Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг

Полезни съвети
Синор.БГ / 30.11.2022 г.
Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг

Знаем, че близостта между растенията често създава проблеми, защото не могат да съжителстват. Установено е, че не всички плодове и зеленчуци могат да бъдат в непосредствена близост и при съхранението им. Стара поговорка гласи: „Една гнила ябълка съсипва цяла кошница“.

Оказва се, че това е вярно – ябълките ускоряват съзряването на някои плодове и зеленчуци, поради което не трябва да се съхраняват заедно. Ако искаме да ги запазим сочни, вкусни и здрави по-дълго, трябва да познаваме особеностите им. Неправилното съхранение води до промяна не само на външен вид, но влошава вкуса и аромата. Ябълките, бананите, мангото, кивито и други плодове, отделящи етилен, могат да причинят преждевременно разваляне и да увеличат количеството на хранителните отпадъци.

Етиленът и съзряването на плодовете

Има сериозна причина ябълките и бананите да се държат отделно от другите плодове. Това се дължи на факта, че произвеждат голямо количество газ етилен, наричан „хормон на узряването“. Когато достигнат фазата на зрялост, нивата на етилен в тях се повишават. Изследователите са установили, че ябълките произвеждат най-големи количества етилен и съзряват по-бързо от повечето плодове. Същото е и с някои видове сливи.

Всички плодове отделят газ етилен, но в различни количества. Плодовете, произвеждащи много етилен (ябълки, банани, круши, праскови, сливи и пъпеши), не трябва да се съхраняват близо до авокадо, лимони, грозде, лук или други плодове и зеленчуци, които са чувствителни към него.

Важно е да знаем, че плодовете, произвеждащи етилен, никога не трябва да се съхраняват заедно.

У дома не разполагаме с необходимото оборудване за измерване нивата на етилен. Това, което можем да направим: да проверяваме редовно плодовете и зеленчуците за признаци на разваляне – неприятна миризма, мухъл, мокри петна или промени в цвета и външния вид.

Самите ябълки могат да почернеят, да започнат да гният, да станат сухи и хлебни от съседството им с круши, сливи, череши и касис. Всички плодове произвеждат етилен, но в различни количества. Растителните хормони също могат да играят определена роля. Абсцисовата киселина (АВА) например ускорява процеса на зреене, докато ауксинът, друг растителен хормон, насърчава растежа и развитието на плодовете в ранните етапи.

Зеленчуците също са изложени на риск

Плодовете, произвеждащи етилен, също могат да причинят преждевременно узряване или влошаване качеството на зеленчуците. Висока чувствителност към етилена проявяват: аспержи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, люти чушки, краставици, праз, главесто зеле, бобови култури, сладки картофи, моркови и гъби. При наличието на високи дози етилен броколито повяхва много бързо, а карфиолът потъмнява и също повяхва.

Кога можем да съхраняваме заедно плодове, произвеждащи етилен и чувствителни към него?

Ако авокадото е недозряло, тогава може би е единственият вариант, когато има смисъл да се постави в близост до ябълките или в една кутия с тях. В този случай етиленовият газ, отделян от ябълките, ще има положителен ефект и ще ускори узряването му.

Ябълките могат да помогнат и за по-бързото съзряване на доматите, ако есенното застудяване или по други причини се налага да ги приберем неузрели.

Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг
12676
 

Последни материали
Виж
Зам.-министър Янчев се включи
В Пловдив започна празникът Дефиле на младото вино
Становища и по проектобюджета
БАК очерта напояването, поземлената реформа и законодателството в основните си приоритети
Засилва се фискалния контрол
Тържища и складове за плодове и зеленчуци са в плановете на НАП
Проблем, около който бизнесът се обедини
Новите такси на БАБХ – услуга или скрит данък, пита агробизнесът
Заради обилната реколта и слабите доставки за чужбина от началото на сезона
В Украйна няма да налагат ограничения върху износа на пшеница
Агрометеорологична прогноза за периода 21-27 ноември 2025 година
И значително по-студеното време няма да спре вегетацията на есенниците
Свързани материали
Виж
Засилва се фискалния контрол
Тържища и складове за плодове и зеленчуци са в плановете на НАП
Плодове, зеленчуци и мляко са с висок ръст
НСИ: През юли-септември само цените на зърното са надолу с 1,3%
В Полша стартира кампанията „Купувай осъзнато, ПОЛСКИ ПРОДУКТ“
Подготовка за зимата
Как правилно да съхраняваме плодовете и зеленчуците заедно
След среща с бранша
И длъжниците към НАП ще получат компенсациите си за плодове и зеленчуци
Среща с бранша
Компенсациите за праскови, ябълки и сливи ще се отпуснат едва през януари 2026 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини