Начало » Новини » Страната
14.04.2023 г.

Разпети петък е!

Християнски празници
Разпети петък е!

wikipedia

От първите години, в които България приема християнството през 863 година, досега страната ни отбелязва Страстната седмица - от старобългарски страст означава страдание, затова и дните на христовите страдания от влизането на Исус в Йерусалим за Пасха до неговото разпъване на кръст се наричат така. От тях Велики петък е най-тъжният ден защото синът божи е разпънат и принесен в жертва за греховете на цялото човечество.

Пилат Понтийски издава тежката присъда да бъде разпънат на кръст, а тълпата, която само седмица преди това го е посрещнала с възторжени възгласи на възхвала при влизането му в Йерусалим, на днешния ден го охулва, крещейки „Разпни го!”.

На този ден постът в Православната църква е особено строг – тогава нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа. На Велики петък през деня не се служи Света литургия, защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва, затова се извършват така наречените „Царските часове”. Припомнят се великите страдания на Иисус, волно приел да бъде съден, бичуван, бит с плесници и показан пред народа в багреница за поругание, с кръст в ръка и с венец от тръни на главата.

Нарамен с тежък кръст от преторията на Пилат Понтийски, Христос бил поведен към Голгота на разпятие. Разпнат между двама разбойника за поругание, точно тогава цялата природа оплаква сина божи едновременно със земетръс и затъмнение на слънцето. Така  Христос издъхва, за да избави от смърт цялото човечество. Затова на днешния ден всеки от нас, влизайки в църквата, нека бъде смирен и да поиска опрощение за совите грехове и за греховете на близките си!

Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Върху нея е запечатан образът на положения в гроба Спасител. Плащаницата се изнася, като певецът застава пред северната врата на светия олтар и започва бавно да пее първата стихира: „Егда̀ от дрѐва”, а след него върви свещеникът и други църковнослужители, които носят плащеницата и така обикалят три пъти около разпятието и приготвената маса и я слагат на масата. След това свещеникът, а след него и богомолците, целуват светия кръст, светото евангелие и самата плащаница.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа, като песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима плащеницата от центъра на храма и я внася вътре в олтара, като я полага на светия престол или на друго, определено за това място.

Разпети петък е!
3336
 

Последни материали
Виж
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Кадрови промени
Президентът разписа указа за назначението на Георги Тахов като министър на земеделието и храните
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Свързани материали
Виж
Християнски празници
На Разпети петък да поискаме опрощение!
Християнски празници
Разпети петък, най-тъжният ден от Страстната седмица
Християнски празници
На Разпети петък да се преклоним пред жертвата на Христос!
Християнски празници
Разпети петък е!
Страстната седмица
Разпети петък е!
Страстната седмица
Разпети петък е - денят на големите страдания на Христос
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини