Начало » Новини » Страната
25.08.2023 г.

Особености на септемврийското подхранване на доматите

Практично
Особености на септемврийското подхранване на доматите

sinor.bg

Септември е време за прибиране на реколтата, но не трябва да пренебрегваме останалите грижи за растенията, оставяйки ги на случайностите. Те все още се нуждаят от поливане, съобразено с условията и подхранване, за да дадат максимален добив и качество. Всяка култура има своите особености, като това се отнася и за доматите.

Как правилно да подхранваме доматите през септември?

По това време доматите са във фаза на зреене и не се нуждаят от азот. За подхранване трябва да използваме торове без съдържание на този елемент или с минимални количества. Особеностите на септемврийското подхранване на доматите се състои в това, че те вече са натрупали в листата достатъчни количества хранителни вещества и трябва да ги стимулираме – да ги прехвърлят към плодовете.

За да постигнем това, трябва да редуваме калиево с калциево подхранване. От калиевите торове най-добри са монокалиевият фосфат и калиевият сулфат. Ако прилагаме листно подхранване, тогава са достатъчни 10 г на 10 л вода, а при кореново – пет пъти повече.

За калциево подхранване най-подходящ е калциевият нитрат. В търговската мрежа се предлага Калцинит (100% разтворим във вода) за листно подхранване, като дозировката е 0,3-1%-ен разтвор или по указания на производителя. Калциевият нитрат може да се смесва с всички водоразтворими торове, с изключение на разтвори, съдържащи фосфати и сулфати.

Минералните торове могат да бъдат заменени с дървесна пепел, която съдържа калций, фосфор и калий. Използваме една чаена чаша на 10 л вода за листно подхранване.

Ако борът в почвата е малко, тогава не само добивите намаляват, но узряването на плодовете се забавя, стават безвкусни и се съхраняват лошо. Като цяло той има положителен ефект върху общото състояние на растенията и подобрява устойчивостта им на неблагоприятни метеорологични условия. Признаците за недостиг на бор се проявяват още в началото на сезона – цветовете не образуват завръзи и падат, върховете се усукват или умират. Горните листа стават светлозелени, а дръжките и стъблата са крехки. Пускат много странични разклонения, но малко плодове. Подходящи за листна обработка и коригиране на недостига на бор са: Лебозол, Ка-Бор, борна киселина и др. Важно е да се спазват препоръчителните количества и честотата на листното обработване, защото предозирането има негативни последици не само за растенията, но и за хората.

Подхранването е най-добре да се извършва сутрин или вечер, което е валидно за всички култури.

Факт е, че септемврийското подхранване не влияе толкова съществено на количеството, но качеството се подобрява драстично. Доматите се съхраняват по-добре, стават по-вкусни и с добър външен вид.

Възниква и друг въпрос – да поливаме растенията или не?

Що се отнася до поливането – въпросът не е удачен. Ако не поливаме, тогава не е нужно да подхранваме. Хранителните вещества се усвояват само при нормална обезпеченост с почвена влага.

При недостатъчна влажност няма смисъл да торим. Само правилното поливане и подхранване ще носят полза на доматите – пълноценно развитие на плодовете и отлични вкусови качества.

На дневен ред стои и въпросът с нощенката и фитофтората. Добре е на този етап да използваме биопрепарати за обработване на растенията. Срещу болести са подходящи биологичните фунгициди Фитоспорин и Алирин-Б за профилактични и терапевтични цели. За борба с вредителите за растителна защита се използват биоинсектициди, които са по-малко токсични в сравнение с конвенционалните. Те са ефективни в малки количества и се разлагат много по-бързо. Недостатъкът им е, че при температури по-ниски от +18 градуса по Целзий действието им намалява или спира напълно.

Краят на сезона е близо, но доматите все още се нуждаят от правилни и навременни грижи.

Особености на септемврийското подхранване на доматите
112982
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини