Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.02.2021 г.

Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите

Практика
Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите

sinor

Правилното използване и прилагане на фосфатните торове е от основно значение за ефективния контрол на нивата на фосфор в почвата. „Свързан и недостъпен“, така може да се опише най-адекватно едно от основните хранителни вещества за растенията - фосфорът. Независимо от факта, че общата му концентрация в почвата е много висока, културиту рядко получават повече от 15-20% от фосфора, внесен с торовете. В условията на интензивно отглеждане на различни култури почвите са в постоянен недостиг на фосфор.

Управлението на фосфора и ефективността се свеждат до познаването на потребността на всяка култура, свойствата на почвата и вземането на информирани решения относно вида и количествата на използвания тор.

Незаменимият елемент

Фосфорът заедно с азота и калия е един от трите основни макроелемента, необходими на растенията. Той участва в обменните процеси като фотосинтеза и синтеза, както и в разграждането на въглехидратите. Елементът играе ключова роля в много процеси в растенията, но една от основните му функции е да съхранява и да предава енергия. Поради тази динамична връзка с енергията недостатъчните нива на фосфор водят до намалено клетъчно делене и съответно до намален растеж, а в някои случаи и до спиране на растежа.

С увеличаване на недостига листата придобиват пурпурни отенъци. Пурпурното се свързва главно с натрупването на захари, когато на растението липсва енергия за използването и транспортирането им.

Фосфорът е много важен за растежа и развитието на разсада и неговата коренова система, особено в началото на вегетационния период. Кореновата система на младите растения има ограничена способност да извлича фосфора, така че фосфорните торове е желателно да внасят в близост до развиващите се корени.

Всичко започва от почвата

Много важно е да знаем как почвата влияе върху достъпността на фосфора. Той се намира в в почвата в две форми – органична и минерална. Те съществуват в равновесие и се допълват взаимно, но този процес протича много бавно и именно заради това се налага внасянето на допълнителни количества фосфорни торове, които да покрият нуждите на растенията.

Реакции на фосфора в почвата

„Растенията не дъвчат, те пият“ – казват специалистите, а това означава, че минералният тор трябва да бъде разтворен, за да могат растенията да го абсорбират. Тук е важно да добавим, че по-голяма част от фосфора съществува под формата на стабилни химични съединения, а само малка част е постоянно на разположение на растенията и се абсорбира от тях. Когато корените извлекат фосфора от почвения разтвор, количеството, адсорбирано към твърдата фаза се освобождава отново в почвата – така се поддържа равновесието.

За оборския тор

Минералните съединения съдържат различни елементи – в киселите почви фосфорът обикновено реагира с алуминий, желязо и манган, а в алкалните преобладава фиксацията на калций.

Оптималните граници на почвената реакция за максимална достъпност на фосфора са рН 6,0-7,0.

Увеличаване на достъпността

Торенето се препоръчва за увеличаване концентрацията на достъпен за растенията фосфор през целия вегетационен период. Поради неподвижността на фосфора, който обикновено се премества на по-малко от 3 см от мястото на внасяне, лентовата и браздова схеми са отлична стратегия за производителите.

Отрасловите експерти са установили експериментално, че ефективността на усвояване на фосфора е около 20%.

Внасянето на фосфора в непосредствена близост до семената може да увеличи концентрацията почти стократно, което ще даде предимство на растенията, особено когато се засаждат в по-хладна почва.

Важно за ефективността е и времето на внасяне – максимално се усвоява, когато се внася малко преди или по време на сеитба и засаждане на културите.

Активното поглъщане на фосфор е енергоемък процес и условията, затрудняващи кореновата дейност са предимно  преовлажняване, засушаване, ниски температури.

Фосфорът в почвата може да се увеличи, ако водата за поливане е подкислена с фосфорна киселина. Прекомерно високите дози фосфор пречат на усвояването на манган, цинк и желязо.

Специалистите препоръчват и използването на хелатни торови микроелементи при почви, склонни към свързване с фосфора. В хелатно състояние те не образуват неразтворими съединения, което увеличава усвоимия фосфор и микроелементи.

Недостигът на фосфор води до забавен растеж и пурпурен цвят на по-старите листа, забавяне на цъфтежа и развитието на кореновата система. При повечето растения тези симптоми се появяват при концентрация на фосфор в листата под 0,2%.

Коварство и любов – достъпността на фосфора за културите
11496
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Полезни съвети
Правила за есенно подхранване на овощните култури
Изключително важно за фермерите!
Физиологични заболявания на разсада – симптоми и причини
Как да противодействат родните фермери
Глобалният недостиг на фосфор ще се влоши от ерозията на почвата
Първите 5000 тона са изпратени в началото на юли
ФосАгро ще изнася течен комплексен тор за България и Унгария
Фосфорът и калцият са критично важни за формиране на завръзите при доматите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини