Начало » Новини » Страната
25.08.2023 г.

Особености на септемврийското подхранване на доматите

Практично
Особености на септемврийското подхранване на доматите

sinor.bg

Септември е време за прибиране на реколтата, но не трябва да пренебрегваме останалите грижи за растенията, оставяйки ги на случайностите. Те все още се нуждаят от поливане, съобразено с условията и подхранване, за да дадат максимален добив и качество. Всяка култура има своите особености, като това се отнася и за доматите.

Как правилно да подхранваме доматите през септември?

По това време доматите са във фаза на зреене и не се нуждаят от азот. За подхранване трябва да използваме торове без съдържание на този елемент или с минимални количества. Особеностите на септемврийското подхранване на доматите се състои в това, че те вече са натрупали в листата достатъчни количества хранителни вещества и трябва да ги стимулираме – да ги прехвърлят към плодовете.

За да постигнем това, трябва да редуваме калиево с калциево подхранване. От калиевите торове най-добри са монокалиевият фосфат и калиевият сулфат. Ако прилагаме листно подхранване, тогава са достатъчни 10 г на 10 л вода, а при кореново – пет пъти повече.

За калциево подхранване най-подходящ е калциевият нитрат. В търговската мрежа се предлага Калцинит (100% разтворим във вода) за листно подхранване, като дозировката е 0,3-1%-ен разтвор или по указания на производителя. Калциевият нитрат може да се смесва с всички водоразтворими торове, с изключение на разтвори, съдържащи фосфати и сулфати.

Минералните торове могат да бъдат заменени с дървесна пепел, която съдържа калций, фосфор и калий. Използваме една чаена чаша на 10 л вода за листно подхранване.

Ако борът в почвата е малко, тогава не само добивите намаляват, но узряването на плодовете се забавя, стават безвкусни и се съхраняват лошо. Като цяло той има положителен ефект върху общото състояние на растенията и подобрява устойчивостта им на неблагоприятни метеорологични условия. Признаците за недостиг на бор се проявяват още в началото на сезона – цветовете не образуват завръзи и падат, върховете се усукват или умират. Горните листа стават светлозелени, а дръжките и стъблата са крехки. Пускат много странични разклонения, но малко плодове. Подходящи за листна обработка и коригиране на недостига на бор са: Лебозол, Ка-Бор, борна киселина и др. Важно е да се спазват препоръчителните количества и честотата на листното обработване, защото предозирането има негативни последици не само за растенията, но и за хората.

Подхранването е най-добре да се извършва сутрин или вечер, което е валидно за всички култури.

Факт е, че септемврийското подхранване не влияе толкова съществено на количеството, но качеството се подобрява драстично. Доматите се съхраняват по-добре, стават по-вкусни и с добър външен вид.

Възниква и друг въпрос – да поливаме растенията или не?

Що се отнася до поливането – въпросът не е удачен. Ако не поливаме, тогава не е нужно да подхранваме. Хранителните вещества се усвояват само при нормална обезпеченост с почвена влага.

При недостатъчна влажност няма смисъл да торим. Само правилното поливане и подхранване ще носят полза на доматите – пълноценно развитие на плодовете и отлични вкусови качества.

На дневен ред стои и въпросът с нощенката и фитофтората. Добре е на този етап да използваме биопрепарати за обработване на растенията. Срещу болести са подходящи биологичните фунгициди Фитоспорин и Алирин-Б за профилактични и терапевтични цели. За борба с вредителите за растителна защита се използват биоинсектициди, които са по-малко токсични в сравнение с конвенционалните. Те са ефективни в малки количества и се разлагат много по-бързо. Недостатъкът им е, че при температури по-ниски от +18 градуса по Целзий действието им намалява или спира напълно.

Краят на сезона е близо, но доматите все още се нуждаят от правилни и навременни грижи.

Особености на септемврийското подхранване на доматите
111177
 

Последни материали
Виж
Портфолиото и промоциите на БАСФ за 2024 г. при житни – точен избор в условията на климатични промени!
Нападат дори пипера
Голям луков листояд и луков скритохоботник
Европейска комисия
Междинна оценка на Механизма за възстановяване и устойчивост
Министър Вътев ще участва в научни конференции за производството на храни и за климатичните промени
Министри и кметове обсъдиха как Природен парк „Витоша“ да стане зона за устойчиво развитие на спорта и туризма
ДФЗ ще утвърди указания и ресурс за съфинансиране на застраховки в растениевъдството за 2024 г.
Свързани материали
Виж
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Нямал документи за намерените растения от патентован сорт в 4 негови оранжерии
Незаконно отглеждани домати вкараха италиански фермер в затвора
Както в стойностно, така и в количествено изражение
Износът на домати от Турция нарасна с над 40 на сто през 2023 година
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини