Начало » Новини » Интервю
06.04.2023 г.

Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!

На 7 април нови протести с фермери и от Румъния
Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!

sinor.bg

Активните блокади по северната ни граница, които зърнопроизводителите започнаха преди изборите в знак на протест срещу продължаващото действие на европейския регламент за транспортните коридори на безмитни украински земеделски стоки към ЕС и трети страни, ще бъдат организирани и на 7 април, този път с блокирането само на два гранични пункта с Румъния – при Русе и Кардам. Но и на двата поста българските фермери ще бъдат подкрепени от румънските си колеги, които също ще протестират с тракторите си. Това съобщи новият председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов в първото си интервю за Синор.бг, след като вчера беше избран от колегите си да ръководи браншовата организация.

Ситуацията, в която младият фермер поема поста, е изключително сложна заради продължаващата криза, в която секторът попадна от лятото на миналата година поради последствията от войната в Украйна. Решението на ЕС да осигури транспортни коридори за безмитните селскостопански стоки от нападната държава към страни в Африка и Азия, критично нуждаещи се от черноморското зърно, е на път буквално да „закопае” българските земеделски производители. Към този момент в складовете на земеделци и търговци стоят неизнесени 3,5 милиона тона пшенциа и 1 милион тона слънчоглед, а в същото време цените са толкова ниски, че всяка продажба би била далеч под себестойността, на която сме произвели нашето зърно, поясни Илия Проданов. Реално в складовете стои непродадена продукция за 4 милиарда лева, което не се е случвало за последните 30 години!

Полският земеделски министър подаде оставка заради кризата

Браншовикът припомни, че до жътвата остават само два месеца и половина и за никого не е ясно къде ще бъде прибрана новата реколта, ако пазарите не се раздвижат. „В момента един тон слънчоглед се предлага за 700 лв., което е с 30% от себестойността на нашето производство, официално изчислена от Министерството на земеделието”, посочи още Илия Проданов. Затова и земеделците няма как да разчитат на подкрепата от резерза за кризи на ЕС, където за България бяха отпуснати 16,75 млн. евро.

Именно затова на утрешните митинги, които ще се проведат с участието на български и румънски фермери, ще се настоява за отмяна на продължаването на еврорегламента специално за България и Румъния, които като близки до Украйна държави са сред най-засегнатите. Само преди дни, на 3 април България заедно с още 4 държави, пострадали от украинския внос, изпрати писмо в Европейската комисия, с което се настоява да бъдат възстановени митата за вноса на някои от украинските зърнени и маслодайни култури, чиито цени сринаха пазарните стойности. В резултат на това доходите на милиони фермери от България, Румъния, Полша, Чехия и Словакия паднаха в момент на висока инфлация за всички остнанали консумативи, свързани със зърнопроизводството. Дали това искане ще бъде удовлетворено, е въпрос с много неизвестни.

Извън кризата с реализацията на зърно земеделците за пореден път изпитват огромни тежести и заради климатичните промени и топлата и суха зима. „От есента досега в Източна България са паднали едва 200 литра дъждове на квадратен метър, при необходими поне 400 л”, посочи още земеделецът. Това рефлектира най-силно при рапицата, където около 90% от площите са провалени и независимо от разходите, направени през есента, тази пролет фермерите активно презасяват със слънчоглед.

Проданов за затворените пазари - декември 2022 г.

„Силно се надявам, че почти навсякъде пролетната сеитба ще приключи преди дъждовете, което ще бъде добре за колегите, които имат надежди за нормално развитие в началните фази от развитието на посевите”, обясни още Проданов. Разбира се, съществуват известни притеснения заради студа и минусовите нощни температури. Според метеорологичните прогнози времето ще остане нестабилно и следващата седмица, като след това се очаква подобрение. Всичко това би внесло поне малко успокоение за добро развитие на пролетните и есенни култури.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Илия Проданов: В складовете стои непродадено зърно за 4 милиарда лева!
9941

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Министър Вътев за климатичните промени: От всички ще се изисква страхотна дисциплина, защото природата не прощава нарушаване на правила
От 23 до 25 ноември
Екипът на МЗХ представя нови политики на 11-ия национален агросеминар, организиран от НАЗ
Предстоящо
НАЗ ще проведе XI-я си национален агросеминар от 23 до 25 ноември
След протестите
Меморандумът от протестите очевадно отива на поправителен
НАЗ с писмо до МС и МЗХ
Земеделци сигнализират за внос на украински слънчоглед
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини