Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.07.2024 г.

Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасност от гъсеници на гроздови молци!

Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасност от гъсеници на гроздови молци!

Синор БГ вече заостри вниманието на лозарите, че в разгара на лятото опасността от болести като брашнестата мана (оидиум, пепелница) (Uncinula necator), маната (Plasmopara viticola) и сивото гниене (Sclerotinia fukeliana), известно и като ботритис (Botrytis cinerea), все още не е отминала.

Наред с патогените реколтата е застрашена и от неприятели, например от гъдениците на гроздовите молци – шарен гроздов молец (Polychrosis botrana) и еднопоясен молец (Glysia ambiguella). Посочените насекомни видове са пеперуди от семейството на листозавивачките (Tortricidae).

Шареният гроздов молец (P. botrana) е дребна пеперуда - около 11 мм при разперени крила. Предните крила са тъмносиви. Отличителни са трите сиви ивици отгоре, както и изпъстрянето с черни и синкави петна. Задните крила на молеца са сиви с дълги ресни. След излюпването гъсеницата е белезникава, а към края на развитието си става мръснозелена. Дължината и достига 12 мм. Какавидата е кафява. Този цвят варира при отделните екземпляри от светъл до червеникав.

Видът P. botrana има три поколения годишно. Прекарва зимата като какавида, скрита в пукнатините на стъблото и главините, а също в основата на чеповете. Може да бъде намерена и в пукнатините на коловете, рядко сред окапалите листа.

Гъсениците от първото поколение започват да вредят през пролетта, нападайки ресите. Проникват странично в отделните цветчета и унищожават плодника и тичинките. По-късно изгризват цветовете и завръзите в начален стадий. Нападнатите реси са обхванати от паяжина.

Второто поколение гъсеници повреждат зърната, достигнали големината на грахово зърно (т. нар. ягорида). Първите повреди са ямички по гроздовото върно. По-късно вредителят прониква в неговата вътрешност и се храни с месестата част. Всяка гъсеница поврежда няколко зърна и до края на нейното развитие броят им  може да стигне до 10.

Гъсениците от третото поколение се хранят със зреещите и даже узрелите зърна, унищожавайки месестата им част. Една гъсеница унищожава около 6 зърна. При сухо време нападнатите зърна изсъхват, а при влажно ги напада сивото гниене.

Еднопоясният молец има (G.ambiguella) при разперенви крила достига около 12 мм. Предните крила са охрено оцветени. Отличителна е напречната кафява ивица по тях, която има триъгълна форма. Когато молецът е неподвижен, върху крилата се оформя пояс, откъдето идва името на вида.

В зависимост от природните условия през годината молецът развива 2 – 4 поколения. Зимува като какавида в плътен пашкул. Зимуващата форма може да бъде открита най-често в основата на плодните пръчки, под кората на чеповете, в пукнатини на подпорните колове и даже в дървения амбалаж.

Гъсениците от първото поколение нападат ресите. За изхранването си една гъсеница може да унищожи до 30 цветчета. След това тя какавидира в пашкул по ресите, листата и чеповете. Следващите поколения нападат зърната, хранейки се с месестата им част. Една гъсеница унишожава ди 17 зърна. Повредите от гъсениците улесняват заразяването на гроздето от причинителя на сивото гниене.

Предотвратяването на щетите от гроздовите молци е възможно чрез комплексни мероприятия. Обследването на лозовите масиви по време на зимния покой и по време на вегетацията дава представа за плътността на вредителите. Резитбените операции и почистването на лозите от старата и напукана кора спомагат за унищожаването на част от молците, когато са в неактивен стадий (какавиди).  В специализираните източници са покочени инсектициди, които са ефикасни срещу гъсениците. Такива са: Алфагард 10 ЕК - 0.0125%, Децис 2.5 ЕК - 0.04%, Децис 25 ВГ - 0.004%, Суми Алфа - 0.025%, Фюри 10 ЕК - 0.0125% и др. Пръскането е целесъобразно, когато гъсениците започват масово да се излюпват. Тогава щетите от тях са минимални.

В съвременната растителна защита приложение намират и биопрепаратите на база Bacillus thuringensis, като регистрирани продукти са Дипел, Рапакс и др. Срещу яйчния стадий за борба и с двата вида молци могат се използват паразити от род Trichogramma чрез трикратно колонизиране срещу всяко поколение.
Схемите за пръскане и избирането на продукти за растителна защита трябва да са съобразени с указаните карантинни срокове, гарантиращи безопасността на храните. (Край).

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасност от гъсеници на гроздови молци!
2602
 

Последни материали
Виж
Предстои да бъдат определени ставките по преходната национална помощ
Увеличени добиви на тютюн и износ за 115 млн. евро отчитат тютюнопроизводителите
210 подадени проекта за над 184 млн. лв. ще бъдат оценявани по подмярка 4.2
До 15 ноември е отворен приемът на заявления за преструктуриране на лозята
Предвидени са 37 обучения в страната
Активно ще се рекламират родните биологични храни
Финансирана по програма LIFE
Международна конференция за възстановяването на горите
Компенсациите заради войната в Украйна
Еврокомисията разреши на България да отпусне 325 млн. лв. помощ за фермерите
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
При лозите където е имало заразяване с оидиум, опасността е голяма за нападение от сиво гниене
Бордолезовия разтвор не бива да престоява
Приговяне на бордолезов разтвор за лозето
Плевелите „изпиват“ виното
През юли
При чести превалявания маната по лозата може да бъде много опасна
Полезни съвети
Междуредията в лозето: да се обработват или не
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини