Начало » Важно за фермера » Пчеларство
29.05.2006 г.

ВРЕДИТЕЛИ НА ВОСЪЧНИТЕ ПИТИ

Най-опасните вредители на пчелните пити са восъчните молци. Във всички страни с развито пчеларство има оплаквания за големи щети от тези вредители. Различават се 2 вида молци: голям (Gа11егiа mе11оnе11а L.) и малък (Асhrоеа grisella F.). Вредите, които молците нанасят се състоят в разрушаване на восъчните пити от техните ларви, които освен това ги замърсяват със своите паяжини и екскременти. Двата вида молци нападат главно складираните запасни пити. Понякога те се заселват и в гнездовите пити на слабите семейства.

Ларвите на восъчните молци се хранят, развиват се и се размножават безпрепятствено и ако пчеларят не предприеме мерки за своевременното им унищожаване за няколко седмици всички запасни пити може да бъдат унищожени. Пеперудите на двата вида молци нямат особено значение за разрушаването на пити тъй като те не се хранят с восък. Женските на големия восъчен молец снасят до 1800, а на малкия молец до 450 яйца. Пеперудите снасят на отделни порции по около 50 яйца по стените на килийките с прашец, под восъчните капачета на полузапечатаните килийки с мед, по различни пукнатини по рамките, стените или по дъното на кошера. Яйцата са с бял цвят, леко овални с размери 0,5x0,35 мм при големия и 0,35х0,20 мм при малкия молец. Пълният цикъл на развитие при 30-32°С продължава 47 дни (яйце 8 дни, ларва 30, какавида 9 дни). В условията на кошера големият восъчен молец се развива за 57-63 дни, а малкият от 60 до 120 дни в зависимост от външната температура. При температура под 10°С развитието се преустановява, а при по-ниска от 30°С се забавя. По време на цялата метаморфоза, траеща 2 до 3 месеца ларвите се хранят много лакомо като с всеки стадий увеличават теглото и дължината си. Една ларва на големият восъчен молец може да повреди през живота си 500 и повече килийки като изяжда средно 1,246 гр восък. През годината молецът дава 3 поколения. Теоретически 5 двойки молци при 3 поколения и нормално размножаване могат да унищожат 500 кг пити (около 300 кг восък). В България от восъчните молци се разрушават над 30 т. восъчни суровини.

Ларвите на восъчните молци предизвикват значителни загуби на восъчни пити. За да имат успех мерките за унищожаване на молците трябва да се предприемат във всички стадии на развитието им (от яйце до пеперуда). При това трябва да се имат предвид специфичните особености в биологията на восъчните молци. За да се установи наличието на восъчни молци в запасните пити те трябва периодично да се оглеждат. При леко почукване на рамката ларвите на восъчните молци лесно могат да паднат от питата. Този начин е неефикасен за яйцата и ларвите в първите стадии. Ларви и какавиди на восъчния молец може да се открият в подмора на дъното на кошера в ъглите, по покривните дъски и по затоплящите материали. Начините на борба с восъчните молци са следните: На пчелина: Поддържане чистота в кошерите, периодично почистване на дъната като се оглеждат ъглите; почистване на рамките от надграждания от восък и прополис; недопускане в пчелина на слаби, болни от други болести семейства; отделяне и своевременно претопяване на поразените от молци пити и другите восъчни материали. В склада: Съхраняване на пити и восъчни материали в сухи, светли и проветриви помещения при температура около 10°С. Периодично обгазяване на восъчните пити с химически вещества.

Най-старото и най-често използвано средство за обгазяване е серен двуокис получен при изгаряне на сяра (50-200 гр на 1 куб.метър от помещението). Питите се държат в газовата обстановка 2 денонощия. Обработката се повтаря 2-3 пъти през 8-10 дни. При обгазяването следва да се спазват необходимите противопожарни правила и да се работи с противогаз или маска. Серният двуокис е по-тежък от въздуха (относително тегло 2,45) затова е добре питите да се поставят на височина до 1 м или да се завиши дозата. Газ се образува при достъпа на кислород, който да се свърже с изгарящата сяра. За да се удължи горенето на сярата трябва да се осигури приток на кислород.

При опушване със сяра медът от питите поема минимални количества серен двуокис затова не се препоръчва да се опушват пити, съдържащи мед. Против молци може да се използва формалин в доза 400 мл/м3 от пространството като се спазват същите предпазни мерки. Не се препоръчва използването на камфор, нафталин и др. тъй като те не умъртвяват молците достатъчно ефективно и имат други странични вредни за човека въздействия. Много пчелари използват поставянето на восъчните суровини и резервни пити във фризер за няколко часа. При условие, че се съхраняват така, че да са недостъпни за женските пеперуди на восъчния молец те няма да бъдат унищожени.

Предоставено от Пчеларски вестник, автор Доц. д-р Петър Ненчев 

ВРЕДИТЕЛИ НА ВОСЪЧНИТЕ ПИТИ
41854
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини