Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.06.2023 г.

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?

Една от основните причини за пожълтяване листата на лука и чесъна е недостигът на хранителни вещества, като в повечето случаи е азотен дефицит. Ако това подхранване е направено, тогава вероятната причина са болести или вредители.

Прекалено влажното време предизвиква много гъбични болести, а една от най-вредоносните е пероноспорозата (лъжлива мана). Тя се появява периодично по луковите култури, но по-често при хладно и дъждовно време, отколкото при горещо и сухо. Болестта е опустошителна и при благоприятни условия за патогена се размножава много бързо с реална заплаха за реколтата.

Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите

Пероноспорозата се причинява от патогена Peronospora destructor и води до преждевременно пожълтяване и обезлистване на растенията. Отначало патогенът поразява старите листа – те се покриват с бледи продълговато петна, върху които скоро се появяват пухкави нараствания, а това са спорите на гъбата. Te се увеличават бързо и предизвикват огъване на листата.

След това болестта се разпространява и върху по-новите листа. Те също се обезцветяват, пожълтяват, деформират се и отмират. Симптомите на заболяването се разпознават най-добре при наличие на роса сутрин – тогава ясно се вижда пухкавата плесен върху петната.

Пероноспорозата е еднакво опасна за лука и чесъна. Ако се намират на един участък и се забележат първите симптоми, тогава трябва да се третират всички лехи, защото са в беда. Луковиците на засегнатите растения са много по-дребни от обикновено, с лошо качество, а при съхранение се свиват и покълват преждевременно.

Преди да се извърши фунгицидно третиране, лехите трябва да се почистят внимателно от плевели, отрязват се старите и болни листа, като се изхвърлят заедно с растителните отпадъци, защото не са годни за компостиране.

Превантивни мерки

Пероноспорозата се развива на всички етапи от вегетацията на лука и чесъна и превенцията заема много важно място. Спазване  правилата на сеитбообращението е задължително условие при наличие на патогени, които могат да останат в почвата до 3-4 години.

Добра превантивна мярка е пръскане с 1%-ен бордолезов разтвор. Използва се с успех и млечна суроватка в съотношение 1:10 с вода. Известно е, че млечнокиселите бактерии предпазват растенията от развитие на гъбични инфекции. Към тази смес може да се добави и йод (7-10 капки).

Фитоспорин и Триходерма Вериде са подходящи биопрепарати за превенция на пероноспорозата.

Своевременното премахване на всички листа със съмнение за наличие на патогени е много важно, предвид бързото развитие на болестта. Възстановяване на растенията е възможно само в начален етап от развитие на болестта.

Химични средства

Защитата е успешна при използване на химични средства, които могат да бъдат с контактно или системно действие. Контактните образуват защитен слой на повърхността – Ридомил Голд, Шампион ВП и други подходящи препарати, с които се пръска през 10-12 дни.

При дъждовно и влажно време е разумно използването на системни препарати, защото контактните се отмиват бързо – Алиет Флаш (карантинен срок 4 дни), Куадрис 25 СК (карантинен срок 7 дни) и др.

Лукът и чесънът се обработват няколко пъти, като се следват указанията на производителя за съответния препарат.

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?
55042
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
През седмицата зелето поскъпна на тържищата
Пълнен лук по добруджански
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини