Начало » Новини » Коментари
16.06.2023 г.

Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец

Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец

sinor.bg

Въпреки че официалното изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. приключи през 2019 г., миналата година Европейската службата за борба с измамите (ОЛАФ) излезе с нов доклад за проверки по изпълнението на двете мерки 311 и 312, свързани със скандалите около къщите за гости, добили популярност у нас като „къщи за тъщи”. Европейското право допуска 10-годишен мониторинг върху изпълнението на проектите по ПРСР, но при сигнали ОЛАФ е в правото си да наложи допълнитни одити при сигнали за нарушения. В случай, че държавата-членка не докаже добър контрол по изпълнението, страната ни ще връща значителни средства, платени по тези мерки.

През пролетта на 2022 г. Генерална дирекция „Земеделие” на Еврокомисията беше дала двумесечен срок на България, за да отговори на въпросите по този доклад. Тогавашният директор на фонда Николай Кавадржиклиев беше сформирал работна група от експерти от всички дирекции, които да прегледат всеки проект. И тъй като докладът на ОЛАФ е свързан точно с казуси, по които досега не са защитавани интересите на ЕС и страната ни, именно тогава започна и пряката кореспонденция между представителите на ОЛАФ и фонд „Земеделие”. 

Пред депутати от 47-то Народно събрание, проведено през април 2022 г., Каварджиклиев предвиди три варианта като изход от тези преговори – оптимистичен, песимистичен и реалистичен. Оптимистичният бе, че фонд „Земеделие” стриктно е спазвал процедурите по европейското законодателство за упражняване на цялостен контрол при разходването на средствата по тези две мерки. Песимистичният - при който ще се наложи България да възстанови всички средства от бюджета по тези мерки. И реалистичният сценарий е да се разгледа всеки проект по отделно и там, където се докажат нередности, собствениците на къщите да си понасят санкциите. А останалите да продължават да развиват бизнеса си като законно действащи търговски субекти.

До началото на август миналата година, когато редовният кабинет беше свален, преговорите с ОЛАФ се движеха според реалистичния вариант. С оставката на Кавадржиклиев обаче създадената от него работна група беше разформирована и по темата „къщи за гости” падна пълна медийна мъгла.

През септември 2022 г. във фонда липсваше експертиза за продължаване на преговорите

Преди дни отново попитахме фонда на какъв етап са преговорите с ОЛАФ и дали страната ни ще връща средства заради спокойно изградените „къщи за тъщи”. От ведомството отговориха, че „кореспонденцията и процедурите на ДФЗ с ЕК по доклада на ОЛАФ от 2022 г. продължават, поради което все още не може да се даде точен размер на средствата, които България трябва да възстанови на Брюксел”. Което означава, че най-големите нарушители, които отдавна разпродадоха скандалните имоти, едва ли ще понесат санкции. Големият губещ ще бъде фермерът- данъкоплатец, защото средствата ще бъдат приспаднати от все още неприключените ПРСР.

Ще припомним, че сключените проекти за периода на действие на двете мерки плюс мярка 41 от проектите за местно развитие са 1 062 с размер на субсидията от 299 млн. лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв., като от тях 301 са прекратени по искане на ползвателите или заради неподаване на заявки за плащане. Други 15 са отказани да бъдат платени поради установени нарушения.

По отношение на проверките, между 2016 и 2018 г. са проверени едва 18% от всички къщи в период на мониторинг. Заради скандалите около „къщите за тъщи” в този период допълнително са проверени нови 130 обекта, или това са 18% върху всички проекти по трите мерки – 311, 312 и 41.

Корупционните схеми с инсинераторите

През април 2019 г. прокуратурата иззеа информация за всички 746 финансирани проекта, а през юли същата година са проверени 100% от проектите в периодо на мониторинг – 288 със стойност на субсидията от 81 млн. лв. След тези инспекции са наложени санкции на 249 собственици на къщи, като регистрираните лоши вземания са 46 млн. лв. Основните нарушения тогава бяха свързани с неизпълнение на финансовите показатели по бизнес плановете, неразкрити нови работни места и др.

Синор.бг ще продължи да следи темата, защото освен с казуса „къщи за гости” българският фермер загуби милиони евра и по директните плащания – с измамните схеми за тикви, лук и картофи; пасищата без животни; неработещи складове и хладилтени бази и какво ли още не! Екатерина Стоилова  

Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
6895

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Агенция „Митници“ задържа 118 кг и 235 л контрабандни препарати за растителна защита
По инициатива на Държавен фонд „Земеделие“
Конференция „Борба с измамите и конфликт на интереси в контекста на Общата селскостопанска политика“
Доклад на ЕК сочи за поредни нередности при регистрацията на фермите в БАБХ
След месец прекъсване електронната система за фермите и сайтът на БАБХ работят
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Докладът, представен днес от еврокомисаря Йоханес Хан
ОЛАФ е разследвала измами за 1,1 млн. евро в българското земеделие през 2020 г.
Конфискувани са почти 360 тона химикали в цяла Европа
ОЛАФ нанесе нов удар на нелегалната търговия с растителни препарати
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини