Начало » Хоби земеделие » Малката градина
30.11.2022 г.

Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг

Полезни съвети
Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг

Знаем, че близостта между растенията често създава проблеми, защото не могат да съжителстват. Установено е, че не всички плодове и зеленчуци могат да бъдат в непосредствена близост и при съхранението им. Стара поговорка гласи: „Една гнила ябълка съсипва цяла кошница“.

Оказва се, че това е вярно – ябълките ускоряват съзряването на някои плодове и зеленчуци, поради което не трябва да се съхраняват заедно. Ако искаме да ги запазим сочни, вкусни и здрави по-дълго, трябва да познаваме особеностите им. Неправилното съхранение води до промяна не само на външен вид, но влошава вкуса и аромата. Ябълките, бананите, мангото, кивито и други плодове, отделящи етилен, могат да причинят преждевременно разваляне и да увеличат количеството на хранителните отпадъци.

Етиленът и съзряването на плодовете

Има сериозна причина ябълките и бананите да се държат отделно от другите плодове. Това се дължи на факта, че произвеждат голямо количество газ етилен, наричан „хормон на узряването“. Когато достигнат фазата на зрялост, нивата на етилен в тях се повишават. Изследователите са установили, че ябълките произвеждат най-големи количества етилен и съзряват по-бързо от повечето плодове. Същото е и с някои видове сливи.

Всички плодове отделят газ етилен, но в различни количества. Плодовете, произвеждащи много етилен (ябълки, банани, круши, праскови, сливи и пъпеши), не трябва да се съхраняват близо до авокадо, лимони, грозде, лук или други плодове и зеленчуци, които са чувствителни към него.

Важно е да знаем, че плодовете, произвеждащи етилен, никога не трябва да се съхраняват заедно.

У дома не разполагаме с необходимото оборудване за измерване нивата на етилен. Това, което можем да направим: да проверяваме редовно плодовете и зеленчуците за признаци на разваляне – неприятна миризма, мухъл, мокри петна или промени в цвета и външния вид.

Самите ябълки могат да почернеят, да започнат да гният, да станат сухи и хлебни от съседството им с круши, сливи, череши и касис. Всички плодове произвеждат етилен, но в различни количества. Растителните хормони също могат да играят определена роля. Абсцисовата киселина (АВА) например ускорява процеса на зреене, докато ауксинът, друг растителен хормон, насърчава растежа и развитието на плодовете в ранните етапи.

Зеленчуците също са изложени на риск

Плодовете, произвеждащи етилен, също могат да причинят преждевременно узряване или влошаване качеството на зеленчуците. Висока чувствителност към етилена проявяват: аспержи, карфиол, броколи, брюкселско зеле, люти чушки, краставици, праз, главесто зеле, бобови култури, сладки картофи, моркови и гъби. При наличието на високи дози етилен броколито повяхва много бързо, а карфиолът потъмнява и също повяхва.

Кога можем да съхраняваме заедно плодове, произвеждащи етилен и чувствителни към него?

Ако авокадото е недозряло, тогава може би е единственият вариант, когато има смисъл да се постави в близост до ябълките или в една кутия с тях. В този случай етиленовият газ, отделян от ябълките, ще има положителен ефект и ще ускори узряването му.

Ябълките могат да помогнат и за по-бързото съзряване на доматите, ако есенното застудяване или по други причини се налага да ги приберем неузрели.

Защо различни плодове и зеленчуци не могат да се съхраняват един до друг
6404
 

Последни материали
Виж
Министър Вътев и пет браншови организации подписаха споразумение за подпомагане и развитие на сектора
Преди да се вземат контрамерки
До 15 март ЕК събира мнения за нелоялни търговски практики при храните
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Свързани материали
Виж
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Ще се търси допълнителен бюджет за проектите, получили необходимите точки
Новите центрове за плодове и зеленчуци по НПВУ ще заработят до юни догодина
В стачна готовност са и производители на плодове и зеленчуци
Неизбежно се върви към фермерски бунтове и в България
Периодът на доказване на реализираната продукция е от 01.02.2023 г. до 31.01.2024 г.
ДФЗ публикува образци на документите по обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Писмо до премиера
Овощари и зеленчукопроизводители също искат корекции в бюджета заради Украйна
Заради блокираната от превозвачите в Полша обща граница
Турските плодове и зеленчуци изместват европейските от пазара в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини