Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.09.2023 г.

Правила за есенно подхранване на овощните култури

Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури

Есенното обогатяване на почвата под овощните дървета е много важно. През този период те имат все още време и възможност да усвоят необходимото количество хранителни вещества, за да оцелеят безболезнено.

Подхранването, посредством което се внасят основно фосфор и калий, помага да се увеличи издръжливостта на кореновата система на зимните температури и да се засили устойчивостта на дърветата към различни заболявания.

Овощните дървета и ягодоплодните култури, които плододават по-рано, трябва да се поливат и торят още в началото на септември, а късно зреещите – след прибиране на плодовете. Есенното подхранване е безазотно, тъй като азотът провокира активното развитие на млади издънки, които няма да могат да достигнат необходимата степен на зрелост преди настъпване на студовете и ще загинат. Това често води и до отслабване на растенията.

Овощните и ягодоплодни култури на този етап се нуждаят от калий и фосфор, но не са излишни и микроелементите, които ще им помогнат да се справят с капризите на зимата.

Важно е да се има предвид, че времето за подхранване на различните култури е различно, както и нормата на отделните хранителни вещества.

Препоръчва се за есенно подхранване на ябълките и крушите калиев сулфат (30 г за квадратен метър) или воден разтвор на монокалиев фосфат (15 г на 10 л – за 1м2). За това торене се практикува и внасяне на двоен суперфосфат (30 г/1м2) в околостволовите кръгове.

Костилковите е добре да се подхранват в „тандем“ – двоен суперфосфат и калиев сулфат, а нормите са както при ябълките и крушите. За костилковите е важно да се следи редовно нивото на киселинност на почвата – превантивно може да се добавя по 300 г вар на 1 м2 през 4-5 години.

Известно е, че фосфорът се разтватя в почвата бавно и трудно. Навременното подхранване ще помогне да се усвои добре от растенията до настъпване на ниските температури и ще подейства за укрепване на кореновата система. Калият, напротив, се разтваря бързо и лесно във вода, а калиевите соли се отмиват от почвата с валежите. Калиевите торове са по-подходящи за глинести почви, защото се свързват здраво със земята и се задържат по-добре.

Хранителните вещества могат да се внасят повърхностно преди обработка на почвата или в канали на дълбочина 10-20 см, издълбани по диаметъра на короната.

Овощната градина се нуждае през есента и от органични вещества. Дърветата харесват добавянето на оборски тор и добре угнил компост. При ябълкови и крушови дървета се заравя по периферията на короната на дълбочина до 20 см, а под череши, сливи и кайсии – на дълбочина 15 см. Ако овошките са на „тинейджърска“ възраст (в началото на плододаване), достатъчни са 30 кг оборски тор за всяко дърво, а за по-възрастните – до 50 кг органична материя.

Не е маловажно и внасянето на препарати с полезни микроорганизми, но това трябва да стане преди настъпването на студените дни, защото ниските температури прекратяват действието им. Те способстват за подобряване на здравето на почвата, за развитието на растенията, унищожават вредните насекоми, готвещи се за зимуване и възбудителите на различни заболявания.

Третирането на почвата с полезни микроорганизми помага за организиране на саморегулираща се система (включително гъбички, микроорганизми, дъждовни червеи и др.), която помага на дърветата и храстите да се развиват правилно и предотвратява атаките на патогените и вредителите.

Правила за есенно подхранване на овощните култури
40401
 

Последни материали
Виж
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Свързани материали
Виж
Периода на регистрация на сортовете за съхранение става 30 години
Нов регламент за растителния и горския репродуктивен материал
По нареждане на премиера и земеделския министър
И горските предприятия се включват активно в снегопочистването
Сушата покосява церови насаждения в община Тервел
Есенно третиране на градината с карбамид срещу болести и вредители
Полезни съвети
Влагозареждащо поливане на храстите и дърветата през есента
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини