Растенията в малката градина невинаги могат да разкрият напълно своя потенциал. За да го постигнете, трябва да им създадете идеални условия – оптимална температура, влажност, подходяща хранителна среда, предпазване от стрес и други фактори, влияещи върху развитието и плододаването. В идеалния случай е необходимо да се направи анализ на почвата, но за малки площи това не е изгодно.
Внасянето на хранителни вещества на случаен принцип крие различни рискове. В тази ситуация аминокиселините могат да помогнат. По същество те са градивните елементи на клетките, делят се на два основни типа и играят важна роля за развитие на културите.
Протеиногенните са необходими за белтъчния синтез и процесите на растеж, стимулират покълването на семената, повишават концентрацията на хлорофила и др. Вторият тип - непротеиногенните защитават растенията от стрес, транспортират азота, подобряват метаболизма и са първичната форма на растителните хормони.
Да, растенията са в състояние сами да синтезират всички необходими аминокиселини и дори правят това, но има фактори, които оказват негативно влияние. Ако те са повредени от замръзване, топлина или суша, тогава тези процеси се забавят или прекъсват напълно. Ето защо не е лошо да се внасят допълнително аминокиселини, за да помагат за оцеляването на растенията при възникващи неблагоприятни условия.
Ползата от използването на аминокиселини се повишава и с това, че производителите включват различни макро- и микроторове в състава им.
Кога да добавяме аминокиселини за растенията?
Препоръчително е да ги прилагаме на всеки две седмици в ранните фази на развитие на растенията. Те са много важни за покълването на семената, както и за пълноценното развитие на разсада на градинските култури. В разтвор на аминокиселини могат да се накисват семената и грудките, за да се стимулира кълняемостта.
Много полезно е да се стимулира развитието на разсада в началните етапи, както и да се използва при стресови за растенията ситуации:
– твърде висока или твърде ниска температура;
– слънчево изгаряне на растенията;
– рязко засушаване;
– резки колебания във влажността на почвата;
– увреждане от насекоми;
– поражение от болести.
Всички тези фактори водят до загуби на добив, а аминокиселините помагат за корекция на ситуацията, превръщайки се в „бърза помощ“ за различните култури.
Как да използваме аминокиселините?
Те са сравнително нови продукти и си струва да им обърнем повече внимание при възникване на екстремни ситуации. Могат да се използват както за пръскане, така и поливане на растенията – незабавно се включват във всички процеси.
Почвено подхранване може да се извърша при температури над +10-12 градуса по Целзий, като най-добър ефект се постига при 15- 20 градуса. При по-високи или по-ниски температури – ефектът намалява.
Пазарът вече предлага много продукти, съдържащи голям брой различни аминокиселини, подходящи за балансирано и пълноценно подхранване на градинските култури.