителя ще се определят в зависимост от принадлежността към клас A до D и съдържанието на рециклат (само за пластмасите).

Всяка държава член на ЕС трябва да намали отпадъците от опаковки до 2030 с 5% в сравнение с 2018, с 10% до 2035 и с 15% до 2040 година. Това ще бъде цел за всяка държава, член на ЕС. Но тя ще се допълва от други мерки например избягване на ненужните опаковки, празното пространство да бъде сведено до минимум. При продажбата на опаковките предотвратяването на отпадъците е задължение на производителя. При групиране, транспортиране и електронна търговия е задължение на икономическия оператор, който доставя опаковани стоки.

Предприятията трябва да посочват опаковките и системите за повторна употреба. Ще се въведат цели за повторна употреба за икономическите оператори по сектори. Изключение ще се прави за микропредприятията, в зависимост от размера на продажбите и количеството опаковки, пуснати на пазара.

Четири видове опаковки (торбички за чай и кафе, капсули за чай и кафе, залепващи се етикети за плодове и зеленчуци и найтънките полимерни торбички) трябва да бъдат компостируеми, така че заедно с продукта да отидат в потока на органичния отпадък.

Друга промяна е свързана с въвеждане на задължителна депозитна система (DRS) за пластмасовите бутилки и металните кенове, така че да се постигне 90% повторно възстановяване. Ще се въведат минимални изисквания за всички депозитни системи.

Ще бъдат забранени 5 вида опаковки за плодове и зеленчуци, единични дози за сосове и шампоаните в хотелите

Ще бъдат забранени 5 вида опаковки: еднократни опаковки за плодове и зеленчуци групови опаковки, HORECA – например единични дози за сосове и продукти за хигиена в хотелите. Допълнителни видове опаковки могат да се добавят на следващ етап, става ясно от документа.

Ще се вземат предвид въздействието върху околната следа и наличието на алтернативи в съответствие с изискванията за контакт с храни и предотвратяване на микробиологично замърсяване.

Ще има доброволни критерии за етикети с рециклирано съдържание

Регламентът предвижда задължително хармонизирано съдържание на етикетите така че да се осигури разделно изхвърляне от потребителите. Задължителни ще са етикетите за опаковките за многократна употреба, включително QR код с детайлна информация за точките на събиране и позволяваща проследимост.

Правилата трябва да се хармонизират, ще има доброволни критерии за етикети с рециклирано съдържание. Ще се отмени сегашното етикетиране въз основа на буквено-цифровото лого. Ще се забрани всеки етикет, който подвежда или може да обърка потребителя получател относно устойчивостта, характеристиките и края на жизнения цикъл на опаковките.

Еврорегламент ще забрани 5 вида опаковки за плодове и зеленчуци
8180
 

Последни материали
Виж
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Свързани материали
Виж
Рециклиране
За 2 месеца клиенти на търговска верига са върнали над 1,1 млн. пластмасови опаковки
Важно за бизнеса и потребителите
ЕК въвежда правила за многократна употреба на опаковките
Потребителите в ЕС оцениха трайността им в сравнение с останалите ягодови култури
Коронавирусът вдигна продажбите на боровинки в Нидерландия с 90 на сто
Предстоящо
Темите на конференцията по храните, която ще се проведе в рамките на АГРА
Създадена е добра организация
За първи път да сме в челото на класация – за опазване на природата от стари опаковки
Решения на Министерския съвет
От май 2019 г. слагат нови печати на тютюневите изделия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини