Начало » Новини » Коментари
16.06.2023 г.

Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец

Липса на капацитет или на експертиза?
Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец

sinor.bg

Въпреки че официалното изпълнението на ПРСР 2007-2013 г. приключи през 2019 г., миналата година Европейската службата за борба с измамите (ОЛАФ) излезе с нов доклад за проверки по изпълнението на двете мерки 311 и 312, свързани със скандалите около къщите за гости, добили популярност у нас като „къщи за тъщи”. Европейското право допуска 10-годишен мониторинг върху изпълнението на проектите по ПРСР, но при сигнали ОЛАФ е в правото си да наложи допълнитни одити при сигнали за нарушения. В случай, че държавата-членка не докаже добър контрол по изпълнението, страната ни ще връща значителни средства, платени по тези мерки.

През пролетта на 2022 г. Генерална дирекция „Земеделие” на Еврокомисията беше дала двумесечен срок на България, за да отговори на въпросите по този доклад. Тогавашният директор на фонда Николай Кавадржиклиев беше сформирал работна група от експерти от всички дирекции, които да прегледат всеки проект. И тъй като докладът на ОЛАФ е свързан точно с казуси, по които досега не са защитавани интересите на ЕС и страната ни, именно тогава започна и пряката кореспонденция между представителите на ОЛАФ и фонд „Земеделие”. 

Пред депутати от 47-то Народно събрание, проведено през април 2022 г., Каварджиклиев предвиди три варианта като изход от тези преговори – оптимистичен, песимистичен и реалистичен. Оптимистичният бе, че фонд „Земеделие” стриктно е спазвал процедурите по европейското законодателство за упражняване на цялостен контрол при разходването на средствата по тези две мерки. Песимистичният - при който ще се наложи България да възстанови всички средства от бюджета по тези мерки. И реалистичният сценарий е да се разгледа всеки проект по отделно и там, където се докажат нередности, собствениците на къщите да си понасят санкциите. А останалите да продължават да развиват бизнеса си като законно действащи търговски субекти.

До началото на август миналата година, когато редовният кабинет беше свален, преговорите с ОЛАФ се движеха според реалистичния вариант. С оставката на Кавадржиклиев обаче създадената от него работна група беше разформирована и по темата „къщи за гости” падна пълна медийна мъгла.

През септември 2022 г. във фонда липсваше експертиза за продължаване на преговорите

Преди дни отново попитахме фонда на какъв етап са преговорите с ОЛАФ и дали страната ни ще връща средства заради спокойно изградените „къщи за тъщи”. От ведомството отговориха, че „кореспонденцията и процедурите на ДФЗ с ЕК по доклада на ОЛАФ от 2022 г. продължават, поради което все още не може да се даде точен размер на средствата, които България трябва да възстанови на Брюксел”. Което означава, че най-големите нарушители, които отдавна разпродадоха скандалните имоти, едва ли ще понесат санкции. Големият губещ ще бъде фермерът- данъкоплатец, защото средствата ще бъдат приспаднати от все още неприключените ПРСР.

Ще припомним, че сключените проекти за периода на действие на двете мерки плюс мярка 41 от проектите за местно развитие са 1 062 с размер на субсидията от 299 млн. лв. Окончателно приключени и платени са 746 проекта на стойност 202 млн. лв., като от тях 301 са прекратени по искане на ползвателите или заради неподаване на заявки за плащане. Други 15 са отказани да бъдат платени поради установени нарушения.

По отношение на проверките, между 2016 и 2018 г. са проверени едва 18% от всички къщи в период на мониторинг. Заради скандалите около „къщите за тъщи” в този период допълнително са проверени нови 130 обекта, или това са 18% върху всички проекти по трите мерки – 311, 312 и 41.

Корупционните схеми с инсинераторите

През април 2019 г. прокуратурата иззеа информация за всички 746 финансирани проекта, а през юли същата година са проверени 100% от проектите в периодо на мониторинг – 288 със стойност на субсидията от 81 млн. лв. След тези инспекции са наложени санкции на 249 собственици на къщи, като регистрираните лоши вземания са 46 млн. лв. Основните нарушения тогава бяха свързани с неизпълнение на финансовите показатели по бизнес плановете, неразкрити нови работни места и др.

Синор.бг ще продължи да следи темата, защото освен с казуса „къщи за гости” българският фермер загуби милиони евра и по директните плащания – с измамните схеми за тикви, лук и картофи; пасищата без животни; неработещи складове и хладилтени бази и какво ли още не! Екатерина Стоилова  

Пълна медийна мъгла над казуса с къщите за гости вече десети месец
7534
 

Последни материали
Виж
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Хитра измама
Трима италианци регистрирали земята на военновъздушната база Сигонела за субсидии
Мелиоративните мрежи в Украйна станаха със статут на недвижим имот
„Оптиком“ поема продажбите на австрийския лидер в износа на техника APV
Предстоящо
Официалното начало на жътвата ще се даде на 11 юни в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
Агенция „Митници“ задържа 118 кг и 235 л контрабандни препарати за растителна защита
По инициатива на Държавен фонд „Земеделие“
Конференция „Борба с измамите и конфликт на интереси в контекста на Общата селскостопанска политика“
Доклад на ЕК сочи за поредни нередности при регистрацията на фермите в БАБХ
След месец прекъсване електронната система за фермите и сайтът на БАБХ работят
Съвместни инспекции на ОЛАФ и фонд Земеделие
Нови проверки на къщите за гости включват проекти, подписани преди 10 години
Докладът, представен днес от еврокомисаря Йоханес Хан
ОЛАФ е разследвала измами за 1,1 млн. евро в българското земеделие през 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини