Начало » Новини » Коментари
13.03.2023 г.

Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове

Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове

sinor.bg

Подпомагането по линия на селските райони включва освен новите три интеревенции за отглеждане на защитени или устойчиви сортове, още две мерки, които можеха да бъдат изпълнени от родните фермери, ако отново не са натоварени с огромна чиновническа отчетност. В този текст ще ви запознаем със субсидиите, които пчеларите за първи път ще получават през този програмен период и ще се отпускат като компенсации, че отглеждат медоносни пчели, които опрашват селскостопанската продукция. Втората интервенция ще стимулира земеделците да намаляват употребата на продукти за растителна защита и торове. 

Подпомагането за изчезващи сортове и за интегрирано производство 

При насърчаването на естественото опрашване субсидиите ще важат само за осигуряване на опрашване в планински региони или в защитени зони от мрежата Натура 2000, къдещо помощта ще се дава за стационарни пчелини. Минимум трябва да имате поне 10 пчелни семейства

Годишно на стопанство с пчелин до 150 кошера ще се отпускат 3 154 лева, или 1 577 евро годишно. Ако стопанството е по-голямо - с пчелин от 151 до 250 кошера, тогава компенсацията ще бъда 7 730 лв., или 3 865 евро годишно.

В случаи, когато се поемат ангажименти за подвижно пчеларство, чрез временно преместване и разполагане на пчелните семейства в подобни региони, тогава годишното плащане ще бъде за 2 453, 18 лв., или 1 226,59 евро.

Основното изискване към кандидатите е да са регистрирани в електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.

Ако ангажиментът ви е за стационарни пчелини – при първата операция, тогава пчелинът трябва да е разположен в обхвата та на екологичната мрежа НАТУРА 2000 или в планински региони. Той трябва да е разположен така, че площта в радиус от 2,5 километра, съставляващ над 50% от този район, да бъде зает от предимно тревна, храстовидна растителност или от гора, където има основно акациеви, кестенови или липови гори.

При подвижното пчеларство преместването на кошерите трябва да става така, че те да се разполагат на подходящата за опрашване локация за период до 14 дни. Отново в радиус от 2,5 километра около него трябва да има източници, съдържащи нектар и полен – ливади, треви, храсти или акациеви, кестенови или липови гори.

Пчеларят задължително представя във фонд „Земеделие” договор, който той е подписал със земеделски стопанин за площите, на които ще се извършва опрашването в определения период.

И двете операции допълват интервенциите в подвижното пчеларство по чл. 55, така че да бъдат рационализирани практиките и да се компенсират пчеларите за допълнителните разходи, свързани с подготовката на пчелните семейства, с по-високия риск от загуби или подмяната им в периода на ангажимента.

Различните стандарти между стари и нови държави в ЕС при субсидирането

По отношение на фермерите, които искат да намалят употребата на продуктите за растителна защита и на торове, като докажат това с контрол върху крайния произведен от тях продукт, те трябва поемат 5-годишни ангажименти.

Ставката, на която ще разчитат, е 50 лева на декар, или 250,02 евро/ха. Преди да започне с тази интервенция, земеделците предварително трябва да са направили анализи в акредитирани лаборатории на продукцията, която преди това са произвеждали, за да има база за доказване на екологичност.

По интервенцията няма максимален размер на допустимата за подпомагане площ. Минималната допустима площ, за която тези субсидии се отпускат, е за 30 декара, 0,3 ха с пресни плодове, зеленчуци и десертни лозя за всеки отделен земеделски стопанин. Максимално допустимите площи са съответно 100 декара, или 10 ха. 

Дейностите се извършват върху едни и същи площи за периода на ангажимента за трайни насаждения и многогодишни култури. При едногодишните култури също се извършват върху едни и същи по размер площи в периода на ангажимента, в които могат да са включени и площите за сеитбооборот.

Площите за сеитбооборотните култури не се подпомагат и не могат да превишават площите на културите, които се подпомагат. Не могат да се подпомагат площи, на които не са отглеждани земеделски култури пряко върху почва

Земеделският стопанин е длъжен да спазва: 

1. Разработен 5-годишен план за управление на използваните площи от плодове, зеленчуци и десертни лозя, който включва: 

* план за сеитбооборот; 

* схема за балансирано наторяване, изготвена въз основа на резултати от агрохимически анализ на почвата, извършен в акредитирана лаборатория; 

* календарен план по месеци за наблюдение на икономически важните вредители по културите. 

2. Забрана за използване на тотални хербициди в овощните насаждения и десертните лозя, като приоритетно се прилагат подходящи механични техники за премахване на плевелите. 

3.Прилагат селективни средства за защита от вредители и такива щадящи пчелите.

Продукцията трябва да е продадена на фермерски местни пазари, като преди това продуктите са анализирани в сертифицирана лаборатория. Продажбите им ще стават, след като зеленчуците и плодовете бъдат изследвани за остатъци от пестициди и нитрати. Стойностите им трябва да са под максимално допустимите европейски нива.

Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
38386
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
С участието и на български представители
Учредиха Европейска пчеларска асоциация
Това е прозрачността, която фермерите очакваха
Девет важни условия за канидастване по интервенциите във Втори стълб
Проектонаредба
Новите ставки за пасища, пасторализъм и планинско животновъдство!
Особено важно за овощари
Експертни съвети как да увеличите добивите в овощната градина
Жегите застрашават добивите от царевица в Евросъюза
Ферма привлича дивите насекоми с осигуряване на храна през цялото лято
Пчелините в Украйна не стигат за пълноценно опрашване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини