Начало » Важно за фермера » Пчеларство
26.03.2023 г.

Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен

Според последен анализ на ЕК
Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен

Най-актуалният анализ на Европейската комисия за пчелния мед, внасян в Европейския съюз, показва, че почти половината от него е подправен, т. е. съдържа големи количества захарен сироп. Делът е много по-висок в сравнение с миналата година, се посочва в анализа на Генералната дирекция за здравето и безопасността на храните (DG Sante) на ЕК, изготвен заедно с ресорните национални агенции на 18 държави, които членуват в Мрежата на ЕС за измами при храните, Европейската служба за борба с измамите (OLAF) и Съвместния изследователски център към ЕК.

Според документа 46% от 320 проби от вносен мед в ЕС, взети произволно от ноември до февруари 2022 г. включително и анализирани, са „вероятно подправени”. Макар методът на тестване да е недостатъчен за доказване на подправянето на меда, той дава представа, че пробите са „съмнителни за подправяне” и поради тази причина не отговарят на Директивата за меда на ЕС. Медът съдържа собствени захари и според правилата на ЕС по въпроса трябва да бъде предлаган чист, без добавки. Подправянето му се извършва с добавяне на вода или евтин захарен сироп, за да бъдат увеличени количествата за продажба. Макар рискът за здравето на потребителите от подобно подправяне да се смята за относително малък, практиката заплашва производителите в ЕС, изправени пред конкуренцията на продукти с незаконни и по-евтини съставки.

Най-голямото количество от подозрителни доставки идва от Китай – 74% от всички засечени, но медът, произведен в Турция, е с огромен дял на подозрителните проби (93%), а целият, внасян от Великобритания, е подозрителен! Според изследователите това може да е вследствие от смесването на произведен в други страни мед с британски, преди да бъде реекспортиран към ЕС.

Всичко това накара производителите на мед в ЕС да призоват за осъществяването на спешен план за действие, с който да бъде спасен секторът. Те изтъкват спада на производството в целия ЕС и увеличаването на евтиния внос.

Според проучванията ЕС не произвежда достатъчно мед за собствения си пазар и внася около 40% от трети страни. Това обаче изправя на нокти местните производители заради нарастващия внос на ниски цени, особено от Китай.

„ЕС е вносител на мед, тъй като вътрешното търсене надхвърля местното поризводство. Важно е да останем нащрек за всякакви злоупотреби”, заяви Виле Итала, генерален директор на OLAF.

От съюза на организациите на европейските фермери COPA-COGECA пък призоваха политиците в ЕС да „действат, за да бъде избегнат разпадът на бранша”, което би могло да доведе до значителен спад на броя на пчелите на континента. 

Почти половината от внасяния в ЕС мед е подправен
9027
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Предстоящо
На 27 май Съветът на ЕС ще обсъжда мерки срещу пазарните аномалии, предизвикани от украинския внос
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Европейския млечен борд свиква пореден протест в Брюксел
Вносът на мед в ЕС се е увеличил с 20% за година
Еврокомисарят по селско стопанство Януш Войчеховски пристига утре в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини