Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.04.2023 г.

Дайкон – ряпа, подходяща за глинести почви и добър приятел на картофите

Дайкон – ряпа, подходяща за глинести почви и добър приятел на картофите

Дайконът е една от най-лесните за отглеждане култури и се използва за разрохкване на почвата, в качеството му на покривно растение за борба с плевелите, в сетбообращението и за намаляване на ерозията. Наричат го „копаеща ряпа“. Името идва от две японски думи: дай, което означава голям и кон – корен. Културата обича глинести почви, а благодарение на размера на кореноплода, достигащ до 35 см, естествено разхлабва почвата.

Има растения, с които да спасим градината от вредители

Глинестата почва е трудна за обработване и е склонна към преовлажняване, но за щастие сред градинските култури има такива, които могат да помогнат да се справим с тези проблеми. Едновременно с това те създават органична основа за отглеждане на последващите култури. Дайконът е едно от тези непретенциозни, лесни за отглеждане и полезни растения.

Засяването на дайкон е лесно и може да стане много рано през пролетта – още щом времето позволява това. Семената се сеят на дълбочина 1,5 см в редове, отстоящи на разстояние около 5 см един от друг и се покриват с пръст. Ако няма достатъчно влага в почвата, тогава трябва да се полее. Когато дайконът поникне и достигне височина около 5 см – задължително се разрежда, като разстоянието между растенията е 15 см. Отстранените части могат да се използват за салата.

Отглеждането на този вид ряпа е лесно и има много предимства – от разнообразието на зеленчуковата храна на трапезата ни до фитосанитарната грижа за почвата. Дайконът е богат на изотиоцианати, които са мощни противогъбични и антимикробни съединения. В процеса на растеж и развитие на растенията, кореноплодите им отделят значителни количества от тези съединения, като ефективно дезинфекцират почвата около тях и я обработват на дълбочина.

Този вид ряпа може да се консумира в прясно състояние, маринован, сушен или да се пържи и добавя към супи. Пролетното и есенно отглеждане дават почти двойна реколта, защото в горещините растенията започват да развиват цветоноси.

Мощният и дебел кореноплод на дайкона буквално пробива плътната почва, създавайки кухини за последващите растения. Понякога реколтата се оставя напълно да се разложи в почвата, така че кореноплодите да освободят хранителните и фитосанитарни вещества, натрупани през вегетационния период. Дайконът изгнива през зимата, а следващия сезон картофите се засаждат в подготвените по този начин ямки, обогатени с органични вещества от разложените репи. В резултат на тази комбинация растенията развиват много повече грудки, а това е прекрасно решение за сеитбооборот.

Надземните части на младите растения са добри за салати и супи, а старите се използват за храна на селскостопанските животни. Листната маса се разраства активно от центъра на кореноплода и е необходима за фотосинтеза на хранителни вещества. Когато настъпят горещини, растенията пускат цветоноси, върху които се образува малка семенна шушулка с вкус на синап (горчица).

Кореноплодите на цъфтящите растения стават твърди, горчиви и практически негодни за консумация. Най-добро решение е да се оставят да зимуват в земята.

Дайконът расте най-добре на почви с рН 5,8-6,8 и не се нуждае от азотно торене, защото прекомерните количества азот препятстват развитието на кореноплодите, а стимулират надземните части. Добре е за стартово подхранване да се използват фосфор и калий, а ако почвата е достатъчно плодородна, тогава може изобщо да не се тори.

За разхлабване на почвата се избират едри сортове дайкон с продълговата форма на кореноплодите. Някои са дребни, подобни на моркови, а други са напълно кръгли. Има и „диня дайкон“ – дребни, ароматни, сладки и богати на вкус, но не могат да „копаят“. Цветовото разнообразие е от бяло до червено, но това е съвършено без значение, когато търсим разхлабващ ефект.

Дайконът расте добре както на слънце, така и в полусянка, а най-добра и ранна реколта дава при предзимен посев. Късната реколта може да остане в земята до настъпване на силните студове, предизвикващи загниване.

Сортовото и вкусово разнообразие е голямо, а най-едрият сорт е дал кореноплод с тегло 33 кг.

Дайкон – ряпа, подходяща за глинести почви и добър приятел на картофите
18569
 

Последни материали
Виж
Инвестиции
BASF прави нов завод за сярна киселина за полупроводници в Германия
Популацията им в България е около и над хиляда
ЕП разхлабва мерките за защита на вълците
От 12 май започва прием на документи за хуманно отглеждане на прасета за угояване
Форум
Международна конференция за бъдещето на горите се провежда в София
Днес е обнародвано решението
Депутат от „Величие“ става зам.-шеф на Комисията по земеделие
Американския министър на земеделието с агресивна програма за пътувания, за увеличаване на пазарите в света
Свързани материали
Виж
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
В края на юли сеем ряпата
И това го има
Китайски фермер отгледа почти 15-килограмова ряпа
На полето
Кратковременно съхраняване на зеленчуците
През лятото се сее ряпата за зимата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини