Мразовитата пролет порази сериозно и производството на ягоди тази година, чиито към 19 юни са намалели с над 2 хиляди декара спрямо същия период от миналата година. Това показват актуалните данни на статистиката на Министерството на земеделието и храните, което дава все по-малко данни за отглеждането на плодове и зеленчуци в страната. В седмичните обзори на ведомството браншовиците могат да следят при плодовете само добивите и площите, засадени с дини, пъпеши и ягоди.
За тази година се оказва, че площите с ягоди са едва 6 340 декара, докато за същия периодна миналата година хората са отглеждали 8 190 дка. Това се отразява и върху добивите, защото към този момент са обрани едва 3 703 т, при 5 564 тона към 19 юни миналата година.
Добрата новина е, че поне при дините и пъпешите дините и пъпешите на открити площи ще се отглеждат върху повече декари от миналата година. Досега са засадени 30 060 декара, докато през миналата пролет по това време декарите са били 26 620.
Увеличение има и при засадените площи със зеле и краставици на открито, които бележат близо трикратен ръст спрямо година по-рано. Ако през 2024 г. декарите със зеле и краставици са били съответно 2 830 и 2 140, то тази пролет със зеле са засадени 7 740 дка, а с краставици – 6 380.
Ръст има и при площите на открито с пипер (с 6,8%), с домати (с 9,8%), картофи (с 12,3%) и пъпеши (с 12,9%).
Единствено при дините се отчита минимално намаление – с 0,4%.
Към 19 юни 2025 г. продукцията от зеле и картофи изостава съответно с 38% и 63,8% на годишна база. Това се обяснява основно със забавянето в развитието на културите, като засега се отчитат и по-ниски средни добиви. Независимо от по-малкия размер реколтирани площи до момента, прибраното количество краставици е с 3,6% над миналогодишното, поради повишената продуктивност от декар.
От началото на 2025 г. досега в оранжериите са произведени с 6% повече краставици и с 20,1% по-малко домати в сравнение с аналогичния период на миналата година.