Начало » Новини » Коментари
23.12.2022 г.

Плах опит да се стопира обезлюдяването в селата с традиционните храни

Рамкова програма
Плах опит да се стопира обезлюдяването в селата с традиционните храни

Цветан Димитров, Теменужка Матева (в средата), Георги Събев и Дешка Кротева Снимка: sinor.bg

След десетгодишни безплодни опити традиционните местни храни в България да получат узаконяване и да се продават свободно у нас, както е в Италия, Испания и други европейски държави, вече е налице „първата лястовичка” – администрацията е подготвила Рамкова програма за местните и регионални традиционни храни, по която държавата планира да подкрепя хората, опитващи се да запазват традициите на запазилата се през вековете българска кухня.

Днес зам. министърът на земеделието Георги Събев, заедно с трима радетели за съхранението на местните храни от няколко известни планински региона – Стара планина, Рила, Пирин и Родопите, представиха пред журналисти програмата, която вече е одобрена и от агроминистъра. Специална благодарност за свършеното изказаха Дешка Кротева от разложкото село Горно Драглище, Цветан Димитров от тетевенското село Черни Вит и Теменужка Матева от Ивайловград, които изтъкнаха огромната заслуга на Събев за изработване на тази програма. Ние ще припомним, че преди това много неправителствени организации (фондация Локалфууд и др.) подкрепяха и популяризираха местни и регионални ястия, благодарение на които постепенно взе да се развива и селският туризъм.

Дългият път на местните храни до пазара

Колкото до представената днес рамкова програма, лично нас силно ни изненадват дългите срокове, в които тя ще бъде изпълнявана, защото страната ни очевидно трябва да навакса изоставането спрямо други европейски държави. Вместо да се даде само една година срок за подготовка на нормативната база, в програмата се дават цели две години за приемане на заканодателството - 2023 и 2024 г. Едва след това ще внесем програмата си в Европейската комисия, която от своя страна също има процедури за нейното разглеждане и одобрение.

Според програмата чак през 2025 г. ще бъде готов и интернет порталът с пълен регистър на местните традиционни и регионалните традиционни храни, нещо, което би трябвало да върви успоредно с нормативната уредба. Защото така представените срокове ни отдалечават твърде много във времето. Според зам. министър Събев, това са крайни срокове за изпъленине, така че процесите можело и да се ускорят.  

Иначе в програмата са предвидени 8 мерки, разчетени по срокове. Дано някое от следващите правителства все пак реши да ускори работата, като делегира изпълнението на програмата на двете министерства – на земеделито и туризма, които могат за половин година да придвижат законовите процедури.

Още повече, че и днес, бившият кмет на Черни Вит и производител на единственото в България зелено сирене, Цветан Димитров дебело подчерта, че „запазването на местните традиционни храни е алтернативен бизнес в обезлюдаващите планински села”. Заедно с учени от Софийския университет „Климент Охридски”, Университета по хранителни технологии в Пловдив и др. той участва в екип, изследващ качествата на млечнокиселите бактерии в традиционни сирена от всички краища на страната. В рамките само на една година са открити три нови традиционни сирена, които по състав не приличат на никое друго, произвеждано досега в стратната, посочи Димитров.

И за да не изчезнат и тези храни, за които все още има народна памет, тримата представители настояват да започнат сериозни обучения сред децата и младите хора, посветени на кулинарията, защото само така ще има приемственост. Дали това ще се случи, много зависи от следващите управляващи. 

Екатерина Стоилова

Плах опит да се стопира обезлюдяването в селата с традиционните храни
3771
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини