Краят на зимата и началото на пролетта е най-доброто време за нанасяне на съкушителен удар на болестите, които са се окопали във всеки смисъл на думата в градината, унищожавайки ги в зародиш. Бордолезовият разтвор е най-популярен фунгицид, използван в този период. Градинарите го наричат още „синя защита“.
Бордолезовият разтвор е един от най-старите, но доказал своята ефективна защита както за овощните, така и за зеленчуковите култури от различни заболявания. Той може смело да бъде наречен универсален препарат, който помага в борбата с гъбичните и бактериални заболявания. В състава му влизат меден сулфат и вар.
Да отгледаме разсад за ранна реколта от краставици
В миналото медният сулфат е бил много популярен в медицината, но и днес влиза в състава на някои лекарствени препарати.
Защитните свойства на медния сулфат за растенията са открити съвсем случайно. В края на 19 век, по време на големия картофен глад в Ирландия, когато фитофтората унищожила цялата реколта, репортер от малък провинциален вестник забелязал, че в близост до медодобивните заводи картофените растения са здрави и продължават да растат. Оказало се, че тяхното спасение била медта.
Бордолезовият разтвор е получил името си от град Бордо във Франция, където в края на 19 век живял и работил ботаникът Пиер Миларде. Той използвал воден разтвор на меден сулфат и вар за защита на лозите от мана, а скоро след това намира приложение и за други култури.
Това, което помага в борбата с гъбичните заболявания е медта. Тя е съставна част на медния сулфат – сини кристали, разтворими във вода. Към него се добавя вар (гасена или негасена) в строго определено съотношение за неутрализиране на коселата реакция и този воден разтвор се нарича бордолезов. Варта притежава и антисептични свойства.
Медта е важен микроелемент, който е необходим за фотосинтезата и образуването на хлорофила. Меден дефицит се наблюдава на торфени почви. Култури, отглеждани на торфища често страдат от хлороза и изостават в развитието си. Обработването с бордолезов разтвор не само предпазва от болести, но осигурява допълнитено подхранване и подкрепа на растенията.
Бордолезовият разтвор се отнася към контактните фунгициди и при благоприятни метеорологични условия има защитен ефект 10-на дни. Има и друг плюс – добре се задържа на повърхността и не прониква в тъканите.
Препаратът активно потиска покълването на конидиите и гъбичните спори, има бактерицидни свойства, способен е да унищожи презимувалите форми на вредители, снасящи яйца и да прогони възрастните. Ето защо е много важно да обработим растенията, преди масовото разсейване на спорите на гъбичните заболявания и появата на първите вредители. За ефективно действие е важно да се обработят целите растения, както и стволовете на овощните дървета.
Друго предимство на бордолезовия разтвор е и това, че той е ефективен вече при температура малко над нулата – 4-5 градуса по Целзий.
Като сериозен минус е, че ако инструкциите за употреба са нарушени, както всички медни препарати, има отрицателен ефект върху растенията, причинявайки химически изгаряния. Листата и цветовете се покриват с жълти до тъмно кафяви петна, а на повърхността на плодовете се образува ръждива мрежа. Това налага да се следват стриктно инструкциите и да не се превишава концентрацията.
Медта е полезен за растенията елемент, но при прекомерна употреба се натрупва в околната среда и има токсичен ефект върху нея. Това налага ограничаване на броя на третиранията – не повече от 2-3 пъти на сезон, като ранното пръскане е много важно.
Първата обработка с бордолезов разтвор се провежда във фаза „зелен конус“ и се използва 2 или 3%-ов разтвор. Тя се нарича още „гълъбова“, защото кората на обработените дървета и храсти придобива характерен гълъбово сив оттенък. Това пръскане, проведено навреме, има първостепенна роля за опазване на растенията.
След появата на листата се практикува пръскане с 1%-ов разтвор, защото по-високите концентрации могат да причинят изгаряне. Особено чувствителни са костилковите – вишни, череши, кайсии.
Приготвяне на бордолезов разтвор
В магазинната мрежа се предлага готов за употреба бордолезов разтвор, предназначен за различни количества и концентрация.
Можем да приготвим сами, ако разполагаме с меден сулфат (син камък) и вар. За 10 л бордолезов разтвор с концентрация 1% са необходими: 100 г син камък, 200 г гасена или 75 г негасена вар и 10 л вода. В отделни съдове се разтварят двете съставки, прецеждат се през 2-3 слоя марля и се смесват при непрекъснато бъркане, като за разтваряне на медния сулфат се използва по-голямото количество вода – около 7-8 л, а в останалото варта до получаване на варно мляко. След смесване разтворът трябва да има неутрална реакция.
Синият камък се разтваря бавно в студена вода и е добре да се наситни предварително, а ако реакцията е кисела, тогава се добавя още варно мляко.
Важно е да спазваме следните правила:
– най-добре е бордолезовият разтвор да се приготвя непосредствено преди употреба, защото не може да се съхранява повече от един ден, а в противен случай „остарява“ и компонентите му се утаяват и кристализират;
– негасената вар в никакъв случай не трябва да се залива с гореща вода, защото ще изкипи;
– след приготвяне бордолезовият разтвор не се разрежда с вода, защото се разслоява;
– бордолезовият разтвор не трябва да се смесва с други препарати;
– не трябва да използваме стоманени и поцинковани съдове;
– третирани растения не трябва да се дават на животни до изтичане на карантинния период.