Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.07.2023 г.

Столбурът представлява реална заплаха за късните сортове домати

Борба
Столбурът представлява реална заплаха за късните сортове домати

sinor.bg

Столбурът е опасно заболяване със сериозни икономически последици, което засяга културите от семейство Картофови. Причинителят е микроорганизъм – фитоплазма, заемаща междинно място в систематиката между бактериите и вирусите.

Тези микроорганизми нямат клетъчна стена и не могат да оцелеят извън растението гостоприемник. Фитоплазмите паразитират в стотици растителни видове, а болестта, базирана на тях, столбур, уврежда доматите и други зеленчукови култури.

Фитоплазмата е локализирана в растителните тъкани и слюнчените жлези на насекомите посредници – цикади, листни бълхи, миризливки и листни въшки. Възбудителят на фитоплазмата попада в растенията, когато преносителите се хранят със соковете им, а след това системно се разпространява по целите растения, причинявайки нарушение в развитието им и нетипичен растеж на вегетативните части.

Столбурът засяга не само доматите, но също картофите, пипера и патладжана, както и различни трайни насаждения и плевели. Инфекцията често се запазва в поветицата и трудно изкоренимите бодили. От столбур страдат също цикорията, жълтият кантарион и живовлякът. В многогодишните растения, които са били инфектирани с фитоплазма, тя може да презимува, а през пролетта с помощта на преносителите – да се премести в доматите.

Ако през пролетта и началото на лятото дъждовете не позволяват на цикадите да летят масово, тогава по време на засушаване тяхната активност се увеличава. Това води до увеличаване на огнищата от столбур, каквото се наблюдава вече и тази година.

Ранните сортове домати обикновено са засегнати слабо или не заболяват, защото до узряването им фитоплазмата няма време да се разпространи. За по-късно узряващите домати столбурът представлява сериозна опасност. Необходимо е да се вземат предпазни мерки, за да се предотврати заразяването на тези сортове, чиито плодове предстои да узряват.

Ако се открият заразени доматени растения, те трябва да се отстранят и да се изнесат далече от участъка, като се заровят дълбоко или да се изгорят. Важно е да се действа внимателно, за да се избегне заразяване на здравите домати.

Симптоми

Общото развитие на растенията се забавя, а новите горни листа са хлоротични и много дребни или силно деформирани. Жилките от долната страна са изпъкнали и имат специфично антоцианово оцветяване.

Много характерен признак е деформацията и изменението на цветовете – чашелистчетата са уголемени, а дръжките в горната си част са дълги и удебелени. Чашелистчетата, тичинките и плодниците остават дребни и зелени. Увредените от столбур цветове остават стерилни, а малкото съхранили се плодове –узряват неравномерно.

Мерки за борба със столбура

За борба със столбура се използват превантивни мерки, които могат да бъдат биологични или химични препарати срещу преносителите на инфекцията. Почти невъзможно е да се излекуват вече заразените растения.

Съвети към биофермери

Фитоверм е биологичен препарат, който може да се използва за пръскане на доматите няколко пъти месечно за контрол на насекомите, разнасящи фитоплазмата. При масово разпространение се прилагат химични инсектициди – Кораген 20 СК, Актелик 50 ЕК, Калипсо 480 СК и други съвременни препарати, но строго по инструкции на производителя.

Важно е да обърнем специално внимание на едногодишните плевели, както и на многогодишните, съхраняващи инфекцията. Те трябва да се изкореняват от градината и в близост до нея, както и да се коси редовно мястото, на което живеят цикадите и други преносители.

Използването на устойчиви сортове е другата важна мярка срещу столбура.

Столбурът представлява реална заплаха за късните сортове домати
11486
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Вирус напада домати, пипер и патладжан
Столбур по доматите може да унищожи реколтата
Болести по пипера – 3 част
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини