Начало » Новини » Интервю
28.08.2023 г.

Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието

Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието

sinor.bg

След като през миналата година Иван Христанов напусна политическата организация „Продължаваме промяната” заради идеологически разногласия с колеги, преди месец той регистрира новата партия „Единение”, подкрепена от десетки хиляди души от цялата страна.

Предварителният анонс за неговия политически проект беше, че това ще бъде партия и на хората, дълбоко свързани със земята, затова точно преди общинските избори Синор.бг потърси за интервю бившия министър на земеделието и храните и народен представител от 48-то Народно събрание Иван Христанов. За да представи идеите си за новите политики, които биха обърнали негативните тенденции на сривове в един сектор, с който преди 30 години поставяше България в световните класации по производство и износ на земеделска и животинска продукция.

Г-н Христанов, като нова партия планирате ли участие в общинските избори и в кои региони?

Като за една напълно нова партия към този момент записването върви изключително успешно, очаквам да имаме достойно участие на изборите, с подкрепата на силни кандидати. Подготвили сме номинации в десетки селища от страната като Трявна, Дряново, Плевен, Годеч, Банско, Левски, Берковица, Бургас, Айтос, Русе, Смолян, Разлог, Борино, Кнежа и др. За много от тези места, да не кажа за почти всички, очакам най-малко да постигнем участие в общинските съвети, а в някои от тях - дори кметове. Като програма гоним целта в две или три областни градове да имаме наш кмет, което за партия, започнала толкова скоро, би било огромен успех. От срещите из страната, които проведохме през последната година, имаме симпатизанти сред земеделската общност от всички сектори – малки, средни и големи производители, които споделят нашите идеи.

Кои са основните политики в областта на земеделието, които смятате да утвърждавате?

Въпреки че „Единение” е центристка народна партия, от самото начало развиваме три ключови за българската общественост стълба – идентичност, земя и суверенитет. В стълб „Земя” ще работим в направленията земеделие, природни богатства, туризъм и екология, като на първо място поставяве селското стопанство. Вярваме, че земята и българското земеделие са две изключителни ценности, които не трябва да замитаме под килима, забравяйки, че съществуват, както се случва през последните три десетилетия. И понеже България е земеделска държава, дебело подчертавам, че всички ние като народ трябва с гордост да заявяваме колко богата е нашата земя. Ние не сме Кипър, не сме Малта! И затова активно ще развиваме политики, които възстановят имиджа на страната.

В тази връзка подготвяме специални експерти съвети, чрез които ще предлагаме съответните нормативни промени. Тези съвети са структурирани по вертикалата – за земеделие - култура, образование, армия и национална сигурност и др. С радост мога да заявя, че бета версията на нашата платформа вече е готова и в момента я тестваме. Веднага, че като приключим с проверките, ще започнем ефективно да работим като експертни съвети.

Към кого са насочени тези съвети и къде ще бъдете ситуирани?

Това са групи, в които ще участват и специалисти от академичната общност, и консултанти, и политически лидери, и най-важното – хора на терен. Това са експерти, с които ще обсъждаме проблемите на българското земеделие и на селските райони. Не само дългосрочните стратегии, но и в краткросрочен план. Предложенията, които се нуждаят скороство от законодателна инициатива, ще бъдат облечени в съответните промени в нормативната уредба. Ще търсим и свои канали, така че бързо да внасяме нашите предложения в Народното събрание.

Смятате ли, че ще намерите съответните лобита, така че вашите предложения законодателно да станат факт?

Целта ни е да бъдем първата партия със заявено национално присъствие, при която политиките в земеделието трябва да вървят отдолу нагоре, от терена към парламента, а не като досега. От моя кратък политически опит се убедих как досега винаги се върви в обратен ред. А когато един или двама души, които нямат реална представа за проблемите на терен, решават съдбата на хиляди други, тогава се стига до несъвършеното сега действащо законодателство.

Проверките на ДАНС през 2022 г.

Някой може да ни опонира, дори силно да подцени създаването на експертните ни съвети, но смятаме, че те ще бъдат връзката между земята и парламента, между хората от практиката, които стават да работят в 4 часа сутринта, и тези, които трябва да измислят точно как да се облекчи работата на хората от този бизнес.

Повечето хора в България не си дават сметка, че селското стопанство е едно от най-тежко регулираната дейност у нас. Нормативните актове, регулиращи земеделието, са над 440 и това трябва да се премахне като практика. За тази промяна се изисква особено отговорно отношение и смятаме чрез тези съвети да го постигнем.

Кои личности персонално вече са привлечени в тези съвети?

На този етап ще се въздържа от конкретика, но много скоро ще оповестим имената на всички участници. Част от тях са добре известни на сектора, други не са толкова популярни, но всички те са професионалисти. В момента, когато тези съвети реално започнат работа, тогава всеки от тях би представил политиките и идеите, които ние отстояваме в агросектора и връзката му с екологията, защото тези две направления са неразривно свързани. Това ще ни помогне да легитимираме и въпросните политики.

В какви направления са предлаганите от Вас политики, които спешно се нуждаят от ремонт?

Активно ще работим, за развитие на месното и млечно говедовъдство, както и на плодовете и зеленчуците. Абсолютно безочие е, че поради липса на далновидност в България се отглеждат 8 или 10 пъти по-малко дребни преживни животни, отколкото има в Гърция. Изключително важен е и секторът на плодовете и зеленчуците, където възможност и за добавяне на стойност чрез преработка на продуктите. Целта е да бъдат изградени съответните преработвателни мощности, да се въведе и застрахователната практика, така че да изградим земеделие и преработвателна промишленост, с които страната да се гордее. Повишавайки производството, има механизми да се вдигне износът на България и е напълно реално до 10 години той да се увеличи над 20 пъти и да достигне 100 милиарда лева.

Друго ключово направление, в което ще работим активно, е поливното земеделие. Дебело искам да подчертая, че ще работим не само за стимулиране на напояването, но ще изграждаме поливно земеделие, щадящо водните ресурси. Тук обаче ще са нужни редица законодателни инициативи, защото в момента сме свидетели на огромни проблеми дори пред фермерите, които имат собствено подземно водочерпене. Разбира се, ние  изхождаме и от факта, че каквито и усилия да приложим в тази област, заради климатичните промени България е закъсняла твърде много.

За голямо съжаление, огромен проблем за всички е, че в областта на поливното земеделие доста тежко се е намесила мафията. Нито една политика няма да е успешна (независимо дали е прокарана от нас или от парламентарно представените партии), ако съответният сектор не е изчистен от мафията и схемаджийството.

Кои са структурите, които, според Вас, пречат?

Всички помним миналата година, по време на управлението на „Продължаваме промяната”, какви договори за източване на държавни средства разкрихме в държавното предприятие „Напоителни системи”. Преписките по всеки от случаите бяха дадени на прокуратурата, но все още нямаме резултат от тези проверки. В тази връзка искам да споделя и голямото си разочарование от кадровите промени, които бяха направени през последните месеци в това държавно дружество. На практика бяха възстановени на ръководни постове, хора, по чието време са извършвани редица нередности, което е необяснимо.

Скандални схеми за източване на средства и големите нередности открихме съкщо в Българската агенция за безопасност на храните БАБХ, където при проверките се установиха не само фиктивни животни в оборите, но и полузаконни колбасарски цехове, където се преработват трупове, а не заклани животни. И всичко това нещо стигаше до трапезата на българите! Защо и досега няма реакция от контролните органи в държавата, нямам обяснение.

Нов доклад за корупцияята с инсинераторите

Да не отварям дума за схемите с пасищата и ливадите. Колкото до „Капитан Андреево”, там проверките на доставките от трети страни буквално бяха подарени на частни фирми, които извършваха формален контрол. Тогава бяхме поздравени не само от българските фирми, но и представителите на турското правителство и от турския бизнес, потърпевш от мафиотските схеми по южната граница. При служебния кабинет обаче последваха само половинчати решения, които едва ли доказват търсене на справедливост от страна на държавната власт за премахване на корупцията. По наше време изчислихме, че на митницата „Капитан Андреево” за добро следене трябва да бъдат поставени поне 400 камери. Кабинетът след нас обаче е монтирал под 50, което крайно недостатъчно. 

Именно затова и партия „Единение” ще продължи да упражнява граждански натиск върху разследващите органи, защото от март 2022 г., когато внесохме сигналите за тези нарушения в прокуратурата, досега нямаме обратна информация. Ще работим за постигане на онази справедливост, за която всеки българин мечтае, защото всички ние все пак сме членове на ЕС.

Като зам. министър на земеделието имахте идея за създаване на събирателни центрове, които да улеснят фермерите в прекия достъп до крайния потребител. Смятате ли, че те трябваше да бъдат заложени поне в плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото сегашните центрове имат друга насоченост?

Преди да отговоря, ще припомня, че в плана за възстановяване, който заварихме, от заложените малко над 900 млн. лв., при поне по две от мерките парите бяха създадени така, че да бъдат откраднати и това беше потвърдено и от сегашната власт. Когато миналата година обсъждахме този план в гранитна зала на МС, като зам. министър на земеделието предложих на Министерството на финансите при изразходването на средствата да бъде упражнен официален надзор от техните контролни звена. Става въпрос за онези мерки, умишлено заложени по начин, за да спечели един кандидат – има едни направления за информационни мрежи, където са предвидени сериозни бюджети.

И за да няма източване, дебело подчертавам, че е редно да се въведе изключително дълъг период на приеми на проекти, така че да могат да се подготвят и да кандидатстват повече от един. Всички знаем как при досегашната практика приемите се пускаха в последния момент, така че да може да спечели определен кандидат, който отдавна си е подготвил документите за кандидатстване – това са изкуствени условия, на които трябва да се сложи край. Затова чрез вашата медия отново отправям призив към министъра на земеделието да настоява пред Министерството на финансите за особен надзор върху изпълнението.

Колкото до въпроса ви за събирателните пунктове, те не са залагани нито в ПВУ, нито в Стратегическия план. За първи път ние повдигнахме тази тема по време на коалиционните преговори в края на 2021 г. Идеята е в региони, където няма сдружения и групи на производителите, фермерите да си помагат в производството, примерно с покупка на препарати за растителна защита, със споделен ресурс за общо излизане на пазара, така че да реализират продукцията си, без посредници.

Подобни събирателни пазари играят фундаментална роля, защото е важно да осигуряват големи обеми от съответната продукция - те са насочени към средните и големите производители, които биха могли да предлагат големи количества плодове и зеленчуци за търговски вериги и др. В тези центрове плодовете и зеленчуците ще могат да се калибрират и пакетират по качество и сортове и така реализацията им да бъде улеснена. Но средствата за тези събирателни центрове трябва да се осигурят от бюджета.

Все още нямам представа как ще се организира приемът на проекти по ПВУ за центровете за плодове и зеленчуци – там идеята е друга и се отнася за групите и организациите на производителите. Тепърва ще видим.

Как ще противодействате на провалите в агросектора и на тези недоизкоренени схеми за източване на средства, срещу които се борите като партия?

Като народна партия „Единение” неслучайно беше изградена чрез тези експертни съвети, с които да променим статуквото. В момента държават се проваля и спокойно мога да кажа, че липсват всякакви политики в защита на сектора – на никой не му пука, че земеделието на България се проваля.

Ако погледнем картината в парламента, е повече от очевидно, че има отчайваща липса на експертност в областта на сектор „Земя”. Дори в първите три парламентарно представителни партии (включително и „Възраждане” защото като самостоятелна партия тя вече е втора политическа сила и превишава с един депутат групата на „ПП”), почти няма народни представители, които да познават проблемите в земеделието и животновъдството, за да внасят необходимото законодателство. Преди ваканцията като брой гледани нормативни актове, на първо място бяха свързаните със съдебната реформа, а на второ – тези в областта на селското стопанство. Макар и на второ място обаче, ние почти не видяхме внесени законопроекти, които да решават проблемите на фермерите. И причината е, че в комисията по земеделие на пръсти се броят хората, които разбират от сектора.

Именно затова е крайно належащо да има нови партии с реално земеделско присъствие и с висока експертност. Това е причината „Единение” да привлича хората от реалния бизнес – обединява ни общата идея да работим за интереса на земеделските производители!

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
13597
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
Икономическият поглед на бившия зам. земеделски министър
Иван Христанов: Не приравнявайте 17-те хиляди протестиращи фермери с 50-те крадци в сектора!
Бивши заместник министър на земеделието от редовния кабинет 2021-2022 г.
Христанов: Без здравословна защита на фермерите обвързаната подкрепа ще бъде под въпрос
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
48-мо Народно събрание
С гласовете на 5 партии Иван Христанов не стана председател на земеделската комисия
Днес започва работа 48-то Народно събрание
Кадровите рокади на служебния кабинет ще бъдат номер едно в списъка с въпроси в 48-я парламент
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини