Начало » Важно за фермера » Пчеларство
07.09.2021 г.

Недостигът на мед в света стимулира подправянето му

Сърбия не е изключение от правилото
Недостигът на мед в света стимулира подправянето му

Някои европейски държави искат от сръбските пчелари евтин мед, който може да се продава на още по -ниски цени, като се приготвят подозрителни смеси, се посочва в материал на местния ежедневник „Политика”.

Сръбската фирма за изкупуване и продажба на домашен мед "Наш мед" наскоро получила необичайна оферта от чуждестранна компания от съседна европейска държава, която за нуждите на друг пазар, също в ЕС, поискала възможно най-евтиния мед, който, както пише в офертата, не трябва да преминава строгия контрол на ядрено -магнитния резонанс (ЯМР). Това е анализ, който фалшификаторите на мед все още не са успели да овладеят. Иначе казано медът, който не преминава ЯМР, не е истински, а е добър фалшификат.

Служебното правителство неглижира агросектора, твърди шефът на НАЗ

Според Родолюб Живадинович, председател на Асоциацията на пчеларските организации на Сърбия (SPOS), фирмата е отговорила, че няма такъв мед за продажба, и е предложила евтин цветен мед предимно от слънчоглед на цена от 3,9 евро за килограм. Чуждестранната компания обаче не е приела този вариант.

„Когато получите такава оферта и тя достигне до сдружение, търгуващо изключително с качествения мед на своите пчелари, това може да означава само едно – че положението на пазара на мед напоследък и очертаващият се недостиг веднага осигуриха пространство за подправянето на меда. И ако това е така на европейския пазар, може да сме сигурни, че това ще се случи и у нас”, убеден е Живадинович. Той изтъкна, че това е призив към инспекторите да реагират навреме и да засилят контрола.

Слабият сезон и намалялото производство доведоха до спад на предлагането  на мед на световния пазар, включително и в Сърбия. И докато през миналата година килограм мед можеше да се купи от пчелари за 900 динара (близо 7,70 евро по текущия курс – бел. ред., сега вече е 1200 динара (10,20 евро), а в търговията на дребно килограм акациев мед струва до 1900 динара (над 16 евро). Добрата цена мотивира пчеларите да продават продукцията си и да изнасят всички запаси.

От „Политика” твърдят, че Сърбия изнася мед за всички съседни страни и най-вече за членките на Европейския съюз, който е голям потребител. Това доближава силно страната до дефицита на мед, както и до риска отново да започне подправянето му. Живадинович подчерта, че това се случва не само в Сърбия, но и на други пазари с много строг контрол. „Италия например е страна, от която се изнася много акациев мед, защото това е пазар, който има най -строги стандарти за износ за ЕС. Според техните разпоредби, медът не трябва да съдържа и промил антибиотици или остатъци от пестициди ... В момента те внасят акациев мед от нас на цена от 7,2 евро за килограм, а на един от техните пазари тези дни можехте да закупите буркан от килограм от този продукт на невероятна цена от едва 5,99 евро, която, подчертавам, включва цената на опаковката, марж на печалба ... На етикета е посочено, че това е смес от румънски и китайски мед”, отбелязва председателят на пчеларската асоциация.

Запитан как си го обяснява, той отговаря, че дори на такъв пазар има компании, които търгуват с истински мед, но и такива, които смесват китайски фалшификат с малки количества истински мед. „Те работят, докато не ги хванете на място. Италия често контролира качеството на този продукт, а наскоро те извършиха анализ на наличието на специфични алкалоиди от лечебни, но и от отровни растения като имел и т.н. Това са изключително скъпи тестове и почти никой не ги прави. На такъв пазар, където имате комплексен контрол и строги правила за внос, имате и фалшификати”, твърди Живадинович.

Какво обаче могат да очакват сръбските клиенти?

„Като цяло медът е скъп, а качеството е нещо, за което, изглежда, ще говорим дълго. Фирмата "Наш мед" все още не успява да достави продукта, който събира от надеждни домашни пчелари, на рафтовете на местните магазини. Засега се предлага само в "Aroma", при това за 1499 динара, колкото е килограм акациев мед, докато цветният е 999 динара. В други магазини медът от акация е с 500 динара по-скъп и си надяваме, че е истински”, коментира председателят на пчеларската асоциация.

Според него наскоро в Сърбия е бил упражнен мащабен контрол в сътрудничество с Интерпол, като една компания дори и била закрита. Действията не са приключили и все още не са пристигнали всички резултати, за да е ясно дали все още в страната има компании, за които подправянето на меда е основен бизнес.

„Медът е много лесен за подправяне. Има и такива, които опаковат глюкозо-фруктозен сироп в буркани без добавки и го продават като мед. Такъв продукт наскоро беше открит в детски градини, а това е недопустимо в страна, която има мед с качество, признато по целия свят”, категоричен е Живадинович.

Той припомня, че е имало недостиг на мед през 2015 г., когато според официалните анализи са засечени и най -много фалшификати на вътрешния пазар – невероятните 95%. Днес те са 3 пъти по -малко, но борбата продължава както в Сърбия, така и в Европа. По вегови данни в САЩ 76% от меда на пазара е подправен, а в Европа – средно 10%. Борбата с подправянето на продукта, която е на второ място по фалшифициране в света след зехтина, обаче не престава.

Недостигът на мед в света стимулира подправянето му
31350

Последни материали
Виж
На 92 земеделци
Над 5 млн. лева са платени на 92-ма фермери, достигнали тавана на украинската помощ
Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
WWF
Поредна кампания на WWF срещу нелегалната сеч в горите
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Зам.-министър Стратев подписа над 120 договора на стойност 13,19 млн. лева по ПМДР
Предвидени са още информационни събития, обучения и семинари
Експерти на МЗХ представиха мерките за подпомагане на био сектора
Свързани материали
Виж
Почти 2 години страната не е изнасяла мед за ЕС
Ниските изкупни цени и слабите продажби обезсърчават младите пчелари в Сърбия
Според цените на производител
Зърното в Сърбия поевтиня почти наполовина за година
Първоначалното предположение за отравяне е отхвърлено
Масовата смърт на птици край Белград се дължи на птичи грип
Фермерите като никога не покриват производствените си разходи
Реколтата от слънчоглед в Сърбия е слаба при спад на цените с 40 на сто
От 101 проверени парцела 99 са в нарушение
Фермери в Сърбия заявили необработваеми земи за подпомагане
Субсидиите на кошер си стоят на едно ниво от години, а суровините поскъпват
Пчеларите в Сърбия недоволстват от изкупните цени на меда на едро
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини