През май производителите на хранителни стоки във Великобритания отчетоха първи спад на производствените си разходи през от 2016 г., след като по-ниските цени на суровините и енергията и поевтиняването на доставките компенсираха с излишък скока в заплащането на труда, съобщи „Ройтерс”, като се позова на доклад на банката Lloyds. Докладът е изготвен въз основа на анализ на данни на индекса на S&P на управителите на доставките на 1300 големи компании.
Разходите за заплати в сектора нарастват 2 пъти по-бързо спрямо средното темпо за страната, докато цените на борсово търгуваните селскостопански продукти са се понижили с 21% спрямо май 2022 г., сочат данните.
„Ще отнеме още известно време, преди да видим спад на цените в магазините. Това се дължи отчасти на дългосрочния характер на договорите между производители и търговци на дребно, както и на останалите сегменти от производствената верига”, заяви Анабел Финли, управляващ директор в Lloyds.
През април инфлацията при хранителните стоки във Великобритания достигна най-високото си ниво от 1977 г., достигайки 19,1%, като през май отстъпва минимално от това ниво, става ясно от данни на Бретанската служба за национална статистика. През миналата седмица управителят на централната банка на страната Ендрю Бейли заяви, че цените на храните се понижават по-бавно от първоналните прогнози на производителите им, което е допринесло за по-висока от очакваната инфлация от 9% през април. Също тогава големи вериги супермаркети обявиха намаляване на цените на определени хранителни стоки и замразяване на други.