Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.06.2023 г.

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване

Доматите са култура, която започва да формира съцветия около 5-8 седмици след засяване на семената. Ако до това време няма цвят, това означава, че по някакви причини растенията капризничат и има причини за тревога. Логично е, че плододаването ще бъде слабо.

Най-често доматите закъсняват с плододаването поради стрес, а източниците могат да бъдат различни. Обикновено пренебрегваме тази причина, но тя е свързана с рН на почвата, нейната структура и дренаж, наличието, вида и комбинацията от хранителни вещества.

Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене

Широко разпространено мнение е, че ако поливаме със захарен разтвор или разпръснем кибритени клечки в посадъчните ями, то доматите ще цъфтят и плододават обилно, консумирайки захари и фосфор. Доказано е, че захарите не могат да се усвояват чрез кореновата система на растенията, а за фосфора има известна истина – по време на цъфтеж на доматите фосфорът е от решаващо значение за формиране на завръзи. За него знаем и това, че е трудно подвижен и усвояването не е безпроблемно.

След появата на първите цветове настъпва нова фаза в развитието на доматите и подхранването трябва да бъде насочено към стимулиране на цъфтежа и развитието на завръзите. Тогава естествено трябва да намаляват количествата азот, а да се увеличават тези на фосфора и калия, допълнени с микроелементи. Важно е при подхранване на доматите торовете да не съдържат хлор.

Как да разпознаем дефицита на фосфор?

Фосфорът е важен за формиране и развитие на кореновата система на растенията, но действа и като преобразувател. Когато други хранителни вещества навлизат в доматеното растение, фосфорът помага за превръщането им в полезни градивни елементи (протеини и нуклеинови киселини), които помагат на доматите да се развиват правилно. Има много фактори, ограничаващи усвояването на фосфора. Най-важни сред тях са:

– ниски температури на почвата;

– неподходяща киселинност на почвата (рН под 6,5 и над 7,5), което нарушава процеса на поглъщане на фосфора;

– първоначален дефицит на фосфор в почвата.

Признаци на фосфорен дефицит при доматите

Листата на растенията стават виолетови или червеникаво-лилави, като най-напред се променя цвета на долната част на листата, а след това и отгоре. Когато фосфорът стане недостъпен, антоциановите пигменти се развиват, създавайки червеникаво-лилавия цвят. Листните жилки, дръжките и стъблата също почервеняват, а по-късно стават синьо-сиви. Листата започват да се деформират, а растенията изглеждат като закърнели джуджета.

Как да коригираме недостига?

Костното брашно и дървесната пепел са добър органичен източник на фосфор, а неорганични са фосфоритите и суперфосфатите.

Доматите растат най-добре в слабо кисела почва с рН от 6,0 до 7,0, а оптимално от 6,5 до 7,0. Извън тези граници фосфорът става по-малко разтворим и съответно се усвоява слабо, което налага необходимите корекции.

При почвено наторяване е необходимо предварително напояване в необходимите количества, а дозировката на тора е съгласно указанията. Хранителните вещества се внасят в периметър около 15 см от растителното стъбло.

Като алтернатива може да се използва течен тор с високо съдържание на фосфор, за да се стимулира ензимната система на растенията и усвояването на фосфор в краткосрочен план.

Добавянето на скален фосфат (фосфорит) към компоста през есента ще подобри усвояването на фосфора от растенията.

При недостиг на калций нараства опасността от върхово гниене, а то започва още с формиране на завръзите.

Калцият е относително неподвижен в растенията и след като се установи на едно място в тъканите, тогава трудно се премества в  новите израстващи части. В допълнение, калцият се движи във водния поток на съдовата тъкан на растенията.

По този начин, в горещи и сухи условия с висока транспирация, усвояването на калций от почвата може да е високо, но той не може да се придвижи до завръзите, което поражда дефицита в развиващите се тъкани.

Тук на помощ идва третирането с листен тор, но е необходимо да се направи преди появата на видими симптоми.

При листно подхранване също са необходими поне 3-4 дни за усвояване на хранителните елементи, а за фосфора – цяла седмица.

Внасянето на азотни торове по време на цъфтеж и плододаване е абсолютно забранено, а при използване на комбинирани – количествата азот трябва да бъдат минимални.

Фосфор, калий и калций са основните хранителни елементи, необходими за доматите по време на растеж и плододаване, като не бива да забравяме и микроелементите.

Важно е да следим и метеорологичните условия, защото при облачно и прохладно време прашецът трудно полепва върху плодника. При дневни температури над 30 градуса по Целзий и осбено важно е, когато нощните не падат под 24 градуса – тогава настъпва неизбежен ефект на стерилизация на прашеца, а поради сухия въздух, той не може да се прикрепва.

Подхранването с бор при такава ситуация е наложително за съхраняване на цветовете и завръзите.

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
581064

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Агростатистика
Срив в добивите при всички зеленчуци това лято, с изключение на доматите
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Агростатистика
Пазарът това лято е залят с вносни и скъпи домати и краставици
Полезни съвети
Как да излекуваме почвата от фитофтора през есента
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини