Начало » Новини » Страната
11.04.2023 г.

Започна работа по програмата за традиционните местни храни

Съвместно с общините и местните инициативни групи
Започна работа по програмата за традиционните местни храни

Традиционното зелено сирене от Черни Вит Снимка: sinor.bg

България започва да прилага Рамковата програма за местните традиционни и регионални традиционни продукти с изпълнение на първата мярка, заложена в нея, чрез която администрацията трябва да установи връзка с местните инициативни групи, местните инициативни рибарски групи, както и представители в областта на образованието, науката, местната власт и туризма. Това е съобщил при вчерашната си среща със заинтересованите страни заместник-министърът на земеделието Георги Събев.

През годините много организации и институции са работили по темата, но липсата на цялостна държавна политика към традиционните храни е попречила на това информацията за продуктите да е на едно място, за да могат всички заинтересовани страни – включително бизнесът и производителите, да надграждат и произвеждат такива продукти. Това вече ще се промени“, посочи още заместник-министърът.

Следващата стъпка е да започне събирането и систематизирането на информацията от цялата страна. Самата рамкова програма дава методика за остойностяване на местните традиционни и регионалните традиционни продукти, така че информацията да бъде събрана в единен регистър.

Събев подчерта и важната роля на общините и местните инициативни групи, които е необходимо да взаимодействат в максимална степен с локалния бизнес за постигането на по-добро развитие на традиционните продукти за съответния регион. Георги Събев представи и напредъка по реализацията на проекта за дигитална карта на българския туризъм, в която ще се съдържа информация за всичко, което може да бъде видяно в страната ни – обичаи, традиции, храна, напитки, култура, история и други.

Срещу обезлюдяването на селата

В срещата, която се проведе в онлайн формат, участваха представители на местни инициативни групи, специализирани гимназии, неправителствени организации от сектора, както и други експерти и заинтересовани страни. Присъстващите се обединиха, че Програмата е политическа рамка, която до момента е липсвала и нейната реализация е важна не само за пряко ангажираните с нея, но и за развитието на страната. Предстои участниците да изпратят информация за всички продукти и проекти, по които са работили с местни и регионални традиционни продукти. „Необходимо е да работим за това да има реални продукти, с реални производители и те да получават видимост. Колкото по-скоро започнем да даваме тази видимост, толкова по-бързо ще се разгръща този потенциал“, каза в заключение заместник-министър Събев.

Започна работа по програмата за традиционните местни храни
4483
 

Последни материали
Виж
Туршия от гъби
След силното търсене през празничния период в страната
Вносът на слънчогледово масло в Индия достигна 4-месечен максимум
Въпреки значителните рискове от военните действия в страната
Украинските фермери вдигнаха с 25 на сто разходите за трактори от чужбина
Заедно с къмпингово оборудване и друго домашно имущество
Откраднаха 50 килограма мед след взлом в къща в кюстендилско село
Извършени са 9 проверки за щети в обхвата на действие на местната РИОСВ
Нападенията от мечки в Смолянско намаляха почти наполовина
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Свързани материали
Виж
Асоциация
Сериозно българско участие в модерно изложение на биохрани в Стокхолм
Пловдив
Годишна среща на преработвателите на плодове и зеленчуци
Предстоящо
Традиционните производители на консерви се представят на изложение в Полша на 27 септември
Предстоящо
Ден на отворените врати на Асоциация „Традиционни български консерви“
Срещи
Традиционните храни ще бъдат описани в дигитална карта
Рамкова програма
Плах опит да се стопира обезлюдяването в селата с традиционните храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини