Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.06.2023 г.

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване

Доматите са култура, която започва да формира съцветия около 5-8 седмици след засяване на семената. Ако до това време няма цвят, това означава, че по някакви причини растенията капризничат и има причини за тревога. Логично е, че плододаването ще бъде слабо.

Най-често доматите закъсняват с плододаването поради стрес, а източниците могат да бъдат различни. Обикновено пренебрегваме тази причина, но тя е свързана с рН на почвата, нейната структура и дренаж, наличието, вида и комбинацията от хранителни вещества.

Можем да предпазим тиквичките от преждевременно пожълтяване и гниене

Широко разпространено мнение е, че ако поливаме със захарен разтвор или разпръснем кибритени клечки в посадъчните ями, то доматите ще цъфтят и плододават обилно, консумирайки захари и фосфор. Доказано е, че захарите не могат да се усвояват чрез кореновата система на растенията, а за фосфора има известна истина – по време на цъфтеж на доматите фосфорът е от решаващо значение за формиране на завръзи. За него знаем и това, че е трудно подвижен и усвояването не е безпроблемно.

След появата на първите цветове настъпва нова фаза в развитието на доматите и подхранването трябва да бъде насочено към стимулиране на цъфтежа и развитието на завръзите. Тогава естествено трябва да намаляват количествата азот, а да се увеличават тези на фосфора и калия, допълнени с микроелементи. Важно е при подхранване на доматите торовете да не съдържат хлор.

Как да разпознаем дефицита на фосфор?

Фосфорът е важен за формиране и развитие на кореновата система на растенията, но действа и като преобразувател. Когато други хранителни вещества навлизат в доматеното растение, фосфорът помага за превръщането им в полезни градивни елементи (протеини и нуклеинови киселини), които помагат на доматите да се развиват правилно. Има много фактори, ограничаващи усвояването на фосфора. Най-важни сред тях са:

– ниски температури на почвата;

– неподходяща киселинност на почвата (рН под 6,5 и над 7,5), което нарушава процеса на поглъщане на фосфора;

– първоначален дефицит на фосфор в почвата.

Признаци на фосфорен дефицит при доматите

Листата на растенията стават виолетови или червеникаво-лилави, като най-напред се променя цвета на долната част на листата, а след това и отгоре. Когато фосфорът стане недостъпен, антоциановите пигменти се развиват, създавайки червеникаво-лилавия цвят. Листните жилки, дръжките и стъблата също почервеняват, а по-късно стават синьо-сиви. Листата започват да се деформират, а растенията изглеждат като закърнели джуджета.

Как да коригираме недостига?

Костното брашно и дървесната пепел са добър органичен източник на фосфор, а неорганични са фосфоритите и суперфосфатите.

Доматите растат най-добре в слабо кисела почва с рН от 6,0 до 7,0, а оптимално от 6,5 до 7,0. Извън тези граници фосфорът става по-малко разтворим и съответно се усвоява слабо, което налага необходимите корекции.

При почвено наторяване е необходимо предварително напояване в необходимите количества, а дозировката на тора е съгласно указанията. Хранителните вещества се внасят в периметър около 15 см от растителното стъбло.

Като алтернатива може да се използва течен тор с високо съдържание на фосфор, за да се стимулира ензимната система на растенията и усвояването на фосфор в краткосрочен план.

Добавянето на скален фосфат (фосфорит) към компоста през есента ще подобри усвояването на фосфора от растенията.

При недостиг на калций нараства опасността от върхово гниене, а то започва още с формиране на завръзите.

Калцият е относително неподвижен в растенията и след като се установи на едно място в тъканите, тогава трудно се премества в  новите израстващи части. В допълнение, калцият се движи във водния поток на съдовата тъкан на растенията.

По този начин, в горещи и сухи условия с висока транспирация, усвояването на калций от почвата може да е високо, но той не може да се придвижи до завръзите, което поражда дефицита в развиващите се тъкани.

Тук на помощ идва третирането с листен тор, но е необходимо да се направи преди появата на видими симптоми.

При листно подхранване също са необходими поне 3-4 дни за усвояване на хранителните елементи, а за фосфора – цяла седмица.

Внасянето на азотни торове по време на цъфтеж и плододаване е абсолютно забранено, а при използване на комбинирани – количествата азот трябва да бъдат минимални.

Фосфор, калий и калций са основните хранителни елементи, необходими за доматите по време на растеж и плододаване, като не бива да забравяме и микроелементите.

Важно е да следим и метеорологичните условия, защото при облачно и прохладно време прашецът трудно полепва върху плодника. При дневни температури над 30 градуса по Целзий и осбено важно е, когато нощните не падат под 24 градуса – тогава настъпва неизбежен ефект на стерилизация на прашеца, а поради сухия въздух, той не може да се прикрепва.

Подхранването с бор при такава ситуация е наложително за съхраняване на цветовете и завръзите.

Подхранване на доматите по време на цъфтеж и плододаване
588647
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини