Начало » Новини » Страната
10.05.2022 г.

Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове

Интервю с Божидар Петков, председател на БАМ-Я
Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове

sinor.bg

Българските ягоди тази пролет ще бъдат едни от малкото земеделски продукти, чиито цени няма да се повишат заради скъпите торове, като причината за това е изборът на фермерите да заместят изкуствените торове с органични. „Получаваме двоен ефект, защото освен по-евтините естествени торове, които масово влизат в нашата употреба, ние ще бъдем готови да изпълняваме и изискванията на „Зелената сделка” за съкращаване на процента на химията в производството на земеделски продукти, каквито са европейските изисквания до 2030 г.”, посочи в интервю за Синор.бг Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

От 6 май родните производители на ягоди изкараха първата си продукция, като в началото цените за килограм се движеха около 10 лв., изкупени от оранжериите. С нарастване на предлагането цената от производител ще се понижи до 5 и 7 лева за килограм. Или, сравнено с миналата година, няма поскъпване, което изцяло се дължи на преминаването към органично подхранване на насажденията. Докато азотните и други конвенционални торове поскъпнаха в пъти, то продуктите за органично подхранване повишиха цените си едва с 5-10%, посочи Божидар Петков. „Благодарение и на инвестициите в прецизно земеделие, които преди години всички направихме в капковото напояване, сега ние влагаме торовете икономично през капковото поливане, което пък помага на бизнеса да се справи със сложната ситуация, свързана със скъпите горива и ел. енергията”, добави експертът.

Роботизирани системи за бране на малини

В цялата страна оранжериите с ягоди и малини се простират върху 700 декара, които се намират основно в Попово, Кричим и Хасковско. Освен в супермаркетите ягодите се продават и на пазарите, като призивът на браншовика към потребителите е да предпочетат родното производство. Специално за потребителите Божидар Петков разясни, че „нашите ягоди са отглеждани върху почва и на слънце за разлика от холандските и португалски ягоди, които са на хидропоника. „Качеството на българската ягода е много по-добро, затова препоръчвам да търсите нашето производство”, обясни председателят на асоциацията. И допълни, че българските плодове стигат до хладилните витрини в супермаркетите за 6-8 часа, по линия на късите вериги за доставка, докато вносната – най-рано за 30-40 часа, което също е от значение за осигуряване на свежи плодове за българските деца и семейства.

Фермери в потрес от арогантното поведение на търговците

При срещата с търговските вериги, проведена преди десетина дни в Министерството на земеделието, председателят на асоциацията специално е настоял тази година търговците да изкупуват по-голям процент български плодове и зеленчуци, тъй като те лесно се транспортират до крайния клиент свежи, а това е от съществено значение за осигуряване на качествени плодове и зеленчуци.

Производителите на малини настояват за вътрешни ревизии срещу схемаджиите

Петков разчита много българските потребители да насърчат  родното производство, купувайки произведените у нас ягоди и малини, тъй като само по този начин бизнесът би могъл да получи необходимата възращаемост за своя труд. Още повече че тази пролет оранжерийните производители на ягоди и малини бяха изключени от компенсаторното подпомагане, което останалите градинари, отглеждащи оранжерийни зеленчуци, взеха заради ковид пандемията и поскъпването на горивата. „Другите подсектори имаха подпомагане по схемата de minimis и по „Ковид мярката”, но ние бяхме изключени от европейската и национална помощ, въпреки протестите от наша страна”, припомни Божидар Петков.

(Във втората част на интервюто с Божидар Петков очаквайте проекта на асоциацията за осигуряване на работна ръка за тазгодишната кампания)

Екатерина Стоилова

Ягодите тази пролет остават на същите цени заради употребата на органични торове
14220
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
А в магазините се продават по 30-32 лв. за килограм
Цената на малините от производител до търговец на едро скача с 250 процента. ЕС трябва да чуе това!
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Ягодовият акар застрашава не само бъдещата реколта, но и растенията
Плодовете обаче ще бъдат едри и сочни
Сезонът на ягодите във Великобритания започва с половин месец закъснение
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини