Начало » Новини » Света
09.07.2023 г.

Поевтиняването на храните в света продължи и през юни

Само месните продукти задържаха ценовите нива от май
Поевтиняването на храните в света продължи и през юни

Храните в света продължиха да поевтиняват през юни и вече са с 23,4% под най-високото си ниво, достигнато през март 2022 г., съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 1,4% спрямо май до 122,3 пункта. За спада на индекса са допринесли всички основни храни без месата и продуктите от преработката им, които са останали на нивото си от май, посочват експерти на организацията.

Подиндексът за цените на зърнените култури се понижи с 2,1% спрямо показателя за май до 126,6 пункта, като вече е с 23,9% под рекордната си стойност от миналата година. Всички основни зърнени култури поевтиняха през миналия месец, но в най-голяма степен това се случи при фуражното зърно – с 3,4%. Продължаващият 5-ти пореден месец спад в световните цени на царевицата бе обусловен най-вече от нарасналото сезонно предлагане в Аржентина и Бразилия, където нейната жътва продължава. Дъждовете, паднали в края на месеца в ключови региони за производството на царевица в САЩ след продължителен сух период, също съдействаха за намаляване на напрежението на пазарите на зърнената култура. Под въздействие на поевтинялата царевица цените на ечемика и соргото също поеха надолу. Освен това със започването на жътвата в северното полукълбо световните цени на пшеницата през юни се понижиха с 1,3%, като подобряването на перспективите пред реколтата в САЩ допринесе за задълбочаването на процеса. Цените на ориза също отстъпиха с 1,2% на фона на предприеманите усилия от Пакистан да стимулира износа и намалялото търсене на сортовете извън индийските.

При растителните масла подиндексът се понижи с 2,4% спрямо май до 115,8 пункта, достигайки най-ниската си стойност от ноември 2020 г. Поевтиняха палмовото и слънчогледовото масло, докато при соевото и рапичното масло бе регистрирано известно повишение на борсовите котировки. Спадът в цените на палмовото масло продължава за втори пореден месец заради сезонният ръст на количествата в основните страни-производителки и запазващото се слабо търсене за внос. Световните цени на слънчогледовото масло също продължиха да се понижаватна фона на значителните количества, предлагани за износ. Поскъпването на рапичното масло се дължи на неблагоприятните метеорологични условия за развитието на канолата в някои региони на Канада, докато цените на соевото масло на международните пазари се повишиха заради опасенията, породени от задържалото се сухо време в част от основните региони за производството на соя в САЩ.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на млечните продукти през юни отстъпи с 0,8% спрямо май до 116,8 пункта, падайки с 22,2% под нивото си от юни 2022 г. Поевтиняха сирената заради значителното предлагане за износ, най-вече в Западна Европа на фона на сезонния ръст в производството на мляко и – макар и незначителния – спад в продажбите на дребно. Цените на сухото пълномаслено мляко отчетоха известно понижение заради свиването на покупките за внос от страните в източна Азия и увеличаването на предлагането, особено от  Нова Зеландия. Маслото обаче поскъпна вследствие на активното търсене на пазара от място, главно от близкоизточните държави, както и на ръста на продажбите му на дребно в Западна Европа. Цените на обезмасленото мляко също се повишиха слабо на фона на нарасналите покупки за внос за задоволяване на краткосрочните потребности при очакваното свиване на предлагането през следващите месеци преди очаквания сезонен спад на производството в Западна Европа.

Подиндексът за цените на месните продукти през юни се задържа на майското си ниво от 117,9 пункта, след като поскъпването на птичето и свинското месо бе напълно компенсирано от спада на котировките на говеждото и овчето. Спрямо юни 2022 г. индексът е с 6,4% надолу. Повишаването на цените на птичето месо се дължи на силното търсене за внос от държавите в източна Азия, особено за доставки от Бразилия, на фона на запазващите се проблеми с предлагането вследствие на масовите огнища на птичи грип. Поскъпването на свинското е резултат от задържащото се ограничено предлагане от основни производствени региони и най-вече от Европейския съюз. До поевтиняването на говеждото пък се стигна заради нарасналото предлагане за износ особено от Австралия, а на овче – от Океания.

Колкото до захарта, цените в световен мащаб през юни загубиха 3,2% спрямо май до 152,2 пункта, прекъсвайки поредица от 4 месеца на ръст. Въпреки това стойността на подиндекса се задържа с 29,7% над нивото си от юни 2022 г. Спадът на цените на захарта бе предизвикан от бързото напредване на прибирането на реколтата от захарна тръстика в Бразилия и вялото търсене за внос, особено от Китай, който е втори вносител на захар в света. Но притесненията за възможното въздействие на явлението „Ел Ниньо” върху посевите със захарна тръстика заедно с поскъпването на бразилския реал спрямо щатския долар ограничиха поевтиняването на сладкия продукт.

Поевтиняването на храните в света продължи и през юни
2667
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини