Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.06.2023 г.

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?

Една от основните причини за пожълтяване листата на лука и чесъна е недостигът на хранителни вещества, като в повечето случаи е азотен дефицит. Ако това подхранване е направено, тогава вероятната причина са болести или вредители.

Прекалено влажното време предизвиква много гъбични болести, а една от най-вредоносните е пероноспорозата (лъжлива мана). Тя се появява периодично по луковите култури, но по-често при хладно и дъждовно време, отколкото при горещо и сухо. Болестта е опустошителна и при благоприятни условия за патогена се размножава много бързо с реална заплаха за реколтата.

Особености и причини за появата на върхово гниене при доматите

Пероноспорозата се причинява от патогена Peronospora destructor и води до преждевременно пожълтяване и обезлистване на растенията. Отначало патогенът поразява старите листа – те се покриват с бледи продълговато петна, върху които скоро се появяват пухкави нараствания, а това са спорите на гъбата. Te се увеличават бързо и предизвикват огъване на листата.

След това болестта се разпространява и върху по-новите листа. Те също се обезцветяват, пожълтяват, деформират се и отмират. Симптомите на заболяването се разпознават най-добре при наличие на роса сутрин – тогава ясно се вижда пухкавата плесен върху петната.

Пероноспорозата е еднакво опасна за лука и чесъна. Ако се намират на един участък и се забележат първите симптоми, тогава трябва да се третират всички лехи, защото са в беда. Луковиците на засегнатите растения са много по-дребни от обикновено, с лошо качество, а при съхранение се свиват и покълват преждевременно.

Преди да се извърши фунгицидно третиране, лехите трябва да се почистят внимателно от плевели, отрязват се старите и болни листа, като се изхвърлят заедно с растителните отпадъци, защото не са годни за компостиране.

Превантивни мерки

Пероноспорозата се развива на всички етапи от вегетацията на лука и чесъна и превенцията заема много важно място. Спазване  правилата на сеитбообращението е задължително условие при наличие на патогени, които могат да останат в почвата до 3-4 години.

Добра превантивна мярка е пръскане с 1%-ен бордолезов разтвор. Използва се с успех и млечна суроватка в съотношение 1:10 с вода. Известно е, че млечнокиселите бактерии предпазват растенията от развитие на гъбични инфекции. Към тази смес може да се добави и йод (7-10 капки).

Фитоспорин и Триходерма Вериде са подходящи биопрепарати за превенция на пероноспорозата.

Своевременното премахване на всички листа със съмнение за наличие на патогени е много важно, предвид бързото развитие на болестта. Възстановяване на растенията е възможно само в начален етап от развитие на болестта.

Химични средства

Защитата е успешна при използване на химични средства, които могат да бъдат с контактно или системно действие. Контактните образуват защитен слой на повърхността – Ридомил Голд, Шампион ВП и други подходящи препарати, с които се пръска през 10-12 дни.

При дъждовно и влажно време е разумно използването на системни препарати, защото контактните се отмиват бързо – Алиет Флаш (карантинен срок 4 дни), Куадрис 25 СК (карантинен срок 7 дни) и др.

Лукът и чесънът се обработват няколко пъти, като се следват указанията на производителя за съответния препарат.

Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?
53136
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
Инструкции как да получите своето УРН за електронно кандидатстване в ДФЗ
Въпреки негативните ефекти от войната в Украйна
България е значим фактор в международния пазар на изделия от дървесина
Безвъзмездно изготвяне на документите
Стартира приема за подпомагане на малките земеделски стопани
19-22.11.2024 г.
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
От януари до октомври включително на годишна база
Молдова вдигна двойно приходите от износа на ябълки за ЕС
Насоки кандидатстване
Автоматично одобряват проектите на много малки фермери, натрупали 52 точки
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини