Начало » Новини » Света
28.07.2023 г.

Юли 2023 година е отчетен като най-горещия месец в историята на света

Юли 2023 година е отчетен като най-горещия месец в историята на света

Според данните от ERA5 на финансираната от ЕС Служба за климатични промени Copernicus (C3S) първите три седмици на юли са били най-топлият триседмичен период в историята и месецът е на път да се превърне в най-горещия юли и най-горещия месец в историята, съобщиха от Световната метереологична организация. Тези температури са свързани с горещини в големи части на Северна Америка, Азия и Европа, които заедно с горските пожари в страни, сред които Канада и Гърция, имат сериозни последици за здравето на хората, околната среда и икономиките.

От 2024 г. австрийски лидер в застраховането срещу градушки и суши стъпва в България

" Не е нужно да чакаме края на месеца, за да разберем това. Ако не се стигне до мини ледникова епоха през следващите дни, юли 2023 г. ще счупи рекордите във всички области ", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

" Според данните, публикувани днес, през юли вече е регистриран най-горещият триседмичен период в историята; трите най-горещи дни в историята; и най-високите температури в океана за това време на годината ", каза г-н Гутериш пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк.

" За огромни части от Северна Америка, Азия, Африка и Европа това е жестоко лято. За цялата планета това е бедствие. А за учените то е недвусмислено - вината е на хората.
Всичко това е в пълно съответствие с прогнозите и многократните предупреждения. Единствената изненада е скоростта на промяната", каза г-н Гутериш.

На 6 юли средната дневна глобална температура на въздуха надмина рекорда, поставен през август 2016 г., превръщайки се в най-горещия ден в историята, а 5 и 7 юли бяха малко след това. Първите три седмици на юли са най-топлият триседмичен период в историята. Средната глобална температура временно надхвърли прага от 1,5°С над прединдустриалното ниво през първата и третата седмица на месеца (в рамките на грешката на наблюдението). От май насам глобалната средна температура на морската повърхност* е значително по-висока от наблюдаваните досега стойности за това време на годината; това допринася за изключително топлия юли. изключително вероятно е юли 2023 г. да бъде най-горещият юли, а също и най-горещият месец в историята, следвайки най-горещия юни в историята. Според данните от ERA5 предишният най-горещ месец в историята е бил юли 2019 г. Пълните данни на ERA5 за юли ще бъдат налични и публикувани от C3S в предстоящия им месечен бюлетин на 8 август.

Изключително вероятно е юли 2023 г. да бъде най-горещият юли, а също и най-горещият месец в историята, следвайки най-горещия юни в историята. Според данните на ERA5 предишният най-горещ юли и месец в историята е бил юли 2019 г. Пълните данни на ERA5 за юли ще бъдат налични и публикувани от C3S в предстоящия им месечен бюлетин на 8 август.

ВМО консолидира данни от C3S и пет други международни набора от данни за своите дейности по мониторинг на климата и докладите си за състоянието на климата.

Юли 2023 година е отчетен като най-горещия месец в историята на света
5565
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини