От 10 до 12 февруари в столицата на Португалия ще се проведе ежегодното Международно изложение за храни и напитки LISBON FOOD AFFAIR 2025, организирано под егидата на Фондация AIP. Тази година ще се включат над 350 изложители от сферата на хранително-вкусовата и питейната индустрия, като за първи път с български щанд ще присъстват членовете на Асоциация "Традиционни български консерви" – в зала 1, номер 1A24.
Целта на българското присъствие на това престижно изложение е да се популяризират постоянно нарастващите фирмени каталози на родните консервни предприятия, да се установят възможности за нови пазари и обмяна на добри практики между българските и останалите производители, представени на LISBON FOOD AFFAIR 2025.
По покана на Асоциация "Традиционни български консерви" българският щанд ще бъде посетен от българския консул в Лисабон Любомир Николов и ръководителя на Службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) Антоанета Калаузка.
Българският щанд се финансира от Министерството на земеделието и храните като държавна помощ за организиране и участие в специализирани изложения.
Португалия се очертава като фокусна точка за световния бизнеса в областта на хранително-вкусова индустрия. Тази промишленост е сред най-важните и стратегически отрасли на португалската икономика. През последните години страната е направила сериозни инвестиции в нея. По данни на Федерацията на португалската агро-хранителна индустрия (FIPA), износът от хранително-вкусовата промишленост се е увеличил с 9,46% през първите шест месеца на 2024 г. в сравнение със същия период на предходната година, възлизайки на обща стойност 3,991 милиона евро. Близо 12% от всички заети в португалската икономика са съсредоточени в хранително-вкусовия сектор. Положителното развитие е резултат от инвестиции в иновации, качество и безопасност на храните.
Еднодневният билет за посещение на изложението LISBON FOOD AFFAIR 2025 е 30 евро, а вратите са отворени от 10 до 18 ч.