Начало » Новини » Коментари
28.03.2024 г.

Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ

Сигнал от бившия зам. министър на земеделието Иван Христанов
Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ

Снимка: sinor.bg

В интервю за националното радио, дадено вчера от бившия заместник министър на земеделието в предпоследния редовет кабинет Иван Христанов, стана ясно, че миналия четвъртък „изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински е възложил на фирма (свързана с лице от подземния свят) да извършва унищожаването на животински отпадъци чрез мобилни инсинератори. Договорът e за три години и възлиза на 45 млн. лева – по 15 млн. лева на година през следващите три години, съобщи Христанов.

През 2022 г. Христанов беше основната фигура от управлението на агроминистерството, която заедно с тогавашния директор на БАБХ Христо Даскалов остояваха държавните интереси за премахване на частните фирми, които извършваха контрола и лабораторните проверки на храните, влизащи от трети страни през външната граница на ЕС. Преди 2 години Христанов даде на ДАНС документи, по които започна разследване на схема за източване на държавни средства при контрола на вноса през граничния контролно попускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“, извършвана чрез друга частна фирма, която отново чрез подставени лица е свързана с лицето, спечелило и сегашната обществена поръчка за инсинераторите, съобщи още Христанов.

На пресконференция днес министърът на земеделието Кирил Вътев съобщи, че не знае подробности за спечелената през миналата седмица обществена полъчка за мобилните инсинератори, тъй като тя изцяло се възлага от БАБХ. Според информацията, подадена на Вътев от агенцията, избраният изпълнител е кандидатствал заедно с още 3 или 5 фирми и е одобрен „въз основа на най-ниската цена, за която е предложил, за да извършва услугата“, посочи министърът.

Ще припомним, че в средата на януари, в интервю за Синор.бг изпълнителният директор на БАБХ Светлозар Патарински съобщи, че обществената поръчка за мобилните инсинератори ще бъде открита след седмица - около 20 януари. Въпросът е как така изборът на новия изпълнител е минал през толкова бърза процедура.

Извън поръчката за инсинераторите Вътев коментира и обявеното вчера решение на Административния съд – София град, отменящо заповедта на областния управител на Хасково от февруари 2023 г., с която се задължава фирма „Евролаб 2011“, която извършваше лабораторните проверки на храните до 2022 г. и срещу която започна разследването от ДАНС, да освободи ползваните държавни помещения на границата. Министър Вътев съобщи, че държавата ще обжалва съдебното решение за връщане на частната фирма на границата. „Гарантирам, че освен държавата друг няма да прави лабораторните анализи на храните от трети страни. Ако при определени условия тази фирма работи в полза на държавата, тогава би могла да остане“, посочи още Вътев. Въпреки че съдът върна и една от съмнителните фирми, които по-рано извършваха товаро-разтоварните дейности на „Капитан Андреево“, избраните други 6 фирми за товаро-разтоварните работи на пункта, са проверявани от ДАНС, така че държавата да има сигурност, обясни министърът.

Дали разследващите органи ще се самосезират по данните, изнесени от Христанов за поръчката с инсинераторите, тепърва ще се разбере.

Няма как ДАНС да проверява всички обществени поръчки на БАБХ
2072
 

Последни материали
Виж
Експерти на МЗХ представиха промените в еко-схемите пред стопани в Кюстендил
ДФЗ доплати над 186 млн. лв. по ОПДУ за Кампания 2023
Стоки с висок фискален риск - череши
НАП разяснява на черешопроизводители как да декларират реколтата
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Годишен доклад
Икономиката на България се движи основно от вътрешното търсене
В Световния ден на пчелата
За шест години пчеларите са намалели от 12 260 на 9 433, но добитият мед е повече
Свързани материали
Виж
Икономическият поглед на бившия зам. земеделски министър
Иван Христанов: Не приравнявайте 17-те хиляди протестиращи фермери с 50-те крадци в сектора!
Лидерът на партия „Единение”
Иван Христанов: Хората, свързани със земята, трябва да градят политиките в земеделието
Бивши заместник министър на земеделието от редовния кабинет 2021-2022 г.
Христанов: Без здравословна защита на фермерите обвързаната подкрепа ще бъде под въпрос
Закон за подпомагане на земеделските производители
Търси се изход как политическата криза да не блокира Стратегическия план за 2023 г.
48-мо Народно събрание
С гласовете на 5 партии Иван Христанов не стана председател на земеделската комисия
Днес започва работа 48-то Народно събрание
Кадровите рокади на служебния кабинет ще бъдат номер едно в списъка с въпроси в 48-я парламент
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини