Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Гроздовите молци

У нас се срещат два вида гроздови молци. Шареният гроздов молец е разпространен повсеместно, особено в районите на Южна България и е по-опасен. Еднопоясният гроздов молец е разпространен по Черноморското крайбрежие. Въпреки някои различия в биологията им борбата се извежда по един и същи начин.
Шареният гроздов молец е дребна пеперуда (10-12 мм при разперени крила), със сиво-кафяви пъстри предни крила. Зимува като какавида в бял плътен пашкул в пукнатините на кората, в основата на чеповете на главината, по кордоните, в почвата. Развива три поколения годишно. Пеперудите от първото поколение се появяват от средата на април до средата на май; от второто – от края на юни до средата на юли; третото – от края на юли до септември. Пеперудите от първо поколение снасят яйцата си предимно по ресата, тези от второто – по ягоридата, а от третото – по зърната на зазряващите и узрели гроздове. По зърната яйцата се забелязват като восъчни капчици. Гъсеничките от първото поколение се забелязват през втората половина на май и първата на юни, от второто – през юли и началото на август, от третото – през втората половина на август и през септември. Гъсениците от първо поколение изгризват цветовете на ресите и ги оплитат в паяжина. Появата на тези паяжинни нишки показва начало на излюпване на гъсеничките. Гъсениците от второто поколение се хранят със зърната, достигнали големина на грахово зърно. Най-големи повреди нанасят гъсениците от третото поколение. Пеперудите снасят яйцата си по зазряващите зърна. Излюпените гъсенички се вгризват в тях. Мястото на вгризването се забелязва като малка тъмна дупчица. През тези наранявания прониква зараза от сивото гниене. При по-висока влажност на въздуха заразата се развива. По нападнатите зърна в началото се появява малко жълтеникаво петно, което се разраства. Зърната потъмняват, напукват се, обхванати от сивото гниене.
Гроздовите молци нападат по-силно сортовете с по-тежка жълтеникаво-зелена, розова или кехлибареножълта обвивка на зърната.

Срещу първото поколение обикновено се правят две пръскания – първото в началото на излюпване на гъсениците, второто 10-12 дни след него. Тези пръскания са от много голямо значение. Срещу второто поколение също се провеждат едно или две пръскания. При опасност от повреди по време на зреенето на гроздето може да се пръска, но с по-слабо отровни и с къс карантинен срок препарати.
Пръска се, когато плътността на гъсениците на гроздовите молци е над икономическия праг на вредност – при винените сортове при първо поколение 4-10 гъсеници на 100 прегледани реси, при второ – 7-12 гъсеници и при трето – 6-8; за десертните – при първо поколение – 4-8 гъсеници за 100 реси, при второ – 4-10 за 100 ягориди и при трето – 5-8 за 100 грозда.

Гроздовите молци
4994

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини