За посетителите на турнира по тенис „Уимбълдън” от „Големия шлем”, провеждан всяка година в едноименния квартал на британската столица Лодон, цената на традиционния деликатес ягоди със сметана не е променяна от 2010 г. – 2,50 британски лири, съобщава местният ежедневник „ Дейли Телеграф”. Неизменен остава и броят на ягодите в порцията – 10. През тази година обаче благодарение на закъснялото прибиране на реколтата, при което плодовете наедряват и стават по-сладки от обечайното, посетителите на турнира ще получат по-голямо количество в сравнение с миналата година за парите, които плащат.
„През тази година реколтата ни от ягоди узря малко по-късно, но това си има положителните страни. Заради по-студеното време през пролетта ягодите узряваха малко по-бавно, което им даде възможност да наедреят особено много, а скорошното слънчево време повиши съдържанието на захар в тях, което ги прави невероятно сладки”, заяви Ник Марстън, председател на Британската асоциация на производителите на ягоди, която осигурява и 95% от количествата, продавани в супермаркетите в страната.
На свой ред Пердита Сидоув, директор за храните и напитките в All England Lawn Tennis Club, откъдето организират турнира, посочва, че когато запалянковците пристигат на „Уимбълдън”, всички искат традиционните ягоди със сметана, затова и нищо в количествата и цените не се променя.
Ягодите, поднасяни на турнира, се отглеждат във фермата Hugh Lowe в графство Кент, намираща се на 65 километра от „Уимбълдън”. И понеже докато върви турнирът прибирането на реколтата започва в 5 часа сутринта, част от нея се изяжда буквално в деня на брането.