Три от основните зеленчукови култури – домати, зеле и картофи, са с намалени добиви това лято, което се обяснява с горещините и засушаването през юни и юли. Най-голям стрес са понесли насажденията с домати, отглеждани на открито, където от декор са получени по 633 килограма, при 1 404 кг – за къщия период на миналата година. Актуалните данни на Министерството на земеделието и храните са отчетени към 8 август т.г. спрямо миналия август.
Иначе стопаните са засадили много по-големи площи това лято – 22 290 дка, при 17 930 дка през 2024 г. Общо прибраните домати за отчетния период са едва 4 756 т, при 10 351 т – в началото на август 2024 г.
Добивите от картофи също са намалели, но само с 9,4 на сто. От декар това лято са получени 1 563 кг, при 1 731 кг – през август 2024 г.
С десет процента по-слаби са добивите и при зелето – миналата година от декар са прибирани по 1 911 кг, докато тази година са 1 719 кг. Като площи обаче и при зелето, и при картофите тази година има увеличение. След измръзванията на овощните градини мнозина се преориентираха към зеленукопроизводство и това е причина за нарасналите площи.
Отразявайки по-големия размер реколтирани площи, на този етап се отчита повишена продукция на годишна база от картофи (+11,9%), зеле (+28%) и краставици (+92,1%) на открито. Засега по-малко са прибраните количества пъпеши (-7,9%), пипер (-9,9%), дини (-30%) и домати (-54,1%), основно вследствие на намаление на средните добиви (с изключение на пъпешите), а при дините – и на по-бавен темп на реколтиране на площите.
От началото на 2025 г. досега производството на оранжерийни домати и краставици нараства съответно с 51,5% и 27,6% в сравнение с аналогичния период на 2024 г. До момента са прибрани общо 5 325 тона ягоди от открити площи и оранжерии.