Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.10.2017 г.

Молци дупчат гроздовите зърна

Пеперудите летят до септември из лозето

Шареният и еднопоясният гроздов молец у нас се срещат навсякъде. Това се дребни пеперуди, шареният е с пъстри сиво-кафяви предни крила, еднопоясният - охреножълт, с напречна кафява или черна ивица по средата. Зимуват като какавида в плътен пашкул под кората на лозите, почвата, под опадалите листа.
Шареният гроздов молец развива 3 поколения годишно, еднопоясният - 2, понякога и частично трето. Пеперудите от първото поколение и при двата вида се появяват към средата на април до средата на май. Те снасят единични яйца по ресите. Излюпените гъсенички изгризват цветните пъпки и оплитат ресите в паяжинни нишки. Пеперудите от следващите поколения летят през юни, юли, август и септември. Гъсениците се хранят със зелените зърна на ягоридата, с големина на грах, а през август и септември повреждат зазряващото и узряло грозде. Те се вгризват най-често на мястото на допирането на две зърна или зърно с лист. На мястото на вгризването се забелязва малка дупчица. После повредените зърна заболяват от сиво гниене, заразата постепенно обхваща цялата чепка. По този начин голяма част от реколтата може да бъде унищожена.
Гроздовите молци предпочитат сортовете със зелена или жълтеникава ципа.
Като праг на вредност за винените сортове се приема: при I поколение за 100 реси 4-10 гъсеници; за II - 7 - 12; за III - 4-8. При десертните се пръска, когато при I поколение има 4-8 гъсеници на 100 реси, при II - са 4-10, а за III - 5-8 гъсеници.
Много е важно борбата срещу първо поколение да е навреме. Пръска се два пъти - в началото на излюпването и вгризването на гъсениците; после - след 10-12 дни. Подходящи препарати са: вазтак 10 ЕК - 1,25 мл, дипел 2 Х - 100 г; децис 25 EК - 4 мл; римон 10 EК - 5 мл; номолт 150 EК - 5 мл; агрия 1050 - 15 мл; каскейт 5 ЕК - 10 мл; ципергард - 25 EК - 2 мл; шерпа 25 EК - 1,5 мл; суперсект 10 ЕК - 2 мл за 10 л вода.
Може да се третира в комбинация с препарати срещу болестите. В началото на зазряването на гроздето да се използват по-слабо отровни и с къс карантинен срок инсектициди.

Опива ги мирисът на оцет, сами падат в буркана
При лозя на малка площ се препоръчва да се заложат съдове с примамни течности - достатъчни са 8-10 буркана или кутии за един декар. За примамки се използват оцет, разреден с вода (1:1), захар и оцет, вкиснато вино, меласа, бирена мая, ферментирали компоти. Течността се налива до две трети от съда. Доливат се и се почистват през няколко дни. Пеперудите се улавят в примамките и плътността намалява, не се налага да се пръска с химикали. Така може да проследите и летежа на пеперудите.

Молци дупчат гроздовите зърна
5515
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
С капана „Тутамор” без химия изцяло премахвате доматения молец
Не позволявайте на молците да унищожат картофите – те вредят и в хранилищата
През юли при лозата се провеждат пръскания срещу редица болести и неприятели
Гроздовите молци
ВРЕДИТЕЛИ НА ВОСЪЧНИТЕ ПИТИ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини