Начало » Новини » Интервю
15.06.2023 г.

Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!

Първо интервю на новия министър
Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!

sinor.bg

За разлика от останалите министри на земеделието, които на 5 години веднъж даваха интервю за националното радио, новият земеделски министър Кирил Вътев уважи българските земеделски производители и всички слушатели на медията, като обеща редовно да представя дейността на ведомството (без декларации, че това означава прозрачност, както ни убеждаваха предшествениците му).

В първото си интервю, което министърът даде днес, на деветия ден от назначението си, разясни основните посоки за бъдещата си работа, като акцентира върху първия тежък проблем пред българското зърнопроизводство, свързан с огромните количества нереализирана пшеница, ечемик, царевица и слънчоглед в складовете.

„В отделните части от страната непродадените количества от миналогодишната реколта варират между 30% и 60%, което е крайно неприемливо точно преди жътвата”, посочи Вътев. Като добави, че държавата е прекъснала връзката между реалния земеделски бизнес и задграничните търговски аташета на сраната, които в други държави помагат изключително много на бранша, той отбеляза, че първата му задача е да се утвърдят нов тип взаимоотношения. Със съдействие на търговските представители ще бъдат следени търговете за зърно във всички държави от Африка, Азия и Близкия Изток, което да ориентира бранша в търсенето на нови пазари.

За решаването на този и други проблеми министърът е поканил за свой съветник председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите НАЗ Илия Проданов, който е млад мениджър с опит и би бил ценен помощник в управелнието. Още повече, че новият министър Кирил Вътев е категоричен, че оттук нататък преговорите с браншовите организации в селското стопанство трябва да стават не по подсектори (както досега), а по протежение на агрохранителната верига, за да може фермери и преработватели да започнат да си говорят. И заедно да решават проблемите си.

Вътев обсъжда зърнения проблем в онлайн среща с колеги от Унгария, Полша, Румъния и Словакия

Още на 22 юни ще бъде свикан и Консултативния съвет по зърното. „Правим го преди жътвата, защото ситуацията е извънредна и не търпи отлагане”, посочи Вътев. И добави, че в министерството липсва дирекция за експорт на излишъците от селскостопанска продукция, което е сериозна пречка, особено на фона на пазарните проблеми за немалка част от бизнеса в страната.

Срив в износа за Испания

По отношение на изоставането в изпълнението на Програмата за развитие на селските райони министър обясни, че в риск за неусвояване са между 20 и 60 милиона лева, но според него има възможност чрез правилна реорганизация фондът да преодолее този проблем.

Колкото до ситуацията с контрола на „Капитан Андреево”, там „държавата трябва да впрегне цялата си мощ, така че да осигурим адекватна защита”, обясни Вътев. И посочи, че това ще стане с точната координация между всички министерства и ведомства, отговарящи за контрола на вноса от трети страни, за да може страната ни да отговори на изискванията за бъдещото членство в Шенген.

Идеята на новия министър е да се осигури бърза и надеждна координация между всички основни звена във ведомството – Държавен фонд „Земеделие”, Българската агенция за безопасност на храните и дирекциите в самото министерство, защото само така дълго нерешаваните проблеми могат да намерят правилното решение. За пример, той даде удължаването на срока за кандидатстване в Кампанията за директните плащания до 21 юли, което би решило редица пречки пред изпълнението на новия програмен период. Този срок е определен от среща с всички експерти, така че в бъдеще сътрудничеството ще бъде реално, а не бюрократично затрудняващо работата на ведомството, посочи още Кирил Вътев.

Кирил Вътев: Чрез аташетата скоростно ще търсим пазари за реализация на зърното!
12246
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Експертно становище
Кирил Боянов: Всяко правителство се страхува да въведе поземлен данък – защо?
Политики
До броени минути от БАК ще обявят дали ще има протести и на 6 февруари
ЕС създава общоевропейска система за наблюдение на горите
МЗХ подготвя наредбите по две площни мерки за гори
Ще се работи по важни законодателни инициативи в сектор „Земеделие“
Екипът на министър Вътев даде отчет какво е свършил през последните 6 месеца
Вътев отговори на протестиращите фермери с отчет за изплатените средства през 2023 г.
Министърът на земеделието и храните
Кирил Вътев: Заедно с бранша ще откриваме слабите звена по веригата от полето до клиента
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини