Начало » Хоби земеделие » Малката градина
06.11.2017 г.

Гроздовите молци

У нас се срещат два вида гроздови молци. Шареният гроздов молец е разпространен повсеместно, особено в районите на Южна България и е по-опасен. Еднопоясният гроздов молец е разпространен по Черноморското крайбрежие. Въпреки някои различия в биологията им борбата се извежда по един и същи начин.
Шареният гроздов молец е дребна пеперуда (10-12 мм при разперени крила), със сиво-кафяви пъстри предни крила. Зимува като какавида в бял плътен пашкул в пукнатините на кората, в основата на чеповете на главината, по кордоните, в почвата. Развива три поколения годишно. Пеперудите от първото поколение се появяват от средата на април до средата на май; от второто – от края на юни до средата на юли; третото – от края на юли до септември. Пеперудите от първо поколение снасят яйцата си предимно по ресата, тези от второто – по ягоридата, а от третото – по зърната на зазряващите и узрели гроздове. По зърната яйцата се забелязват като восъчни капчици. Гъсеничките от първото поколение се забелязват през втората половина на май и първата на юни, от второто – през юли и началото на август, от третото – през втората половина на август и през септември. Гъсениците от първо поколение изгризват цветовете на ресите и ги оплитат в паяжина. Появата на тези паяжинни нишки показва начало на излюпване на гъсеничките. Гъсениците от второто поколение се хранят със зърната, достигнали големина на грахово зърно. Най-големи повреди нанасят гъсениците от третото поколение. Пеперудите снасят яйцата си по зазряващите зърна. Излюпените гъсенички се вгризват в тях. Мястото на вгризването се забелязва като малка тъмна дупчица. През тези наранявания прониква зараза от сивото гниене. При по-висока влажност на въздуха заразата се развива. По нападнатите зърна в началото се появява малко жълтеникаво петно, което се разраства. Зърната потъмняват, напукват се, обхванати от сивото гниене.
Гроздовите молци нападат по-силно сортовете с по-тежка жълтеникаво-зелена, розова или кехлибареножълта обвивка на зърната.

Срещу първото поколение обикновено се правят две пръскания – първото в началото на излюпване на гъсениците, второто 10-12 дни след него. Тези пръскания са от много голямо значение. Срещу второто поколение също се провеждат едно или две пръскания. При опасност от повреди по време на зреенето на гроздето може да се пръска, но с по-слабо отровни и с къс карантинен срок препарати.
Пръска се, когато плътността на гъсениците на гроздовите молци е над икономическия праг на вредност – при винените сортове при първо поколение 4-10 гъсеници на 100 прегледани реси, при второ – 7-12 гъсеници и при трето – 6-8; за десертните – при първо поколение – 4-8 гъсеници за 100 реси, при второ – 4-10 за 100 ягориди и при трето – 5-8 за 100 грозда.

Гроздовите молци
5947
 

Последни материали
Виж
Засегнати са над 400 растителни вида в Атика
В Гърция за пръв път откриха източна плодова муха
Механизъм за гражданска защита на ЕС
ЕК мобилизира два хеликоптера от Чехия за борба с пожарите в България
Засетите площи с царевица и слънчоглед нарастват на годишна база
В Сърбия очакват по-слаби реколти от пшеница, малини и череши
Изоставаме и по отношение на предупреждението за горещи вълни
Френските фермери не работят на открито при 35 градуса горещини, българските – при 39 градуса
Приходи от данъци върху околната среда в Европейския съюз
ФАО: От 10 до 30 процента ще намалее рибата в Световния океан
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини