Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.07.2023 г.

С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец

С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец

След като през 2021 година водният капан „Тутамор” за унищожаване на молци и нощенки беше одобрен и пуснат за продажба в страната, от началото на тази година устройството вече се произвежда и в България, съобщи за Синор.бг  Тервел Николов, представител на компанията за внос на оранжерии и консумативи за оранжериите „Виссер опора”.

„Тутамор” е може би най-ефективният и икономически изгоден капан за молци, който можете да намерите на пазара. Изработен е от устойчиви материали с дълъг живот на употреба и е ефективен срещу всички видове молци, летящи през нощта. Той е преминал тригодишни изпитания и безкрайни полеви опити и досега не е показал дефект при нито един от потребителите. „ Дори предлагаме връщане на парите на клиенти, които не са доволни от Тутамор, но досега нямаме нито една рекламация”, посочи още Николов. 

Една лампа покрива 300 квадратни метра и което е много важно, тя не привлича други молци, защото основният проблем на алтернативните методи е, че те привличат и друг вид молци в региона. Устройството унищожава тези, които са на място. Над лампите задължително трябва да има покривна конструкция, защото не е водоустойчив. На стопаните им е необходим навес и батерии за работа на лампите когато искат да ги използват на открито или където няма прекарано електрозахранване.

В момента се разработва и водоустойчив модел, при който лампата ще бъде окомплектована с покритие и така ефективно ще действа срещу молци при зелевите култури, които се отглеждат на полето, посочи още Тервел Николов.  

Експертите гарантират, че при един капан, покриващ 300 квадратни метра площ, нямате нужда от никакви препарати срещу доматения молец. „Тутамор” е ефективен срещу всичи видове Lepidoptera, включително Зелева нощенка (Mamestra brassicae), Доматен листоминиращмолец (Tuta absoluta), Картофен молец (Phthorimaea operculella), молци по храните, като Зърнов молец (Sitotroga cerealella Oliv), Сив брашнен молец (Ephestia kuehniella), дървесни молци, като Кестенов молец (Cameraria ohridella) и много други.

Разпределете капаните равномерно в оранжерията (2-3 капана на декар). Окачете светлинния източник на 30-50 см от водната повърхност. Налейте няколко сантиметра вода и по избор няколко капки препарат за чистене, 50 мл парафин или 80 мл слънчогледово олио. Включете след залез. Процентът му на улавяне на насекомите е висок  - до 95 %.

Съвместим е и с биологичното производство.

С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
57244
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Не позволявайте на молците да унищожат картофите – те вредят и в хранилищата
През юли при лозата се провеждат пръскания срещу редица болести и неприятели
Гроздовите молци
Пеперудите летят до септември из лозето
Молци дупчат гроздовите зърна
ВРЕДИТЕЛИ НА ВОСЪЧНИТЕ ПИТИ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини