Начало » Новини » Страната
11.04.2023 г.

Режат с 5% субсидиите при изкуствено торене, а със 100% - в други десет случая!

Новата методика за Агроекология и климат
Режат с 5% субсидиите при изкуствено торене, а със 100% - в други десет случая!

sinor.bg

Според методиката за спазване на агроекологичните изисквания, определени в наредба 7 от 2015 г., ако земеделските производители не спазват 30 изисквания, свързани с добрите земеделски практики, очакваните субсидии ще бъдат орязвани с различен размер – от 5 до 100 процента. Това гласи методиката по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020 г., която ще продължи да се прилага и в новия програмен период. Предложенията за промени по тази методика бяха приемани до 28 март тази година и вероятно ще бъдат включени в наръчника за кандидатстване, който все още не е готов.

Ако не спазвате базовите изисквания за минималните за торене и използване на препаратите за растителна защита, със сигурност плащанията ви ще бъдат изцяло орязвани, гласи методиката. Сто процента орязване на субсидиите има и ако стопаните разорават постоянно затревените площи (ливади, мери и др.). Ако се докаже подобно заораване, стопаните са длъжни да затревят мястото най-късно до последната дата на кандидатстване през следващата година!

Въпроси и отговори по тазгодишното кандидатстване

При контрола на почвената ерозия фермерите са длъжни да имат планове за избраните дейности, които ще извършват агротехническите мероприятия, плюс номерата на парцелите. Подобни планове се правят и за оттокоотвеждащите бразди, напречно на склона, извършвани при тези заявени дейности. За буферните ивици също ще сте длъжни да изработвате подобни планове заедно с номерата на парцелите. В случай, че не разполагат с планове за по-горе посочените дейности, исканата от фермерите субсидия няма да се изплаща (100% орязване).

Санкцията е 100% и ако заявите, че ще отглеждате застрашени от изчезване сортове, но вместо тях сеете конвенционални култури.

При направлението „Възстановяване и поддържане на затревени площи с висока природна стойност”, ако използвате минерални торове, което е забранено, субсидията ви ще бъде намалена с 5%. Също с пет процента е орязването и ако върху тези площи правите отвоводнителни системи, което е забранено. Не трябва да сушите и изнасяте от ливадите окосената трева, защото пак ще ви глобят с 5% от субисдията. Десет процента пък се намалява плащането за ливадите и пасищата, ако косите тревата извън периодите 15 юни – 15 юли и 30 юни – 15 август. С 10% е орязването и ако не косите от центъра към периферията или, ако не ползвате коса или пък косачки за бавно косене!

От 5 до 12 % се намалява плащането при отглеждане на животни върху тези ливади, като не спазвате изискването техният брой да бъде от 0,3 до 1 животинска единица на 10 декара.

За добра реколта от круши

При направлението „Контрол на почвената ерозия” орязването на плащанията е 15, 30 и 70 процента, в случаите на слаба, средна и висока степен на неизпълнение на изискването за задължителен тревостой между овощните дръвчета.

При поддържане на оттокоотвеждащи бразди трябва да се спазва изискването дължината им да бъде от 5 до 10 метра, като се прекъсват през 5 метра. Ако това изискване не е спазено, орязването е с 10% - при ниска степен на неспазване, с 20% - при средна и с 50% - при висока стапен на неспазване.

Поне 4 метра трябва да бъдат широки буферните ивици, които задължително трябва фермерите да поддържат и те да съставляват 15% от обработваемата площ на парцела. При неспазване на този изискване субсидиите се намаляват съответни с 10, 20 и 50% - при ниска, средна или висока степен на нарушение.

При поясно редуване на окопни култури и слята повърхност - поясите са широки от 30 до 100 м, те задължително са разположени перпендикулярно на склона – ако не се спазва това изискване, тогава отново глобите са съответно 10%, 20% или 50% - при неспазване на това изискване в ниска, средна или висока степен.

При традиционната практика за сезонна паша, т.нар. „Пасторализъм” стадата трябва да наторяват в определен процент пасищата – при неспазване на това изискване субсидията се орязва с 15%. Поне 3 месеца през лятото стадата трябва да пашуват, ако този срок не се спезва, глобата е с 30% орязване на плащанията. Пет процента е намалението на плащането, ако нямате поне 2 кучета пазачи от породата „Българско овчарско куче”. Кучетата трябва да имат „спъвачки”, иначе субсдиите се намаляват с 20%. Ако пък стадото няма овчар, тогава намалението на плащането е с цели 30%.

Орязване има и при неспазване на някои правила при отглеждане на животни от породи, застрашени от изчезване. Ако нямате документ от развъдна асоциация за съответните породи, плащането се орязва с 5, 10 и 20 процента, в зависимост от степента на нарушението – ниска, средна или висока.

Ако нямате развъдна програма, глобата е 10% от субсидията, 5% се намалява, ако заявите, но не отглеждане прасета от породата „Източнобалканска свиня”. Ако при всички останали видове животните не са от застрашените породи, тогава санкцията е 25% от стойността на плащането.

Режат с 5% субсидиите при изкуствено торене, а със 100% - в други десет случая!
50665
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
До 11 ноември се обсъждат последните промени в Наредба 3 за санкциите по директните плащания
Трябва да коригирате заявленията в СЕУ, ако са в червен цвят и пише „несъотвествие”
Проект за методика - обсъждане
Ето в кои случаи ще се орязват биологичните плащания след 2023 г.!
Стратегически план - информационна кампания
Санкции за фермерите от януари 2025 г. – при нарушени трудови права!
Как е мачкан най-уязвимият сектор в земеделието
Зеленчукопроизводителите са ощетени с 6 милиона лева при обвързаната подкрепа през миналата година
Нормативни промени
Отлага се изискването да се режат субсидии при неплащане на рента
Трета част на методиката за кръстосаното съответствие
Субсидиите в НАТУРА се орязват от 25 до 100% при променен статут на пасищата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини