Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.07.2023 г.

Системи за подхранване на растенията в горещините

Юли и август
Системи за подхранване на растенията в горещините

sinor.bg

Няма нищо необичайно в юлските жеги, както и това, че дори топлолюбивите домати, краставици и тиквички изпитват стрес, да не говорим за любителите на прохладата – грах, зеле, праз или листни зеленчуци. Какво да правим, ако доматите например започнат да показват симптоми на върхово гниене и е необходимо да ги подхраним с калций.

Използваме торовете, за да осигурим здравословен растеж и плододаване на растенията, особено краставици, домати, пипер, тиквички и патладжани, които се нуждаят от много енергия за цъфтеж и активно плододаване през сезона.

По принцип всички култури черпят хранителни вещества от почвата, но някои (тези с едри и сочни плодове, както и зеле, праз, зеленчуците от семейство Тиквови) имат много голям апетит, бързо изтощават почвата и губят сили за плододаване. Наложително е обогатяване на почвата и редовно подхранване на растенията. Това важи в по-голяма степен за монокултурното оранжерийно отглеждане на домати, краставици и пипер, защото там почвата е по-малко плодородна, отколкото на открито и в условията на сеитбооборот.

Утайките като почвен подобрител

Подхранването на културите “гладници” се извършва през целия сезон, но в условията на горещина и суша излишъкът от тор (внасян твърде често или по много) може да изгори или да изсуши корените, както и да доведе до хлороза на листата. Когато подхранваме през юли, много често можем да попаднем в капана за напояване. Поради горещините поливаме с голямо количество вода върху сухата земя, а след това наторяваме. В резултат на това хранителните вещества просто се оттичат без никаква полза за растенията.

В действителност, ако целта на торенето беше само растеж, тогава щяхме да внасяме азот само в началото на сезона и нямаше да е необходимо да торим в горещините, което е логично. Увеличаването на растежа означава увеличаване на потребностите от вода.

Храната за растенията не е само азот. В периода на подготовката и самото плододаване са необходими фосфор и калий, които са отговорни за количеството плодове, размер и вкусови качества, а калций за предотвратяване на върховото гниене при доматите.

Общи препоръки за подхранване на зеленчуците в условията на горещините

Важно в условията на горещини е да подхранваме растенията, така че да получим добра реколта, като същевременно не допускаме нарушаване на здравето им.

Трябва да избягваме торене в пиковете на горещини и суша. Изчакването температурите малко да спаднат е добро решение, като използваме само 10-20% от нормалното количество тор, което бихме използвали при други условия. Най-добър изход от ситуацията е да заложим на течен тор за листно подхранване с акцент върху фосфор, калий и калций, но не азот. Изборът на необходимата хранителна смес зависи от вида на растенията и етапа на развитие.

Течният тор е най-чудесната експресна доставка на хранителни вещества, когато растенията са стресирани и имат нужда от тях точно сега.

Почвените торове не са достъпни за растенията в много сухи и твърди почви. В този случай почвата трябва да се разхлаби, да се полее, като се остави водата да попие и тогава да се подхрани с течен тор. Само така растенията ще абсорбират максимално количество от необходимите им хранителни вещества.

Правилно е да се полива призори или вечер. Дълбокото поливане е важно във всеки случай, ако се използват минерални торове за подхранване. Това помага на растенията да избегнат претоварване с хранителни вещества и възможно изгаряне. Торовете с бавно освобождаване се разтварят при поливане и доставят хранителни елементи в малки дози във времето, което ги прави по-малко опасни за растенията от традиционните гранулирани.

Друго нещо, което трябва да имаме предвид е излагането на слънце. Тези растения, които се намират под въздействието на пряка слънчева светлина цял ден, се нуждаят от по-често и по-обилно поливане от тези, които се намират на по-сенчесто място. Необходими са само 36 часа земята да изсъхне и действието на почвените торове ще бъде преустановено. В този случай за юлските дни е необходимо засенчване в часовете на интензивно слънцегреене.

Еднократно плододаващите ягоди трябва веднага да се наторят след беритбата (обикновено в началото до средата на юли).

Ремонтантните ягоди се подхранват 2-3 пъти за сезон с азотни торове, за да продължат да дават едри плодове.

Обилното поливане при кореново подхранване с азот ще помогне той да попадне в почвата там, където корените могат да го достигнат.

С изключение на ягодите и малините, повечето торове за останалите овощни култури се внасят в началото и в края на сезона, ако не съществува очевиден риск от глад. При подозрения, че има недостиг на хранителни вещества, първо трябва да се уверим, че ги поливаме достатъчно.

Повечето зеленчукови култури имат нужда от регулярно подхранване през целия сезон с водоразтворим тор, докато комплексните гранулирани с равни количества азот, фосфор и калий се внасят през пролетта – по време на засаждане.

Зеленчуковите култури, които отдават по-голяма част от своите натрупани хранителни вещества на плодовете, се нуждаят от схеми за сезонно редовно подхранване. Зеленчуците, отглеждани в контейнери или торби се пръскат с половин доза течен листен тор на всеки две седмици.

Ако отглеждаме втора култура (моркови, ряпа, зеле и др.) за късна реколта, ще трябва да установим нов цикъл на торене, като се започне с азот и разбира се –  редовно поливане. Внася се най-напред 1/3 обичайна доза, а останалото количество се компенсира през следващите по-хладни месеци. Гранулираните торове се заравят в почвата, а не се разпръскват само на повърхността, както подхождаме през пролетта, защото вероятността да получат необходимата за разтваряне влага е малка.

Когато избираме източника на хранителни вещества за горещините, трябва да знаем, че внасянето на бързодействащи почвени минерални торове е най-лошият вариант.

Използването на органични торове, от които се нуждаят растенията за обогатяване на почвата е щадящ вариант, защото те действат по-бавно и не ги шокират силно, както минералните.

Системи за подхранване на растенията в горещините
60370
 

Последни материали
Виж
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Свързани материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Преди пикиране
Ето кога разсадът не се нуждае от подхранване!
Наблюдавайте внимателно!
Индивидуалният подход е добра стратегия за поливане на разсада
Подхранване
Ролята на калиевия нитрат за растежа и развитието на разсада
При подготовката
Грешки, които можем да избегнем при отглеждане на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини