Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
20.06.2019 г.

Подрязване и подхранване на ягодите след прибиране на реколтата

Практика
Подрязване и подхранване на ягодите след прибиране на реколтата

sinor

Ягодите са признат лидер сред пролетните плодове. Не трябва да се смята, че с прибирането на реколтата грижите за този сезон приключват. В действителност, веднага след това започва подготовката за следващата година, която включва редица мерки. Правилната и своевременна резитба е един от важните аспекти на тези мерки.

Необходима ли е тази резитба и защо?

Листата са основен източник на фотосинтеза, но за кратък период растенията могат да се справят и без тях. Ако оставим листата на ягодите, те скоро започват да се променят – почервеняват, пожълтяват, покафеняват, претърпяват и други цветни метаморфози, които съвсем не са добри за растенията. Различни вредители и гъбички обичат да се заселват на старите листа, като се разпространяват и върху по-младите и постепенно унищожават цели храсти.

Що се отнася до обработката на почвата, то тя е задължителна след обичайното премахване на листата. Тази практика се прилага в случай на пресаждане на болен храст или когато здрав храст се засажда на място, на което е раснало болно растение. Отлично средство е калиевият перманганат или съчетание между него и дървесна пепел.

Подходящо време за подрязване на листата

Като срокове това време е различно, поради факта, че плододаването за различните сортове и региони приключва по различно време. Важен е само един факт – до зимата храстите да успеят да формират достатъчно зелена маса. Често е достатъчно да се премахнат само най-старите листа и тези, които имат слаб и болен вид.

За подрязване на листата трябва да се избере тих и спокоен ден – без силно слънце и вятър, независимо дали ще бъде сутрин или вечер.

Използва се само остър инструмент, който може да бъде ножица, секатор или всеки друг. Премахват се внимателно само листата, без да се повреждат храстите – срязват се само листните пластини без дръжките, така че над земята остават да стърчат 10-на сантиметра от храста. Благодарение на този подход се запазва точката на растеж (вегетативния връх) и през следващата година може да се очаква да израснат храсти в цветущо здраве и добре плододаващи.

Заедно с листата на ягодите се отстраняват и ластуните, наричани още столони или мустаци, което дава възможност на растенията да насочат силите си към образуване на листа. По-силните от тях могат да се използват за размножаване.

Обработване и подхранване

След подрязване на листата почвата трябва да се овлажнява постоянно и да се разхлабва.

Този период е удобен за пръскане с препарати срещу болести и вредители. Допуска се използването на различни химически средства, каквито се предлагат в агроаптеките. Може да се започне с поливане на храстите с топла вода (около 35-40 градуса) с калиев перманганат. Този разтвор трябва да има бледорозов цвят. После растенията се наръсват с активен въглен или дървесна пепел. Повторна обработка се прави след 2-3 дни.

Ако по растенията се забелязва дългоносен бръмбар, който е чест гост на ягодите или друг вредител, може да се използва препарат Инта вир, с който се прави двукратна обработка.

Подхранването може да се направи по различни схеми – най-популярно е трикратното подхранване. Като начало се използват течни азотни торове, които могат да се внасят в умерени количества. Второто подхранване е комбинирано – смес от органичен тор с фосфор и калий и се провежда две седмици след първото. Третото подхранване се основава на внасянето на разтвор на карбамид, а може и торфена  инфузия, но трябва да се осъществи не по-късно от средата на септемри.

По този начин се провежда подрязването на листата, съчетано с правилни мерки срещу болести и вредители. Тези мероприятия съвсем не са излишни и дават възможност на растенията да се подготвят за зимата.

Подрязване и подхранване на ягодите след прибиране на реколтата
57957
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Пролетта ни зове – да се погрижим за ягодите!
От днес овощарите и розопроизводителите могат да заявяват помощ за зимни пръскания
Полезни съвети
Какви растения не трябва да се засаждат до ягодите
Цените обаче са по-характерни за юли, отколкото за септември
Топлата есен удължава сезона за отглежданите на открито ягоди в Полша
Заявки за подпомагане за напояването се подават до 2 октомври
Оранжерийните малини и ягоди са включени в обвързаната подкрепа
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини