Начало » Новини » Коментари
07.04.2023 г.

При избягване на предварителната условност санкциите са 3% от общия размер на плащанията

Четвърта част на поредицата „Въпроси и отговори”
При избягване на предварителната условност санкциите са 3% от общия размер на плащанията

sinor.bg

Синор.бг продължава с поредицата „Въпроси и отговори”, поставени от земеделските производители при кандидатстването по директните плащания в тазгодишната кампания. С него ще приключим с въпросите на земеделците, свързани с прилагането на ДЗЕС-те (стандартите за Добро екологично земеделско състояние), без които субсидирането от 2023 г. е невъзможно, защото те са част от така наречената "предварителна условност".

В този текст са дадени отговорите на фермерите по прилагане на ДЗЕС 8, който се отнася до минимален дял от обработваемата земя, където стопаните прилагат дейности, насочени към опазване на биоразнообразието, за защита на видове, заплашени от изчезване и др.

Въпроси и отговори - втора част

На първия въпрос какви са тегловните коефициенти за азотфиксиращите, покривни/междинни култури, от министерството отговарят следното: Коефициентът 0.3 за междинните и покривните култури е определен на общностно ниво и не подлежи на свободно тълкувание. Коефициентът за азотфиксиращите култури не е посочен в Стратегическия план и затова в заповедта на министъра на земеделието за условия за прилагане на стандартите за добро земеделско и екологично състояние ще бъде записано, че азотфиксиращите култури ще се приравняват с коефициент 1, защото обогатяват почвата с азот и се намалява използването на химически торове.

Следващият въпрос гласи следното: В Стратегическия план относно условията по ДЗЕС 8 е записано, че задължително се запазват и поддържат съществуващите характеристики на ландшафта чрез забрана за изрязване на жив плет и дървета по време на размножаването и отглеждането на птици (от 1 март до 31 юли). Въпреки това в проекта на Наредба за условията и реда за прилагане на интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план за проверките, намаления на плащанията и реда за налагане на административни санкции, в текстовете за еко-схемата за поддържане и подобряване на биологичното разнообразие и екологичната инфраструктура за период на гнездене на птиците е посочен 1 април – 30 юли. Кой ще бъде периодът за спазване?

Отговорът на министерството гласи, че „за целите на ДЗЕС 8 се спазва периодът, обхващащ размножаването и отглеждането на птици (01.03. – 31.07.) Изискванията на ДЗЕС 8 са базата за изпълнение за всички култури и ако земеделски стопанин иска да се възползва и по еко схемата, той ще трябва да спази стандарта.

Въпроси и отговори - трета част

Въпрос: При условие, че земеделският стопанин реши да изпълни изискването на ДЗЕС 8, като засее съответните площи с междинни култури през есента на 2023 и ги заоре след 15.02.2024, през коя кампания следва да посочи в заявлението си тези площи с междинни култури – кампания 2023 или кампания 2024?

Този случай визира възможността по ДЗЕС 8, според която земеделският стопанин може да осигури на равнище земеделско стопанство 3% земя, оставена под угар или непроизводствени обекти, и минимум 4 % площи с междинни култури или азотфиксиращи култури. В този случай земеделският стопанин, който ще засее площите с междинни култури през есента на 2023, ще трябва да ги посочи в заявлението си за кампания 2023 г.

Въпрос: В продължение на предходния въпрос, може ли същите парцели с междинни култури, които ще се заорат след 15.02.2024, да бъдат оставени като угар до 15 юли 2024 и да се посочат в заявлението през кампания 2024 като площи под угар? Същият парцел може ли да се остави на угар след заораване на покривните култури в периода 15.02.24 г. до 15.07.2024 г. за изпълнение на изискванията за непроизводствени площи по ДЗЕС 8 и ако може то за коя кампания?

Да, може да се заявят като площи под угар през кампания 2024 г., е отговорът на МЗм.

Въпрос: В продължение на предходните два въпроса , може ли върху същия парцел да се приложи същата технология 2-3 последователни години?

Да, може. В последователни години след заораване на междинните култури (зелено торене) след 15.02. площите могат да бъдат оставени под угар до 15 юли на съответната година на заявяване.

Въпрос: Къде ще бъдат уредени санкциите при неспазване на предварителната условност (ДЗЕС и ЗИУ)?

Министърът на земеделието утвърждава със заповед методика за прилагане на предварителните условия, както и промените в тях, и ги публикува на интернет страницата на министерството. Методиката включва правила за определяне на административни санкции (намаления или изключване на целия размер на плащанията) при неспазване на изискванията на стандартите за добро земеделско и екологично състояние и законоустановените изисквания за управление. Като общо правило намалението представлява 3% от общия размер на плащанията. За допълнителна информация, може да се направи справка към чл. 83-85 от Регламент 2021/2116.

Предвижда се също да се изготви Ръководство за прилагане на законоустановените изисквания за управление, както и Наръчник за практическото приложение на условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние.

(Ще има продължение с отговорите по интервенциите за селските райони)

При избягване на предварителната условност санкциите са 3% от общия размер на плащанията
13352
 

Последни материали
Виж
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини