Към кратковременно съхраняване на зеленчуковите култури се прибягва при топла есен, когато температурата вън и в хранилищата е още сравнително висока (над 10-12 градуса), когато прибирането на продукцията съвпада с дъждовно време и поставянето й на продължително съхраняване е съпроводено с големи рискове и при затруднения с транспорта или амбалажа.
Кратковременното съхранение на зеленчуците и картофите, колкото кратко и да е то, е от огромно значение за по-нататъшния успех при съхраняването им през зимния период. Непосредствено след изваждането им от земята зеленчуковите култури като живи организми продължават да дишат доста интензивно, при което се отделят значителни количества влага, която се напластява върху горния им по-хладен пласт (т. нар. изпотяване). При кратковременното им съхраняване тази влага се отстранява и зеленчуците се охлаждат добре, което е много полезно през зимното им съхранение.
Кратковременното съхраняване на зеленчуците става на полето в надземни купове с размери -ширина 1,5-2 м, височина - 1 м, и произволна дължина (обикновено 5-10 м). Те се разполагат на отцедливи места и покрай пътища, за да се улесни извозването им. Във временните купове зеленчуците се съхраняват в течение на 10-15 денонощия. Преди поставянето им в куповете за временно съхраняване зеленчуците се сортират, отстраняват се всички повредени, болни и нетипични за сорта екземпляри, които се използват като фураж.
Ако трябва, се отделя и материал за семепроизводство, като за целта се подбират и съхраняват отделно най-типичните и добри за сорта екземпляри.
При сортирането на кореноплодните зеленчуци се изрязват с остър нож листата до основата на челото на кореноплода, като се внимава да не се засяга месото, а на тези, предназначени за семенници, листата се изрязват на 1-2 см над челото и се отстраняват всички засъхнали листа, често носители на болести. Прибирането и сортирането на кореноплодните зеленчуци (моркови, целина, ряпа, салатно цвекло, кореновиден магданоз и др.) трябва да се извършва бързо, като не се допуска никакво завяхване, тъй като увехналите са по-уязвими на болести. Затова извадените кореноплоди се почистват веднага, нареждат се на купове и се покриват с листа или слама, а при опасност от слана или лек мраз и с пласт от 10-15 см почва.
Дебелината на покривката е най-голяма в основата на купа и колкото отива към гребена, намалява.Билото или гребенът на купа може да се остави покрит само с листа или слама, което улеснява по-бързото проветряване на купа и отстраняването на излишната влага, отделяна вследствие на дишането и изпаряването.
Картофите и лукът след изваждането им от земята се просушават в продължение на няколко дни, като през нощта се събират на по-големи купове и се покриват със слама, рогозки или други подръчни материали, за да се предпазят от евентуално измръзване. Трябва да се знае, че картофите при временното им съхранение не се покриват с листа, тъй като клубените може да се заразят от фитофтора.
За временно съхраняване на зелето се правят купове с височина до 1,5 метра. При временното съхраняване на зеленчуците се контролира всеки ден температурата в купа, както и състоянието на самите зеленчуци и покривката. Ако температурата стане много ниска, трябва да се вземат мерки за увеличаване на дебелината на покривката.
Кратковременно съхранените зеленчуци трябва да се извозват веднага по предназначение, щом условията позволят - хубаво време и транспорт, като се започва винаги от куповете, разположени в най-отдалечения край.