Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.03.2025 г.

Ценни съвети защо са важни аминокиселините за културите

Практика
Ценни съвети защо са важни аминокиселините за културите

sinor.bg

Растенията в малката градина невинаги могат да разкрият напълно своя потенциал. За да го постигнете, трябва да им създадете идеални условия – оптимална температура, влажност, подходяща хранителна среда, предпазване от стрес и други фактори, влияещи върху развитието и плододаването. В идеалния случай е необходимо да се направи анализ на почвата, но за малки площи това не е изгодно.

Внасянето на хранителни вещества на случаен принцип крие различни рискове. В тази ситуация аминокиселините могат да помогнат. По същество те са градивните елементи на клетките, делят се на два основни типа и играят важна роля за развитие на културите.

Протеиногенните са необходими за белтъчния синтез и процесите на растеж, стимулират покълването на семената, повишават концентрацията на хлорофила и др. Вторият тип - непротеиногенните защитават растенията от стрес, транспортират азота, подобряват метаболизма и са първичната форма на растителните хормони.

Да, растенията са в състояние сами да синтезират всички необходими аминокиселини и дори правят това, но има фактори, които оказват негативно влияние. Ако те са повредени от замръзване, топлина или суша, тогава тези процеси се забавят или прекъсват напълно. Ето защо не е лошо да се внасят допълнително аминокиселини, за да помагат за оцеляването на растенията при възникващи неблагоприятни условия.

Ползата от използването на аминокиселини се повишава и с това, че производителите включват различни макро- и микроторове в състава им.

Кога да добавяме аминокиселини за растенията?

Препоръчително е да ги прилагаме на всеки две седмици в ранните фази на развитие на растенията. Те са много важни за покълването на семената, както и за пълноценното развитие на разсада на градинските култури. В разтвор на аминокиселини могат да се накисват семената и грудките, за да се стимулира кълняемостта.

Много полезно е да се стимулира развитието на разсада в началните етапи, както и да се използва при стресови за растенията ситуации:

– твърде висока или твърде ниска температура;

– слънчево изгаряне на растенията;

– рязко засушаване;

– резки колебания във влажността на почвата;

– увреждане от насекоми;

– поражение от болести.

Всички тези фактори водят до загуби на добив, а аминокиселините помагат за корекция на ситуацията, превръщайки се в „бърза помощ“ за различните култури.

Как да използваме аминокиселините?

Те са сравнително нови продукти и си струва да им обърнем повече внимание при възникване на екстремни ситуации. Могат да се използват както за пръскане, така и поливане на растенията – незабавно се включват във всички процеси.

Почвено подхранване може да се извърша при температури над +10-12 градуса по Целзий, като най-добър ефект се постига при 15- 20 градуса. При по-високи или по-ниски температури – ефектът намалява.

Пазарът вече предлага много продукти, съдържащи голям брой различни аминокиселини, подходящи за балансирано и пълноценно подхранване на градинските култури.

Ценни съвети защо са важни аминокиселините за културите
2524
 

Последни материали
Виж
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Тази нощ пристига кораб с 58 000 хиляди тона канадска рапица във Варна
Кубота България оглави пазара на трактори за първото тримесечие на 2025 г.
ДФЗ плати 102 млн. лв. за необлагодетелствани райони
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини