Начало » Новини » Коментари
04.10.2024 г.

Всяко празно поле в попълваните дневници може да коства субсидията на фермера

Информационни срещи за фермерите
Всяко празно поле в попълваните дневници може да коства субсидията на фермера

Снимка: sinor.bg

Животновъдите и производителите на растениевъдна продукция стриктно трябва да попълват всички полета в дневниците си за паша, за растителна защита, за хранене на животните и др., които се изискват от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). При празни полета се смята, че дневниците не са водени правилно, затова стопаните ще бъдат отрязани от субсидии по интервенцията, по която очакват да бъдат подпомогнати. Това съобщиха по време на информационната кампания от инспектората на Държавен фонд „Земеделие“, които преди изплащането на субсидиите съгласуват с БАБХ данните, заявени от фермерите.

В дневниците за растителна защита например задължително се описва кои парцели са наторявани, ще се следи също да не би да са третирани и междуредията. Ако при проверките на БАБХ това се установи, ще се смята за нарушения на законово установените изисквания за управление на стопанствата (ЗИУ). И в тези случаи ще ви бъдат отказвани плащанията по заявените от вас интервенции, за които ЗИУ е базов, поясниха от фонда.

В този линк може да видите базовите интервенции за всички интервенции по директните плащания, както и субсидирането за пчеларите. 

За животновъдите със сертифицирани животни сертификатите трябва да са вписани в регистрите на БАБХ. Проверките се правят служебно между БАБХ и Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството ИАСРЖ. 

Фермерите, които заявяват интервенции, за които ЗИУ 2, 7, 9 и 11 са базови, задължително трябва да представят правилно попълнени план схеми за проведените от тях мероприятия в дневниците за наторяване и за прилагане на препаратите за растителна защита.

От ДФЗ припомниха, че в ЗИУ 7.3, който фиксира забраната за прибиране на продукция с остатъчни вещества от продукти за растителна защита, стопаните трябва да спазват следните изисквания:

* Забрана за прибирането на земеделската продукция преди изтичането на карантинния срок на употребените продукти за растителна защита.

* При използвани продукти за растителна защита се записват карантинният им срок и датата на прибиране на реколтата в Дневника за проведените растителнозащитни мероприятия и торене.

Важно е да се знае, че от тази година отпада от Наредба 12 от 2023 г. за условията и реда за употреба на продукти за растителна защита изискването от алинея 8 в чл. 11, която гласи: „За целите на самоконтрола земеделските стопани изследват поне една растителна проба от всеки вид земеделска продукция за остатъци най-малко от приложените върху нея пестициди през предходната и текущата година, непосредствено преди прибиране на реколтата директно от полето, и предоставят лабораторните резултати от анализ на следващите участници от агрохранителната верига.

Ето как изглежда и ЗИУ 7.4., където трябва да спазват принципите на добрата растително-защитна практика при опазването на растенията и растителните продукти от вредители и изисквания при употреба на ПРЗ – важен е за пчеларите.

В Дневника за проведените растително защитни мероприятия и торене е задължително да са попълнени всички реквизити, където няма извършени мероприятия, както и да има регистрация в ЕПОРД - обявяването на растително защитните мероприятия е с цел опазване на пчелните семейства – ЕПОРД.

Всяко празно поле в попълваните дневници може да коства субсидията на фермера
5162
 

Последни материали
Виж
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
При слънчогледа ръстът спрямо миналия сезон падна под 6 на сто
Средните добиви от царевицата в Добричко се покачват с напредването на жътвата
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Земеделски министри се събраха в Бон на конференция за устойчивото управление на горите
След 1 януари водоплаващ дивеч може да се ловува и в сряда
С дирекцията за директните плащания
От 7 октомври ще има нови телефони за връзка с фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Въпроси и отговори - ДФЗ
Животновъди могат да коригират дневниците си само при технически грешки
Административен гаф задължил дребните рибари да водят дневници
Изискване
До 17-и януари фермерите трябва да декларират ползваното гориво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини